Hopp til innhold

Nedre Foss park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nedre Foss park
Nedre Foss park, Grünerløkka, med hovedbygningen Nedre Foss gård og siloen Grünerløkka studenhus
LandNorges flagg Norge
Grunnlagt4. mai 2017
Areal15 dekar km²
OmrådeGrünerløkka
Opprettet2017
Kart
Nedre Foss park
59°55′19″N 10°45′13″Ø

Nedre Foss park er en bypark fra 2017 ved bredden av Akerselva syd på Grünerløkka i Oslo. Parken ligger ved Nedre Foss gård og nedenfor fossefallet som har gitt gården navn.

Beliggenhet og omgivelser

[rediger | rediger kilde]

Parken ligger sydvest på Grünerløkka, og er i vest avgrenset av Akerselva med Anne Holsens bru over til Vulkanområdet med Mathallen, og fossefallet Nedre Foss med laksetrapper ovenfor brua. I nord ligger Grünerløkka studenthus, og i øst turvei B10, som på denne strekningen heter Rigmor Luihns vei. På den andre siden av turveien ligger parken Grünerhagen. I syd ender parken i Nordre gate ved Grünerbrua.

Omgivelsene uten høye bygninger tett på, annet enn i nord, skaper et lyst og åpent landskapsrom.

Utforming

[rediger | rediger kilde]

Parken er 15 dekar stor, kostet 53 mill. kr[1] og forvaltes av Bymiljøetaten.[2] Den nordre delen ligger i lett skrånende terreng opp mot turveien. Øst i parken ligger hovedbygningen til Nedre Foss gård, bygget i 1802, i dag restauranten Nedre Foss Gård.[3]

I den åpne konkurransen i 2008 om utforming av parken ble Norconsults utkast «Flyt» valgt av juryen, som la vekt på «hovedgrepet med åpen grønn slette, kant med romslig område mot elva, etablering av en øst-vest-forbindelse, en åpen urban plass midt i området samt håndteringen av landskapet opp mot siloen.»[4]

I utformingen er det lag stor vekt på bevegelse gjennom parken: raskt fra nord til syd langs elva på bred turvei. Tidligere har det ikke vært turvei langs hele Nedre Foss. Turveien fortsetter mellom siloen og elva, på en utkraget trebrygge som gjør det mulig å gå helt inntil elva.

Mellom gangbrua til Mathallen og Grünerbrua består parken av en stor gresslette, med beplantning og trapper ned mot Akerselva. Her har det blitt felt en del trær for å bedre sikten mot vestsiden av elva, spesielt i partiet mot Mathallen. Stien langs gressletten er lagt til rette for opplevelse og ro. Avgrensningen mot elva er en sittekant i stein, som er belyst i underkant når det er mørkt. Langs turveien er det flere staudebed med prydgras, storkenebb og bregner m.fl., inspirert av tørre elvebanker langs Akerselva.

Det er to åpninger med trapp ned til elva i den store buen nedenfor brua, der man kan fiske. På østsiden av fossen er det bygget en fisketrapp (laksetrapp), slik at laks og annen fisk kan komme forbi fossen og lenger opp for å gyte. Fiske i selve fossen er ikke tillatt, men fra 1.7. til 30.9. er det anledning å kaste snøret fra 50 meter nedenfor laksetrappen.

Mølleplassen mellom hovedbygningen, trappen, brua og lekelandskapet binder sammen gangveiene i parken. I lekelandskapet er det klatremuligheter og vannlek, og enkelte av installasjonene, som for eksempel møllehjulet, forteller områdets historie. Fra Mølleplassen nord for gården er det et trappeanlegg til turveien (Rigmor Luihns vei) og videre gjennom Grünerhagen til bebyggelsen på Grünerløkka. Trappen er samtidig tribune som vender mot plassen og som kan brukes under konserter eller for opphold. Mølleplassen foran trappen er tilrettelagt for arrangementer. På de vertikale flatene i trappen er det friser av kunstneren Lars Fiske, med motiver fra Nedre Foss' historie.

Områdets varierte industrihistorie har ført til mye forurensning i grunnen, og det ble kjørt bort store mengder forurensede masser til godkjent deponi. Det er anlagt regnbed for å redusere overvannet i området. Parken er dimensjonert for å tåle en 200-årsflom.

Historien

[rediger | rediger kilde]

Nedre Foss gård har en historie tilbake til middelalderen med mølledrift eiet av kongen (Kongens mølle). Parken ligger på området til gården. Korndriften opphørte i 1990, og siloen ble bygget om til Grünerløkka studenthus i 2001. Hovedbygningen øst i parken ble bygget i 1802. I 2009 ble området brukt til brakkerigg, lagring og parkering.[5]

Høsten 2008 ble det gjennomført en internasjonal konkurranse om utforming av ny bypark på Nedre Foss. I desember 2008 fikk Norconsult andreplass med forslaget «FLYT». Det ble ikke kåret noen vinner av konkurransen.[4] Oppstart av parkanlegget ventet på ferdigstilling av kloakksystemet Midgardsormen.[6] Byrådet foreslo 16 mill. kr i budsjettet for 2015, med en kostnadsramme på 40 mill. kr. og planlagt ferdigstillelse i 2017.[7]

Parken ble tatt i bruk i 2016 og offisielt åpnet 4. mai 2017.[8]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ park & anlegg, side 19
  2. ^ Bymiljøetaten: kart Parker og friområder. Besøkt 24.7.2019
  3. ^ Restaurantens hjemmeside. Besøkt 21.7.2019.
  4. ^ a b Arkitektnytt, 18.12.2008.
  5. ^ Grøntregistreringer ifm. revisjon av Grøntplan 1993, Friluftsetaten, areal 29408. Ikke lenger tilgjengelig på internett.
  6. ^ Delprosjekt G. Oslo kommune, Vann- og avløpsetaten, januar 2013, ikke lenger tilgjengelig på internett.
  7. ^ Budsjett og regnskap for 2015
  8. ^ park & anlegg, side 16.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • «Nedre Foss bypark i Oslo ble raskt populær». park & anlegg, 6/2017, side 16–18.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]