Hopp til innhold

Havlandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Havlandet
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1985
Prod.landNorge
Lengde90 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiLasse Glomm
ProdusentBente Erichsen
ManusforfatterLasse Glomm
Andrew Szepessy
Idar Kristiansen (bok)
MusikkKlaus Schulze
SjeffotografErling Thurmann-Andersen
KlippPeter Ekvall
Lars Hagström
Mats Krüger
Foran kamera
MedvirkendeStein Bjørn
Arja Saijonmaa
Bjørn Sundquist
Sven Wollter
Annen informasjon
FilmformatFarger Widescreen
Prod.selskapNorsk Film AS
Marcusfilm AS
Svensk Filmindustri
Premiere26. september 1985
Eksterne lenker

Havlandet er en norsk dramafilm fra 1985 regissert av Lasse Glomm. Hovedrollene spilles av Stein Bjørn, Arja Saijonmaa, Bjørn Sundquist og Sven Wollter. Filmen er basert på Idar Kristiansens romaner Svanevinger i nord og Den salte åkeren fra 1978 og 1979.

Handlingen er lagt til Nordkalotten i 1860-årene. Heikki (Stein Bjørn) bor sammen med sine foreldre og sin lillesøster på en liten gård der åkeren, kua, jakten og tjærebrenningen er det som holder familien i live.
En dag kommer onkel Matti (Sven Wollter) nordfra – og forteller en vidunderlig historie om landet der oppe, en fremmed verden med andre skikker og nok å spise. Onkel Matti forteller også det vakre eventyret om hvordan nordlyset ble til, og planter dermed drømmen i den unge gutten. Drømmen driver ham av gårde etter at faren og søsteren dør. Som driver ham gjennom hele innlandet mot alle naturens odds. Det er en ferd mot havet, men også mot det å bli voksen. På denne ferden treffer Heikki Anne-Kreeta og en gammel, blind mann som på hver sin måte blir viktige personer i livet hans. Til slutt når Hekki målet sitt.

Filmen er i første rekke historien om unggutten Heikki og hans flukt fra fattigdom og død og mot det forgjettede havlandet. Men det er samtidig en reise som fører ham ut av barndommens rike og inn i de voksnes verden.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Havlandet er på mange måter en fortelling om lengselen etter frihet og menneskeverd. Lasse Glom har lagt vekt på å skildre det positive og optimistiske i denne lengselen mer enn fattigdommen og elendigheten som hersket i innlandet på Nordkalotten på denne tiden.
Storm og brann, kulde og regn – sammen med spennende menneskelige relasjoner – sterk dramatikk, drømmer og lengsler gir denne filmen en dimensjon ut over den en slik tid kan gi bud om.[1]

Historisk bakteppe

[rediger | rediger kilde]

Den ytre rammen i filmen er hentet fra innlandet på Nordkalotten i 1860-årene med fattigdom og hunger som en del av hverdagen. Det førte til at store deler av befolkningen dro nordover mot Ruija (Havlandet) der maten og rikdommen fantes i form av fisk.

Filmanmelderne

[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk ros av både Arbeiderbladets og Dagbladets anmelder i 1985. Arbeiderbladets Sidsel Kraakenes skrev blant annet: «Resultatet er blitt en storslagen film. Det er bildene fremfor historien som bærer oss igjennom de 90 minuttene den varer. Fotograf Erling Thurmann-Andersen har fanget inn den storslåtte Nord-norske naturen gjennom fire årstider. Drømmebildene må nevnes. De er det B-fotograf Morten Skallerud som står for». Dagbladets anmelder var også begeistret og skrev blant annet: «Filmen bærer preg av grundig profesjonalisme i alle ledd. Filmen er en djerv kunstnerisk satsing som gir utbytte - i det store og hele et arbeid som både fengsler og imponerer». Braaten, Lars Thomas (1995). Filmen i Norge. Norge. s. 409. ISBN 82-417-0195-0. 

I rollene

[rediger | rediger kilde]

Produksjonsbesetning

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Reisen mot havet». NRK. 2003. Besøkt 5. september 2008. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata