Hopp til innhold

Den ortodokse kirke i Tsjekkia og Slovakia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den ortodokse kirke i Tsjekkia og Slovakia
HovedgrenDen ortodokse kirke
Grunnlagt1951
Antall medlemmer75 000 (2021)[1]
LivssynOrtodoks
GeografiSlovakia og Tsjekkia
LandSlovakia
HovedkontorPrešov
Nettstedwww.pp-eparchie.cz

Den ortodokse kirke i Tsjekkia og Slovakia er den ortodokse nasjonalkirka i Tsjekkia og Slovakia. Den er siden 1951 en autokefal (selvstendig) særkirke innen den ortodokse kommunion. Kirka har om lag 75 000 medlemmer, hvorav to tredjedeler lever i Slovakia og resten i Tsjekkia. Dermed utgjør ortodokse kristne hhv. 0,9 % av den slovakiske og 0,2  av den tsjekkiske befolkningen. Som liturgisk språk brukes kirkeslavisk, delvis også slovakisk og tsjekkisk.

Kirkas overhode er metropolitten av De tsjekkiske landene og Slovakia. Det er enten erkeeparken av Praha (Tsjekkia) eller erkeeparken av Prešov (Slovakia) som velges til metropolitt. Den nåværende metropolitten er erkeepark Kryštof Pulec av Praha (siden 2006).

Kirka er organisert i fire eparkier, fordelt over to kirkeprovinser, som tilsvarer de to landene:

(Med «De tsjekkiske landene» menes landskapene Böhmen, Mähren og [Tsjekkisk] Schlesien, som samlet utgjør dagens Tsjekkia.)

Selv om de hellige Kyrillos og Methodios misjonerte i Mähren på 800-tallet, har ikke den ortodokse kristendommen hatt noen sammenhengende historie i området. Først tusen år senere, på 1860-tallet, førte den panslavistiske bevegelse til at en del tsjekkere konverterte fra katolisismen til den ortodokse tro. Den første menigheten ble grunnlagt i 1874 i Praha, som fra 1883 var underlagt det russisk-ortodokse eparkiet i Tsjernivtsi (dagens Ukraina). Hovedvekten av ortodokse var i de østlige landsdelene, dvs. Karpato-Ukraina og Slovakia.

Etter Tsjekkoslovakias uavhengighet (1918) fikk landet to egne eparker. Disse valgte imidlertid å tilknytte seg det økumeniske patriarkat i Konstantinopel (epark Jindřich Brabec, 19231959) og den serbisk-ortodokse kirke (epark Gorazd Pavlík, 19241942), ikke den russisk-ortodokse.

Etter andre verdenskrig falt Karpato-Ukraina til Ukraina, slik at antallet ortodokse i Tsjekkoslovakia ble kraftig redusert. De resterende menighetene stilte seg under Moskva-patriarkatets beskyttelse i 1946, som innsatte Jelevferij Voroncov som epark av Praha. Fem år senere erklærte patriarken av Moskva den tsjekkoslovakiske ortodokse kirke for autokefal. Den økumeniske patriark godkjente derimot ikke kirkas autokefali og betraktet den som en autonom delkirke av sitt patriarkat, dog uten å oppnevne nye eparker.

Med oppdelingen av Tsjekkoslovakia i 1993 ble kirka delt i to uavhengige kirkeprovinser, men fortsatte som én kirke, og skiftet navn til den ortodokse kirke i Tsjekkia og Slovakia. Fra 1998 blir kirkas autokefali også anerkjent av den økumeniske patriark.

Liste over metropolitter

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]