De syv fjell
De syv fjell er en betegnelse på Byfjellene som omkranser Bergen sentrum.
Utvalg av fjell
[rediger | rediger kilde]Det har vært omtvistet hvilke som hører til de syv fjell, men det er enighet om at de er blant de følgende:
- Øst for Bergen sentrum og Bergensdalen, i retning syd til nord:
- Ulriken, 643 moh. Dette er den ubestridte toppen blant de syv fjell, det høyeste punktet synlig fra sentrum. (Høyeste fjell i Bergen kommune er imidlertid Gullfjellet på 987 moh. i Arna.)
- Fløyfjellet, 400 moh, i dagligtale Fløyen, eldre stavemåte «Fløien», som i Fløien stasjon. Øverste stasjon for Fløibanen som ligger på 320 moh. oppfattes gjerne som en av de syv toppene, mens det er toppen av Fløyfjellet som er fjellets høyeste punkt.
- Blåmanen, 554 moh. Det var i sin tid omdiskutert om dette skulle medregnes blant de syv fjell.
- Rundemanen, 568 moh.
- Sandviksfjellet, 417 moh. Sandviksfløyen på 378 moh. med vindpilen ligger 500 meter lenger mot nordvest. Det er i skaret mellom disse at motbakkeløpet Stoltzekleiven Opp har sin målgang.
- Sør, sørvest og vest for Bergen sentrum og Bergensdalen ligger i denne rekkefølge:
- Løvstakken, 477 moh.
- Damsgårdsfjellet, 317 moh.
- Lyderhorn, 396 moh.
- På Askøy:
- Storevarden, 217 moh., var tidligere et av de syv fjell, den gang bare kalt Askøyfjellet, men regnes ikke lenger med, ettersom Askøy ikke er en del av Bergen.
Bakgrunn og historie
[rediger | rediger kilde]At det er snakk om akkurat syv fjell, antas å være inspirert av «Romas syv høyder», og her menes Holberg å være opphavsmann.[1] Han nevner nemlig «Rundemanden, Flöyen, Oldrik, Solheims Field, Damsfieldet, Ludderhorn, og Askelandsbierg». Yngve Nedrebø, sjef ved statsarkivet i Bergen, påpeker at Bergens segl fra 1444 viser en borg med ett tårn oppå syv fjell. På grunn av dette seglet er Nedrebø sikker på at betegnelsen «de syv fjell» ble brukt allerede i middelalderen.[2]
Det er da heller ikke snakk om syv selvstendige topper, hvorav synlige fra Bergen sentrum i østlig retning er Ulriken, Fløyfjellet og Sandviksfjellet (med Rundemanen og Blåmanen skjult bak Fløyfjellet). Disse fem er alle del av samme fjellmassiv.
Bergens opprinnelige navn «Bergawinjó», «Biorgvin», «Bjargvin», «Bergvin», «Bjørgvin»[3] og «Bjǫrgvin»[4] betyr «fjell-eng», «eng mellom fjellene».
7-fjellsturen
[rediger | rediger kilde]Under den årlige 7-fjellsturen, som arrangeres av Bergen Turlag, er det følgende syv fjell som bestiges i denne rekkefølgen:
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ https://www.bergenoghordalandturlag.no/artikler/nyheter/5033-historisk-styrkeprve/
- ^ «I den syvende himmel», Bergens Tidende 7. juli 2007
- ^ https://www.bergenbyarkiv.no/bergenbyleksikon/bergens-historie#BERGENS
- ^ https://www.sprakradet.no/sprakhjelp/Skriverad/navn-pa-steder-og-personer/Bynavn/
Se også
[rediger | rediger kilde]- «Udsigter fra Ulrikken» («Jeg tok min Nystemte»)
- Syvfjellsturen