Hopp til innhold

Diskusjon:Arkeologi

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Under utvikling!

[rediger kilde]

Her ble det mye rødt! Skal ta et lite sjau her så fort jeg får tid. --Grumpy444grumpy 2. feb 2006 kl.08:43 (UTC)

Noen tanker

[rediger kilde]

Bare tenkte jeg skulle lufte noen ideer her. Har gått igjennom listen 'Se også' og synes det er mye der som ikke egentlig hører hjemme under denne artikkelen. Artikkelen skal jo egentlig beskrive temaet arkeologi på et nokså generelt plan. Da virker det kanskje litt merkelig å ha lenker til spesifikke temaer som f.eks. Linear A, Nazcalinjene og Trelleborger i en herlig blanding som en underkategori. Dessuten jobber jo ikke arkeologer så mye med innskrifter og skriftspråk lenger. Dette var noe de gjorde på 18-1900-tallet i arkeologiens spede begynnelse, da arkeologene var 'altmuligmenn/kvinner' og kunne litt om alt mulig. Derfor mener jeg det ikke er spesielt hensiktsmessig å lenke til dette under 'se også'. Hvis ingen har innvendiger mot det, kommer jeg til å ta et skikkelig sjau, og fjerne det jeg mener ikke er relevant, men jeg venter selvsagt på innspill fra andre. --Grumpy444grumpy 2. feb 2006 kl.09:25 (UTC)

Tankene dine virker riktige - kjør på.--Finn Bjørklid 13. feb 2006 kl.09:30 (UTC)

Jeg kikket litt på artikkelen nå, og det som slo meg med en gang er at avsnittet metode ble veldig spesifikt for norske utgravninger. Jeg vil foreslå at det som er særegent for Norge kan legges over i en egen artikkel, og at avsnittet her gjøres mer allmenngyldig. I stedet for å nevne Riksantikvaren kan man f.eks. heller vise til at det i mange land er et statlig organ som er dedikert til slike oppgaver, mens det i andre land er underlagt f.eks. kulturmyndighetene. Beskrivelsen av utgravningen ble også veldig fokusert på utgravning av strukturer; dette henger kanskje sammen med den relative artefaktfattigdommen i Norge. I andre land er det et langt større fokus på gjenstandsfunn, fordi det ofte er enorme mengder av dem selv på små funnsteder, og fordi de ofte er eneste dateringsgrunnlag (jeg har min utgravningserfaring fra Hellas, hvor det ofte dreier seg om å grave frem store mengder keramikk som har blitt brukt for å planere for fundamentene). En forklaring av stratigrafi er vel også nokså essensielt her. Kan vi gjøre om avsnittet til noe mer allmenngyldig? Jeg mener også at et avsnitt om metode bør inneholde noe om fasen etter utgravning, spesielt funngranskning (både studier av hvert enkelt funn, av deres forhold til hverandre og deres spredningsmønster). Under selve utgravningen kommer det sjelden frem mer enn halvkokte idéer som publiseres i skrytehefter for å sikre finansiering til en sesong til; arbeidet med å forstå funnstedet skyter for alvor fart under studiesesonger og annet etterarbeid. Cnyborg 18. jan 2007 kl. 00:37 (CET)

Jeg er tildels enig. På den annen side er metoden som beskrives nokså allmenngyldig i det nordlige Europa, der hovedmetoden for utgravning er maskinell flateavdekking. Her i Norge er situasjonen noe spesiell, ettersom vi nesten ikke har stratigrafi utenfor byene (på samme måte som i Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland). Dette betyr at man helst graver mekanisk, det vil si, uten hensyn til hvordan strukturer og lag arter seg i plan. I de tilfellene hvor man kommer over stratigrafi graver man imidlertid etter "single-context" metoden, slik man gjør i resten av Europa. Jeg er ikke spesielt bevandret i metodene innen klassisk arkeologi, men antar at de ikke er SÅ forskjellige fra "vanlig" arkeologi? Man bruker kanskje ikke gravemaskin så ofte? Det virker som det skal kunne gå an å omskrive dette avsnittet slik at det blir mer generelt. Vi får heller opprette en ny artikkel eller et nytt avsnitt som omhandler norsk arkeologi spesielt. Ellers er det jo mye å ta tak i i denne artikkelen, siden fagområdet er såpass stort. Bra å se at det endelig blir gjort noe ihvertfall. Grumpy444grumpy 18. jan 2007 kl. 11:08 (CET)
Mye av metodene er felles, og svært mange klassiske feltarkeologer har sin graveopplæring fra andre kontekster. Maskinell flateavdekking brukes også der (bortsett fra at i Hellas består det gjerne av at man får en lokal bonde til å kjøre traktoren over, og håper at man klarer å få ham til å stoppe når man treffer noe. Det gjøres gjerne en liten prøvegraving først for å finne ut hvor dypt man må for å treffe eldre kulturlag. Det skal ikke være noe problem å bruke det som står der, men legge på noe om andre utgravningsmetoder slik at det blir mer allmenngyldig. Jeg kan prøve å jobbe litt med den senere. Cnyborg 18. jan 2007 kl. 13:15 (CET)

Endret eksterne lenker

[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Arkeologi. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jul. 2017 kl. 16:01 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker

[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Arkeologi. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. sep. 2017 kl. 17:19 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker

[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Arkeologi. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. apr. 2023 kl. 03:26 (CEST)[svar]