Limfjorden
- For Limfjorden i Kroatia, se: Limski kanal.
Limfjorden er et sund i Jylland i Danmark som forbinder Nordsjøen med Kattegat. Limfjorden er 180 km lang og har mange små og store øyer, viker og sund. Det dypeste sted er i Hvalpsund, hvor det er 24 meter til bunnen. Landskapet er preget av bakker, kalkskrenter og enger, til dels med dyrebeite. Våtmarksområdet Vejlerne er Nordeuropas største fuglereservat.
De største byene langs Limfjorden er Aalborg, Skive, Thisted og Nykøbing. Ved den vestlige munninga ligger fiskerihavnen Thyborøn. Største øy er Mors. Det fins broer ved Oddesund, Sallingsund, Vilsund, Aggersund og i Aalborg, en demning ved Virksund, en motorveistunnel ved Aalborg samt flere små ferger.
Fisket i Limfjorden har gått meget tilbake, men ett viktig produkt er fremdeles muslinger som skrapes i fjorden og foredles i Glyngøre og Nykøbing.
I vikingetid og tidlig middelalder var det forbindelse midtfjords ut til Jammerbugten og Skagerak, omtrent ved Aggersborg. Man kunne da altså seile inn i fjorden gjennom et sund mellom Hirtshals og Hanstholm. Denne forbindelsen ble derimot omdannet til land i senmiddelalderen, og Limfjorden ble deretter en reell fjord. Men den 3. februar 1825 brøt en stormflod gjennom den smale landstripa i vest og dannet Agger Kanal (siden Thyborøn Kanal).