Hopp til innhold

Nord-Troms Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nord-Troms Museum
Etablert1979
Kart
Nord-Troms Museum
69°46′02″N 21°01′00″Ø
Nettstedhttps://ntrm.no/

Nord-Troms Museum ble stiftet den 20. mai 1979 etter initiativ blant annet fra Historielaget. Hovedoppgaven til museet er bevaring, forvaltning, dokumentasjon, formidling av og forskning omkring kulturarven i Nord-Troms. På de kulturhistoriske anleggene i regionene vises tverrsnitt av kulturhistorien. Nord- Troms Museum eies av og har sitt virkefelt innenfor de seks kommunene Lyngen, Storfjord, Kåfjord, Nordreisa, Skjervøy og Kvænangen. Det er et desentralisert museum med både historiske anlegg og kontorer i hver av disse kommunene. De historiske anleggene gir et tverrsnitt av regionens kulturhistorie. Museet ser på det å ta vare på disse anleggene som en viktig oppgave. Dette spesielt fordi det i regionen finnes få gamle bygg da store deler av bebyggelsen i dette området ble brent av tyskerne under deres tilbaketrekning fra området mot slutten av andre verdenskrig.

Museets hovedkontor ligger i Nordreisa kommune, i bygget Halti på Storslett. Bygget huser museets hovedkontor, utstillingslokaler, fotomagasin og konserveringslaboratorium.

Nord-Troms Museum har en stor fotosamling på DigitaltMuseum.

Anleggene

[rediger | rediger kilde]
Maursund handelsstad 01
Tørfoss kvengård med våningshus fra 1931,Nordreisa kommune

Gamslett fiskarbondegård

[rediger | rediger kilde]

Gamslett fiskarbondegård ligger på Svensby i Lyngen kommune. Gamslett er en typisk fiskarbondegård som kan dateres tilbake til 1700-tallet. Bosettinga i området rundt Gamslett er gammel. Av skriftlige kilder går det frem at det allerede i 1569 bodde folk her, og gården hadde fast bosetting i 1610. Gamslett fiskarbondegård består i dag av en rekke bygninger. Den eldste delen av gården består av stua, stallen, lågfjøset, bua og naustet. I tillegg finnes en hage som inneholder tradisjonelle planter og trær fra området.

Gamslett inneholder Alf Gamsletts samlinger. Han levde hele livet på gården, og begynte innsamlingsarbeidet i 1930-åra. Han utførte et systematisk arbeid som resulterte i utstilling i eget hus som ble betraktet som et lite bygdemuseum. Gjenstandene gir et innblikk i livet til folkene som levde her, og hverdagen til fiskarbonden.

Skibotn Markedsplass

[rediger | rediger kilde]

Skibotn Markedsplass er museets hovedanlegg i Storfjord kommune. Markedet i Skibotn hadde sin storhetstid på 1800-tallet og var det største og viktigste handelsmarkedet i Nord-Troms. Av de gamle handelsbodene på markedsplassen er bare to bevart. Disse er sannsynligvis de eneste bygningene som er igjen etter markedshandelen på Nordkalotten. Sammen med to rekonstruerte handelsboder danner disse museumsområdet Markedsplassen. Markedsplassen var også en viktig møteplass og misjoneringsplass for Læstadianere i regionen.

Holmenes Sjøsamiske gård

[rediger | rediger kilde]

Holmenes Sjøsamiske gård ligger i Kåfjord kommune og har som oppgave å formidle om livet som sjøsame i regionen, da med hovedfokus på førkrigshistorie. Gården dateres til midten av 1800-tallet. Gammetufter i terrenget rundt vitner om at den sjøsamiske bosettingen har langt eldre røtter. Selve gården består av våningshus, fjøsgamme, stall og sjåer samt sommerfjøs. Ved sjøen ligger en rekke med sjøbuer, hvorav den ene hører til gården. Fjærbuene er små bygninger i strandkanten til oppbevaring av husgeråd og fiskeutstyr.

Tørfoss kvengård

[rediger | rediger kilde]

Tørfosstunet ligger i Reisadalen, om lag 15 kilometer fra Storslett i Nordreisa kommune og har som hovedmål å formidle kvensk kultur og historie. Gården Tørfoss ble ryddet på 1750-tallet og består av våningshus, bårstue, røykbadstu, driftsbygning og tre buer; kjøttbu, oste- og klesbu og redskapsbu. Røykbadstua er bygd etter den kvenske skikken i lafta tømmer, og er etter gammel tradisjon plassert i god avstand fra de andre husene på grunn av brannfaren. Våningshuset på Tørfoss er bygd i 1931, mens ei av buene trolig stammer fra den første bosettingen på gården på 1700-tallet.

Maursund gård

[rediger | rediger kilde]

Maursund ligger på Kågen i Skjervøy kommune og er et gammelt handelssted som var av stor regional betydning på 17-og 1800-tallet. Virksomheten stammer tilbake til 1600-tallet. Av alle bygg som stod på gården er det kun hovedhuset som er bevart. Hovedbygningen som kan dateres tilbake til 1770-tallet er et stort midtgangshus. Bygningen er symmetrisk utformet og er preget av Louis-Seize stilen, som ses spesielt i portalen. Portalen og fasaden ligger vendt mot sjøen, noe som var vanlig på den tiden da sjøen var hovedferdselsåren. Hovedbygningen ble fredet i 1942. Museet har i tillegg satt opp et naust og en sanitærbygning. Naustet er en rekonstruksjon av et fembøringsnaust som sto på gården tidligere. Sammen med hovedhuset danner bygningene museumsområdet Maursund handelssted.

Flerbrukshuset i Kvænangen

[rediger | rediger kilde]

Museet disponerer lokaler i Flerbrukshuset. Det ligger i Burfjord i Kvænangen kommune. Her har museet sitt hovedmagasin som består av ca. 17 000 regionale gjenstander. Museet har også utstillingslokaler som viser ulike vandreutstillinger

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]