Hopp til innhold

Hampstead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hampstead
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCamden
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerNW3
Befolkning48 858 (2011)
PostkodeNW3
Kart
Hampstead
51°33′15″N 0°10′28″V

Hampstead er et område i London, i bydelen Camden og en forstad omkring 6,4 km nordvest for Charing Cross. Det er kjent som et strøk som særlig huser mange skuespillere, musikere, kunstnere, forfattere og andre intellektuelle. Hampstead er ikke minst kjent for den store parken Hampstead Heath. Hampstead ligger på en stor høyde med parkanlegg. Noen av Stor-Londons vakreste og dyreste hus ligger i her, og Hampstead har flere millionærer innenfor sine grenser enn noe annet sted i Storbritannia.[1]

Stedsnavnet har angelsaksisk opprinnelse, fra ham og stede, som har samme betydning som det moderne engelske begrepet homestead, «gårdsbruk (for en familie)», beslektet med norsk hjemsted.[2] Hampstead nevnes første gang i et diplom fra 986, der kong Æthelred II overdrar eiendommen Hamestede (homestead, «gårdsbruk») til klosteret St. Peter's i Westminster.[3]

Hampsteads nyere historie begynner omkring 1700, da de mineralrike Hampstead Wells danner grunnlaget for et kurbad. På 1700-tallet var Hampstead Wells Londons kanskje mest fasjonable og populære spa, men ble utover på 1800-tallet gradvis utkonkurrert av kurbad andre steder rundt byen. Kurbadet ble endelig nedlagt og revet i 1882.

Med åpningen av North London Railway (North London-linjen) i 1860-åra begynte Hampstead å utvikle seg som forstad, og utbyggingen skjøt ytterligere fart etter at Charing Cross, Euston & Hampstead Railway (Northern-linjen) kom i 1907. Mange luksuriøse hus ble reist på 1870- og 1880-tallet, særlig i den delen av Hampstead som kalles Frognal. Mange av disse står fortsatt.

På 1930-tallet ble Hampstead et nytt hjem for en del ledende intellektuelle fra kontinentet, mange av dem fordrevet av fascismens tiltakende ensretting – blant dem Sigmund Freud, Walter Gropius og Piet Mondrian. Sammen med britiske intellektuelle sørget disse for at Hampstead ble et verksted for avantgardisme og eksperiment i litteratur, kunst og arkitektur, også etter krigen. I dag gjør de høye boligprisene det umulig for alle andre enn de aller rikeste å etablere seg i Hampstead.

Administrasjon og politikk

[rediger | rediger kilde]
Hampstead

Hampstead ble en del av grevskapet London i 1889, og i 1899 ble Hampstead egen metropolitan borough. I 1965 ble Hampstead slått sammen med St Pancras og Camden til bydelen Camden.

Hampstead tilhører parlamentsvalgkretsen Hampstead and Highgate, og helt siden 1992 har skuespilleren Glenda Jackson fra Labour vært kretsens delegat til parlamentet. Hampsteads befolkning er kjent for å representere en utpreget intellektuell, liberal humanisme, av og til omtalt som «Hampstead Liberalism». Det venstreorienterte Labour-magasinet Tribune holder til i Hampstead.

I løpet av 1900-tallet fikk Hampstead en rekke bygninger av arkitektonisk interesse; nevnes bør Isokon-bygningen, 2 Willow Road, det tidligere Hampstead teater og Swiss Cottage Central Library. Kulturattraksjoner er Freud-museet, Keats' House, Fenton House, Kenwood House, Hampstead museum, Camden Arts Centre og Hampstead Library and Town Hall.

Hampstead er kjent for sine restauranter og sine tradisjonelle puber, slik som Holly Bush, Spaniard's Inn, Old Bull & Bush og White Bear.

Fenton House

[rediger | rediger kilde]

Fenton House ligger i Hampstead Grove. Huset har fått navn etter Philip Ibbetson Fenton som kjøpt det i 1793, ble bygget et århundre tidligere av en ukjent arkitekt for en ukjent eier. Fenton var blitt rik av eksportere russisk varer fra Riga til London. Han tilbrakte de siste 13 årene av sitt liv og ble gravlagt i Hampstead i 1806. Fenton House er et kompakt, kvadratisk hus, preget av perioden klassisisme. Da James Fenton arvet huset i 1807 ble det bygget en ny inngang på østsiden. Den siste private eieren var Katherine Binning (født Salting), niese av George Salting, en viktoriansk kunstsamler. Hun var en like stor kunstsamler som sin onkel, og fylte huset med kostbare møbler, europeisk og kinesisk porselen, og en mangfold av kunstverker. Ved hennes død i 1952 ble huset og dets innhold testamentert til National Trust.[4][5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Wade, David (8. mai 2004): «Whatever happened to Hampstead Man?» The Daily Telegraph
  2. ^ «homestead (n.)», Online Etymology Dictionary
  3. ^ Mills, David (2011): A Dictionary of British Place-Names, OUP Oxford, s. 222
  4. ^ «Architecture, art, ’arpsichords and apples: Fenton House», Hidden London
  5. ^ «Fenton House and Garden», National Trust

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

(en) Hampstead – kategori av bilder, video eller lyd på Commons