Hopp til innhold

Ealdorman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ealdorman er en politisk tittel for posisjonen som den øverste leder og kongens representant for et fylke i det angelsaksiske England i den tidlige middelalderen.

En ealdorman kommanderte hæren for fylket og distriktene under hans kommando på vegne av kongen. En ealdorman ble utpekt av kongen og de som ble utpekt kom opprinnelig fra de eldste og beste familier, men senere ble de ofte valgt blant kongens comites (flertall av comes, i betydningen ledsagere) og mange, spesielt i den tidlige danske perioden, var nye i høyere stillinger og posisjoner. Begrepet forsvant gradvis etter hvert som det ble erstattet av jarl, den norrøne begrepet introdusert av danskene, som utviklet seg til det engelske ordet earl, analogt til count, fra det franske comte, som igjen var avledet fra latinske comes.

Ealdorman kan bli sett på som en tidlig form for jarl i det engelske samfunn i middelalderen, for deres ealdormanry har den samme betydning som earldom (jarldømme) i det angel-danske og angel-normanniske England. Et ealdormancy var derimot et angelsaksisk begrep for det styrende organ over flere fylker bestående av mer enn én ealdorman.

Etymologi

[rediger | rediger kilde]

Ealdorman kommer opprinnelig fra betydning eldre mann eller person, og forbeholder antagelsen at en som er eldre er også ansvarlig. I det angelsaksiske samfunn var en «ealdor» lederen eller høvdingen for familien eller klanen i kraft av sin alder og derfor erfaring. Ordet er basert på «eald» = «gammel». Ealdorman var derimot en politisk tittel som kom i bruk antagelig på 700-tallet, tilsvarende til ealdor.

Dagens engelske tittel er alderman, og i middelalderen ble det oversatt til latin som dux eller i tidlige vest-saksiske charter som præfectus (noe som tilsvarer gerefa, dagens ord «reeve» = ordfører) som leder for et shire (fylke) i det angelsaksiske England.

1100-tallet gled «ealdorman» i form av «alderman» over til å bety leder eller formann for et håndverkerlaug eller bylaug. Denne betydningen finnes også i Danmark og delvis også i Norge som oldermand. Som offisiell tittel ble alderman avskaffet i Storbritannia i 1974.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Stenton, Sir Frank M.: Anglo-Saxon England Third Edition. Oxford University Press, 1971.
  • Ayo, John: Dictonary of Word Origins, Bloomsbury Reference, 1990