Bruker:Carpalim/Introduksjonskurs til Wikipedia
Hva er Wikipedia?
[rediger | rediger kilde]Wikipedia er et prosjekt hvor vi skriver og bruker en encyklopedi sammen. Målet er å lage et leksikon med åpent innhold på alle språk. Det betyr at innholdet er fritt tilgjengelig for enhver å distribuere og bruke. Vi begynte i 2001 og arbeider nå på over 60 millioner artikler på over 200 språk, hvorav 637 632 i den norske utgaven på riks- og bokmål. De største utgavene er den engelske og den tyske.
Hvordan finne informasjon?
[rediger | rediger kilde]Oppbygging av en side
[rediger | rediger kilde]Faner over
[rediger | rediger kilde]- Artikkel
- Diskusjon
- Les
- Rediger
- Vis historikk
- (Overvåk)
- (Flytt)
- Søkefelt - Hjelp:Søking
Venstre spalte
[rediger | rediger kilde]- Navigasjon
- Prosjekt
- Utskrift
- Verktøy
- Lenker hit - iw
- På andre språk
Wikipedia har et hierarkiske kategorisystem hvor du skal kunne lete deg frem til det temaet du er interessert i ved å velge en kategori og deretter innsnevre søket ved å gå inn i underkategorier. En artikkel kan eksistere i flere kategorier samtidig, så det er flere mulige veier du kan ta for å finne det du søker. Hvis du leter etter en bestemt artikkel eller kategori kan du også bruke søkefunksjonen.
En portal eller wikiportal er en metaside på Wikipedia som skal fungere som «hovedsider» for spesifikke emner og interesseområder. De kan være tilknyttet et eller flere underprosjekter, men i motsetning til underprosjekter retter portaler seg både mot lesere og bidragsytere, og bør promotere innhold og oppmuntre til bidrag.
Hvordan vurdere kvaliteten på artikler?
[rediger | rediger kilde]Wikipedia er en åpen encyklopedi og enhver med internettforbindelse kan endre på det innholdet som finnes her. Det som står i Wikipedia er derfor ikke nødvendigvis gjennomgått av profesjonelle med spesialkunnskap innenfor de ulike områdene, noe som er nødvendige for å sikre fullstendige, presise og pålitelige opplysninger.
Artikler på Wikipedia skal være objektive og verifiserbare. Vær imidlertid oppmerksom på at artikler kan fremstå som både objektive og verifiserbare, men likevel være svært subjektive. Dette kan f.eks. skyldes at de er basert på et svært selektivt utvalg av kilder. Vær derfor kritisk når du bruker Wikipedia, og særlig når du leser om emner som er omdiskuterte eller hvor politisk ståsted kan farge artikkelens innhold.
Ofte kan de være lurt å sjekke artikkelens diskusjonsside og historikk for å avdekke eventuelle uenigheter mellom bidragsyterne. Sjekk også Wikipedia på andre språk som engelsk, tysk, fransk, dansk, svensk eller nynorsk. Du bør også kontroller mot andre kilder. For norske forhold kan Store Norske Leksikon være et greit utgangspunkt, mens Encyclopædia Britannica kan være et greit utgangspunkt for internasjonale forhold.
Det du leser her på Wikipedia kan være feil - så vær KRITISK!
Hvordan sikres kvaliteten på Wikipedia?
[rediger | rediger kilde]- Siste endringer: Viser alle endringer i artikkeldatabasen, patruljeres mot vandalisering og forsøk på å påvirke bestemte artikler. Brukere som gjentatte ganger har vandalisert artikler vil bli blokkert.
- Overvåkingsliste: Alle brukere som logger inn har en overvåkingsliste med artikler de følger med, hvor de får melding om endringer i disse.
- Bidrag: Det er det mulig å søke opp alle bidragene til en bruker eller IP-adresse. Ved mistanke om forsøk på systematisk vandalisme er det da mulig å gå gjennom alle bidragene fra den brukeren og fjerne de fra ulike artikler.
- Delvis låsing/hel låsing: Artikler som ofte vandaliseres kan låses delvis (for bidragsytere som ikke er innlogget) eller helt (for alle vanlige bidragsytere), endringer til disse artiklene må da fremmes på diskusjonssidene
Eksempel på vandalisme
[rediger | rediger kilde]Hvordan bidra på Wikipedia?
[rediger | rediger kilde]Testredigeringer
[rediger | rediger kilde]Veibruksavgift på bensin (bensinavgift) er en særavgift til statskassen.
Avgiften ble innført i 1933 og har, i likhet med veibruksavgiften på diesel, til hensikt å stille brukeren overfor de eksterne kostnadene knyttet til ulykker, kø, støy, veislitasje samt helse- og miljøskadelige utslipp til luft (eksklusive utslipp av CO2) som bruk av bil medfører.
Avgiftsplikten omfatter bensin. Videre omfattes blandinger dersom bensin er hovedbestanddelen, og blandingen kan benyttes som motordrivstoff. Avgiftsplikten oppstår som hovedregel ved uttak fra godkjent lager eller ved innførsel.
Det gis avgiftsfritak for bl.a. bensin som anvendes i fly, til tekniske og medisinske formål, i tilknytning til utnyttelse av naturforekomster i havområdene utenfor norsk territorialgrense samt i båter og snøscootere i veiløse strøk.
Avgiftssatsene i 2010 er 4,54 kroner per liter for svovelfri bensin (under 10 ppm svovel) og 4,58 kroner per liter for lavsvovlet (under 50 ppm svovel) og annen bensin.
Statens inntekter fra bensinavgiften utgjorde i 2008 om lag 7,9 mrd. kroner.
Bensin er i tillegg til bensinavgift også ilagt CO2-avgift og merverdiavgift. I 2010 er CO2-avgiften på bensin 0,86 kroner per liter mens merverdiavgiften er på 25 % Med en pumpepris på 12,50 kroner per liter vil 2,50 kroner (20 %) være merverdiavgift, 4,54 kroner (36 %) være bensinavgift og 0,86 kroner (7 %) være CO2-avgift. Samlet utgjør avgiftene på bensin i dette tilfellet 7,90 kroner per liter eller om lag 63 % av pumpeprisen.