Det ottonianske dynasti
Kildeløs: Denne artikkelen mangler kildehenvisninger, og opplysningene i den kan dermed være vanskelige å verifisere. Kildeløst materiale kan bli fjernet. Helt uten kilder. (10. okt. 2015) |
Det ottonianske dynasti var et dynasti av germanske konger fra 919 til 1024, oppkalt etter den første keiseren Otto I av Det tysk-romerske rike, men også kjent som det saksiske dynasti etter familiens saksiske opprinnelse. Familien selv er også kjent som liudolfingene, oppkalt etter det tidligste kjente medlem grev Liudolf av Sachsen. De ottonianske herskere regnes også som det første dynastiet av Det hellige romerske riket, som etterfølgere av det frankiske karolingiske dynastiet og Karl den store, som ofte blir betraktet som grunnleggeren av Det hellige romerske riket av den tyske nasjon.
Herskere i Tyskland og Det hellige romerske riket
[rediger | rediger kilde]Selv om han aldri ble keiser, var Henrik Fuglefangeren, hertug av Sachsen, uten tvil grunnleggeren av dette keiserlige dynastiet ettersom han ble valgt som tysk konge i 919 og gjorde det mulig for sønnen, Otto I eller Otto den store å danne imperiet. Etter Otto ble de fleste tyske konger også kronet som romerske keisere. I regjeringstiden til de ottonianske herskerne ble det østlige Frankerriket (Østfranken) et samlet rike som besto av hertugdømmene Lorraine, Sachsen, Franken, Schwaben, Thüringen og Bayern. Også Kongeriket Italia ble integrert i dette riket av Otto I, og forente Tyskland med det hellige romerske riket, noe som dominerte tysk historie til 1806. Men et forsøk på å gjenreise Romerriket mislyktes allerede under den romerske keiser Otto III.
Otto I arvet hertugdømmet Sachsen og kongedømmet av tyskerne etter farens død i 936. Han fortsatte sin fars arbeid med å samle alle de tyske stammene til ett rike, og å utvide makten til kongen på bekostning av aristokratiet. Gjennom strategiske ekteskap og personlige avtaler, innsatte Otto medlemmer av sin egen familie til kongedømmets viktigste hertugdømmer. Dette reduserte makten til de andre hertugene, og fra å være kongens likemenn ble de nå hans underordnede. Otto gjorde også den romersk-katolske kirken i Tyskland til et kongelig maktsentrum og la kirken under sin personlige kontroll. Gjennom en kortvarig borgerkrig, beseiret Otto madjarene i 955, og stoppet den ungarske invasjonen i Europa. Ved sin seier over de hedenske madjarene fikk Otto rykte som kristendommens beskytter. Rundt 961 hadde Otto erobret kongedømmet Italia og utvidet sitt rikes grenser mot både nord, øst og sør. Gjennom sin kontroll over store deler av sentral- og Sør-Europa, gjennomførte Otto og hans etterfølgere en kulturell renessanse innen kunst og arkitektur. Otto fulgte Karl den stores eksempel - den frankiske kongen som hadde blitt kronet til keiser i 800 – og ble kronet til keiser av det tysk-romerske riket i 962 av pave Johannes XII i Roma. Hans kroning markerer grunnleggelsen av Det hellige romerske riket.
Ved å ekskludere den bayerske linjen av ottonianerne fra arverekkefølgen fikk Ottos sønn og etterfølger Otto II styrket sin myndighet, og sikret at hans egen sønn fikk etterfølge ham på den keiserlige trone. I sin regjeringstid forsøkte Otto II å innlemme hele Italia i riket, men det brakte ham i konflikt med Det bysantinske riket og med sarasenerne i Fatimidkalifatet. Otto II kampanje mot sarasenerne endte i 982 med et sviende nederlag. I 983 kom det til en stor oppstand av slaverne mot Otto IIs styre. Otto II døde brått i 983 i en alder av 28 etter å ha regjert i 10 år. Hans plutselige død satte hele riket i en krisetilstand da hans tre år gamle sønn Otto III ble innsatt som keiser. Under formynderstyret av Otto IIs enke, den bysantinske prinsesse Theophania og hans søster abbedisse Matilda av Quedlinburg, ble ektemannens imperialistiske politikk forlatt, og erstattet av en allianse mellom kirken og keiserriket. Otto III gjorde Roma til det administrative senteret i sitt rike og gjenopplivet eldre romerske skikker og bysantinske seremonier.
Den barnløse Otto III ble etterfulgt av Henrik II av Det tysk-romerske rike, tysk-romersk keiser i 1002. Han var sønn av hertug Henrik II, hertug av Bayern som var medlem av den bayerske linjen av ottonianerne, og hans hustru Gisela av Burgund. Henrik II tilbrakte flere år med å konsolidere sin politiske makt og rikets grenser. Han førte krig mot Boleslaw I av Polen og flyttet deretter til Italia. Det Ottonianske dynastiet døde ut med Henrik IIs død i 1024. Kronen ble da overtatt av Salier-dynastiet. Liutgarde, en datter av keiser Otto I hadde giftet seg med den saliske hertug Konrad den røde av Lorraine. Hans oldebarn var Konrad II, romersk keiser. Da Rudolph III, konge av Burgund døde den 2. februar 1032, gjorde Konrad II også krav på dette kongedømmet på grunnlag av en arv keiser Henrik II hadde fått i 1006, etter å ha invadert Burgund, og som Rudolph forsøkte å ta tilbake i 1016.
Ottonianske konger og keisere
[rediger | rediger kilde]- Henrik I Fuglefangeren, konge av Tyskland og hertug av Sachsen, død 936
- Otto I den store, tysk-romersk keiser og hertug av Sachsen, død 973
- Otto II, tysk-romersk keiser, død 983
- Otto III, tysk-romersk keiser, død 1002
- Sankt Henrik II, tysk-romersk keiser, død 1024
Noen andre kjente medlemmer av Liudolfingene eller det Ottonianske hus:
- Liudolf, greve av Sachsen, død 864/866
- Sankt Altfrid, biskop av Hildesheim, død 874
- Otto Illustrious, hertug av Sachsen, død 912
- Gerberga av Sachsen, død 954
- Henrik I, hertug av Bayern, død 955
- Liudolf, hertug av Schwaben, død 957
- Hedwige av Sachsen, død 965
- Bruno I, erkebiskop av Köln og hertug av Lotharingia, død 965
- Vilhelm, erkebiskop av Mainz, død 968
- Mathilda, abbedisse av Quedlinburg, død 999
- Adelheid I abbedisse av Quedlinburg, død 1044
- Otto, hertug av Schwaben og Bayern, død 982
- Henry II, hertug av Bayern, Wrangler, død 995
- Bruno, biskop av Augsburg, død 1029