Hopp til innhold

Grunndata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Grunndata[1] eller masterdata er grunnleggende data om kjerneenhetene i en virksomhet som gir kontekst for forretningstransaksjoner.[2] Vanlige kategorier av grunndata er parter (enkeltpersoner og organisasjoner, og deres roller, for eksempel kunder, leverandører, ansatte), produkter, finansielle strukturer (for eksempel regnskapsbøker og kostnadssentre) og lokasjonskonsepter.[2][3]

Grunndata er av sin natur nesten alltid ikke-transaksjonelle. Det finnes kanttilfeller hvor en organisasjon kan trenge å behandle visse transaksjonsprosesser og operasjoner som "grunndata". Dette oppstår for eksempel når informasjon om grunndataentiteter (som for eksempel kunder eller produkter) bare finnes i transaksjonsdata som ordrer og kvitteringer, og ikke lagres separat.[4]

Sammenlignet med referansedata

[rediger | rediger kilde]

Grunndata er forskjellig fra referansedata. Begge gir kontekst for forretningstransaksjoner, men referansedata handler om klassifisering og kategorisering, mens grunndata er handler om forretningsenheter.

Alternativ definisjon

[rediger | rediger kilde]

En alternativ definisjon av begrepet grunndata er at den representerer forretningsobjektene som inneholder den mest verdifulle, avtalte informasjonen som deles på tvers av en organisasjon.[5] I denne forstand gir den kontekst til forretningsaktiviteter og transaksjoner, svarer på spørsmål som hvem, hva, når og hvordan, samt utvider evnen til å forstå disse aktivitetene gjennom kategoriseringer, grupperinger og hierarkier. Det kan dekke relativt statiske referansedata, transaksjonelle, ustrukturerte, analytiske, hierarkiske og metadata.[6] Hva som utgjør grunndata under denne definisjonen handler derfor ikke om en viktig kvalitet på dataene (for eksempel hvorvidt det er en forretningsentitet som gir kontekst for forretningstransaksjoner), men heller om konteksten der organisasjonen har besluttet å behandle dataene.

Eksternt definerte grunndata

[rediger | rediger kilde]

For de fleste organisasjoner blir det meste eller alle grunndataene definerte og administrerte internt i organisasjonen.

Noen grunndata kan imidlertid være eksternt definerte og administrerte. Dette representerer en kilde til grunnleggende forretningsdata som kan brukes på tvers av en markedsplass, uavhengig av organisasjon eller plassering. Dermed kan den brukes av flere bedrifter i en verdikjede, noe som letter integrering av flere datakilder og bokstavelig gir mulighet for å harmonere data i et marked.[7] Et eksempel på markeds-grunndata er Universal Product Code (UPC) som finnes på forbrukerprodukter.

Forvaltning av grunndata

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Grunndataforvaltning

Kuratering og styring av grunndata er en nøkkel for å sikre datakvalitet og dermed egnethet for formålet. Alle aspekter av en organisasjon, både operasjonelt og analytisk, er i stor grad avhengig av kvaliteten på organisasjonen sine grunndata. Det er derfor fokus på hovedata innen IT-disiplinen grunndataforvaltning. Uten denne disiplinen på plass møter organisasjoner ofte vanskeligheter med å ha flere versjoner av "sannheten" om en forretningsentitet, både innenfor en og samme applikasjon og tvers av applikasjoner.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Grunndata og prosess er de to viktigste årsakene til at du bør gjennomføre en helsesjekk av ditt ERP-system. - Vitari». www.vitari.no (på engelsk). Arkivert fra originalen 30. september 2022. Besøkt 2. august 2022. 
  2. ^ a b DAMA-DMBOK: Data Management Body of Knowledge. Data Management Association. ISBN 978-1634622349. 
  3. ^ «Gartner Glossary: Master Data Management». Besøkt 6. juni 2020. 
  4. ^ van der Lans, R. Data Virtualization for Business Intelligence Systems: Revolutionizing Data Integration for Data Warehouses. Elsevier. ISBN 9780123978172. 
  5. ^ Dreibelbis, A.; Hechler, E.; Milman, I.; m.fl. «Chapter 1: Introducing Master Data Management». Enterprise Master Data Management: An SOA Approach to Managing Core Information. Pearson Education. ISBN 9780132704274. 
  6. ^ Wolter, R. «The What, Why, and How of Master Data Management». Microsoft Corporation. Arkivert fra originalen 14. juli 2017. Besøkt 13. desember 2017. 
  7. ^ Taylor, S. «Master Data Management for Media». Microsoft Corporation. Besøkt 27. juli 2018.