Hopp til innhold

Avon (Hampshire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om elva Avon i Hampshire i England. For andre steder og elver med samme navn, se Avon.
Avon
Avon i Salisbury
LandEnglands flagg England
GrevskapWiltshire, Hampshire og Dorset
Lengde96 km
StartPewsey, Wiltshire
MunningDen engelske kanal ved Christchurch
SideelverBourne, Nadder, Ebble
Kart
Avon
51°20′56″N 1°56′53″V

Avon ved Fordingbridge i Hampshire.
Avon og The Maltings, Salisbury
Flom i Avon i 2007, ved Ringwood i Hampshire.

River Avon er ei elv i Wiltshire, Hampshire og Dorset i det sørlige England. Elva starter i grevskapet Wiltshire og renner gjennom byen Salisbury i Hampshire før den munner ut i Den engelske kanal ved byen Christchurch i Dorset. Den blir også kalt Salisbury Avon eller Hampshire Avon for å skille den fra de andre elvene i England med samme navn.

Navnet på elva er avledet fra et proto-brytonisk ord som betyr «elv», jamfør det walisiske ordet for elv, Afon.

Elvas løp

[rediger | rediger kilde]

Avon begynner som to separate elver som drenerer hver sin halvdel av Vale of Pewsey. Den vestre Avon har utspring øst for Devizes, mens den østre Avon starter like øst for Pewsey. De møtes like ved landsbyen Upavon, og renner derfra mot sør over Salisbury Plain, og passerer gjennom Durrington og Amesbury. Ved byen Salisbury renner Avon sammen med alle sine største sideelver, først Nadder fra nordvest, deretter Bourne fra nordøst og til slutt Ebble fra vest litt sørøst for byen. I tillegg møter Nadder sin største sideelv, Wylye, like før samløpet med Avon.

Sør for Salisbury renner elva sørover langs vestkanten av New Forest, gjennom Fordingbridge og Ringwood. Ved Christchurch renner den ut i det nordvestre hjørnet av estuaret Christchurch Harbour, som den har dannet sammen med naboelva Stour, som kommer fra vest og munner ut i estuaret like ved Avon. Christchurch Harbour munner ut i Den engelske kanal ved Hengistbury Head, rundt 2 kilometer lenger øst.

Den øvre halvparten av Avon ligger i sin helhet i Wiltshire, mens elva på den nedre delen danner de nåværende grensene til Hampshire eller Dorset, med korte strekninger som i sin helhet ligger innen hver av de to grevskapene. Før grensene ble endret i 1974 lå imidlertid hele den delen av elva som grenser til Dorset i sin helhet i Hampshire. Ettersom det er to elver med navnet Avon i Wiltshire, førte dette til at elva ble kjent som Hampshire Avon eller Salisbury Avon.

Friluftsliv og vern

[rediger | rediger kilde]

Vandrerveien Avon Valley Path går parallelt med elva fra Salisbury til Christchurch.

Allmennheten har rett til å bruke etablerte stier som går over private eiendommer i England, men noen tilsvarende rettighet finnes ikke når det gjelder ferdsel på elver som ligger på private eiendommer. Kanopadlere som ønsker legitim tilgang til Avon har nylig funnet fram til en lenge glemt lov i deres favør. «Loven for å gjøre elva Avon seilbar fra Christchurch til byen New Sarum» ble iverksatt i 1664 under kong Karl II. Ingen saker har dog per 2007 havnet i retten.[1]

Rettssaker ble imidlertid avholdt på 1700-tallet, vedrørende tap av rett til ferdsel på elva.[2] En var i 1737 og en annen ble avhold i 1772.[3]

Et fireårig prosjekt kalt «STREAM» startet i september 2005. Dette var et prosjekt, med en kostnadsramme på £1 million pund, som hadde som formål å bevare habitater for arter som soleie, atlanterhavslaks, bekkeniøye, havniøye, hvitfinnet steinulke, sneglen vertigo moulinsiana, snadderand og dvergsvane.[4]

Det var også et søsterprosjekt kalt «Living River» som gikk fra 2006 til 2010. Dette arbeidet med bedring av tilgang og rekreasjon, så vel som biodiversitet.[5]

Begge disse prosjektene er på innstillingslisten for «Thiess International Riverprize» for 2009[6] i konkurranse med fire andre prosjekter: Huang He i Kina, Lake Simcoe i Canada, Polochic-bekkenet i Guatemala og nedre Owens River i USA.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «1664 Law Could Prove Right To Row». BBC News. 23. februar 2007. Besøkt 19. januar 2011. 
  2. ^ Cross, Donald Alfred Edgar (1970). «The Salisbury Avon Navigation». Industrial Archaeology. David & Charles. VII (2): 121–135. 
  3. ^ The National Archives. «Material for the History of Wiltshire Canals: Salisbury Avon Navigation». Your Archives. The National Archives. Arkivert fra originalen 16. desember 2008. Besøkt 19. januar 2011. 
  4. ^ Nettsted for «STREAM»-prosjektet Arkivert 8. oktober 2009 hos Wayback Machine.
  5. ^ Nettsted for prosjektet «Living River»
  6. ^ Thiess International Riverprize

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]