Hopp til innhold

Inside Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inside Man
Generell informasjon
GenreKriminalfilm,[1] ransfilm, dramafilm, thriller
Utgivelsesår2006
NasjonalitetUSA
Lengde129 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSpike Lee[1][2][3][4][5] Rediger dette på Wikidata
ManusRussell Gewirtz Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Brian Grazer[5]
MusikkTerence Blanchard Rediger dette på Wikidata
FotoMatthew Libatique Rediger dette på Wikidata
KlippBarry Alexander Brown Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeDenzel Washington,[6] Clive Owen,[6] Jodie Foster,[6] Christopher Plummer,[6] Willem Dafoe,[6] Chiwetel Ejiofor,[6] Kim Director,[6] Bernie Rachelle,[6] Cassandra Freeman,[6] Dominic Carter,[6] Frank Hopf,[6] James Ransone,[6] Jason Manuel Olazabal,[6] Ken Leung,[6] Lionel Pina,[6] Peter Gerety,[6] Vincent DiMartino,[6] Daryl Mitchell,[7] Stany Coppet,[7] Waris Ahluwalia,[7] Ashlie Atkinson,[7] Peter Frechette,[7] Michael Devine, Carlos Andrés Gómez[8] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger
FilmselskapUniversal Pictures,[3] Imagine Entertainment, 40 Acres & A Mule Filmworks Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)UIP-Dunafilm (Ungarn)
Netflix
Premiere(r)20. mars 2006 (utgivelsessted: New York)
23. mars 2006 (utgivelsessted: Tyskland)[9]
24. mars 2006 (utgivelsessted: USA)
Eksterne lenker

Inside Man er en amerikansk film fra 2006 regissert av Spike Lee og manus er skrevet av Russell Gewirtz. Filmen handler om et bankran på Manhattan. Denzel Washington, Clive Owen og Jodie Foster spiller hovedrollene. Christopher Plummer, Willem Dafoe og Chiwetel Ejiofor spiller noen av birollene. Filmen ble spilt inn i New York City, og den hadde premiere på amerikanske kinoer 20. mars 2006.

En mann, Dalton Russell (Clive Owen), sitter i et lite uidentifisert rom, og forteller hvordan han har gjennomført det perfekte ran. Maskerte ranere, utkledd som håndverkere, tar kontroll over en bank på Manhattan og tar kundene og de ansatte som gissel. De deler gislene i grupper og plasserer dem i forskjellige rom, og tvinger dem til å ta på seg identiske klær. Ranerne roterer gislene blant forskjellige rom og noen ganger plasserer de seg selv blant gislene uten at gislene oppdager det. De bytter også på å arbeide med et uspesifisert prosjekt som går ut på å rive gulvet i et av lagerrommene i banken.

Politiet omringer banken og Keith Frazier (Denzel Washington) og Bill Mitchell (Chiwetel Ejiofor) får ansvaret med å lede forhandlingene med ranerne. Russell, leder for ranerne, krever mat og politiet gir dem pizza med avlyttingsutsyr i eskene. De plukket opp et språk som politiet identifiserer som albansk. De oppdager imidlertid at samtalene stammer fra den avdøde albanske kommunistlederen Enver Hoxha, noe som tyder på at ranerne regnet med å bli overvåket. Arthur Case (Christopher Plummer) - grunnlegger av banken - blir informert om det pågående ranet og ansetter Madeleine White (Jodie Foster) i et forsøk på å beskytte innholdet i hans personlige safe i banken. White arrangerer en samtale med Russell, som gjør det mulig for henne å gå inn i banken og inspisere innholdet i safen, som inkluderer dokumenter fra det nasjonalsosialistiske Tyskland.

Russell antyder at Case grunnla banken sin med penger som han fikk fra tyskerne for uspesifiserte tjenester under den andre verdenskrig. Frazier ønsker å inspisere gislene i banken, og Russell slipper ham inn og tar ham på en omvisning i banken. I det Frazier blir vist ut angriper han Russell, men han blir dratt vekk av de andre ranerne. Etterpå forklarer Frazier at han bevisst prøvde å provosere Russell fordi han ikke tror at ranerne er mordere. Dette ser imidlertid ut til å bli motbevist da ranerne dreper ett av gislene. Politiet planlegger å storme banken, og bruke gummikuler for å slå ut de som befinner seg i bygningen. Men Frazier oppdager at ranerne har plantet avlyttingsutstyr hos politiet.

Ranerne er klar over politiets planer, og detonerer røykgranater før de løslater alle gislene på en gang. Politiet anholder og ransaker alle sammen, men ingen er i stand til å skille de identisk kledde gislene fra ranere, og det blir heller ikke funnet noen verdisaker eller penger på noen av dem. Det viser seg at ranernes våpen er av plast. De finner utstyr for en liksom-henrettelse av et gissel, men ingen penger eller verdisaker ser ut til å ha blitt stjålet. Politiet har ingen måte å identifisere ranerne på, og de usikker på om en forbrytelse egentlig har blitt begått. Frazier sin sjef beordrer ham til å droppe saken. Frazier, derimot, leter gjennom bankens papirer og oppdager at safe aldri har blitt loggført noen steder siden banken ble grunnlagt i 1948. Han får en ransakelsesordre for å åpne safen, og blir konfrontert av White, som informerer ham om Cases forretninger med tykerne. Hun forsøker å overtale Frazier til å droppe saken. Men Frazier nekter, og han konfronterer Case som innrømmer at boksen inneholdt diamanter og en diamant-ring som han hadde stjålet fra en jødisk venn som han forrådte til tyskerne.

Russell gjentar monologen sin fra begynnelsen av filmen, men det blir åpenbart at han gjemmer seg bak en falsk vegg som ranerne konstruerte inne i banken. Russel sniker seg ut en uke etter ranet med innholdet i Case sin bankboks, inkludert flere inkriminerende dokumenter og flere poser med diamanter. På sin vei ut av banken møter han Frazier som ikke kjenner ham igjen. Når Frazier åpner den hemmelige safen er den tom. Frazier konfronterer Case igjen, og han oppfordrer White til å kontakte myndighetene på grunn av Cases mulige krigsforbrytelser. Frazier går hjem og finner en diamant-ring i jakke-lommen. Han innser den må blitt gitt til ham av Russell i banken. Det blir implisert at Frazier kommer til å bruke denne ringen når han skal fri til kjæresten sin.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]