Hopp til innhold

Alf Halvor Kalmoe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alf Halvor Kalmoe
Født9. apr. 1905Rediger på Wikidata
Sande (Vestfold)
Død27. juni 1974Rediger på Wikidata (69 år)
Lardal (Vestfold)
BeskjeftigelseForfatter, radioprogramleder, journalist, reporter Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Alf Halvor Kalmoe (1905–1974) var en norsk populærforfatter og journalist. Etter latinartium og en kort karriere som skogs- og gårdsarbeider flyttet han i 1924 til Oslo. Her arbeidet han som frilansjournalist og var på 1930-tallet en skattet reporter og leder av ungdomsprogrammene i radioen (NRK).

Sin første novelle fikk Kalmoe på trykk i Norsk Ukeblad i 1935: Knock out. For dette ukebladet oversatte han også 91 Stomperud, da denne svenske tegneserien ble lansert i Norge. Detektiv-magasinet var det første av Bladkompaniets publikasjoner som Kalmoe skrev for. Hans første Knut Gribb-fortelling , Mannen fra Amerika, ble trykt i nr. 257 (oktober 1939) under psevdonymet Steinar Wang. Allerede i nr. 263 fulgte neste Stein Wang-fortelling: Stern er kommet!. Der introduserte han den sjelskalde, internasjonale storforbryteren Stern, som skulle dukke opp igjen i svært mange historier som fulgte. Snart dukket også Jon Berg opp, en ung døgenikt og levemann som assisterte Gribb i mange historier. Som forfatter av Knut Gribb-historiene brukte Kalmoe psevdonymene Stein Wang, Birger Birch og Bent Bruse.

I november 1940 ble den første fortellingen av A.H. Moe trykt i Romantikk De blåeste øynene i verden. Han hadde taket på kjærlighetshistoriene, og skulle i over 30 år komme til å bidra med drøye 120 hovedfortellinger under psevdonymene A.H. Moe, Bjørn Fjell, Kalle Wang og Per Vangen, og en under sitt virkelige navn, Alf Halvor Kalmoe. Hans historier var muntre, uskyldige i tonen, romantiske og ofte med en syltynn intrige. Kalmoe boltret seg i replikker, som var svært naturlige. Hans stil var i det hele tatt meget muntlig, lettlest og underholdende.

Kalmoe kan i produktivitet og allsidighet uten tvil føyes til rekken av Bladkompaniets store folkeskribenter – Muus/Gran/Vegenor/Gundelach. Han laget cirka 120 hovedfortellinger i Romantikk, 92 Knut Gribb-historier, massevis av artikler og intervjuer i "Luftens helter" og "Vi flyr", et stort antall eventyr og fortellinger i "Nissens jul", flere hundre noveller i "Western", småstoff til "Tyrihans" og teksten til tegneserien Jon Varg (tegnet av Bjarne K.). Han skrev også guttebøkene Her kommer vi (1943) og Siste runde (1947).

  • Nils Nordberg: Døden i kiosken, Bladkompaniet, 2000 (s. 217-219)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]