Hopp til innhold

Olav Bjørgum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 9. mar. 2023 kl. 03:47 av InternetArchiveBot (diskusjon | bidrag) (Redder 3 kilde(r) og merker 0 som død(e).) #IABot (v2.0.9.3)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Olav Bjørgum
Født14. nov. 1934Rediger på Wikidata
Valle (Aust-Agder)
Død16. nov. 2020Rediger på Wikidata (86 år)
Gvarv
BeskjeftigelseIllustratør, grafiker Rediger på Wikidata
SøskenTorleiv Bjørgum
NasjonalitetNorge

Olav H. Bjørgum (født 14. november 1934 i Valle i Setesdal, død 16. november 2020[1] i Gvarv i Telemark) var en norsk billedkunstner og illustratør, bror til spelemannen og sølvsmeden Torleiv H. Bjørgum, og onkel til Hallvard T. Bjørgum.

Utdanning og praksis

[rediger | rediger kilde]

Bjørgum var utdannet filigranssølvsmed. Han var også en habil folkemusiker, og spilte både munnharpe, fele og trekkspill. Som kvedar var han eminent.

Bjørgum ble utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole 1957-62. Ved uteksamineringen fikk han Diplom med innstilling, som det het, den høyeste karakteren som er oppnåelig - og innstilling til Kongen.

Olav Bjørgum etablerte eget grafisk verksted i 1964, og arbeidet aktivt som maler, grafiker, illustratør og tegner helt til sine siste leveår. Han illustrerte omkring 35 bøker, fikk flere utsmykningsoppdrag, og hadde en rekke separatutstillinger og deltok på kollektive utstillinger.

Olav Bjørgum samarbeidet i mange år med forfatteren Ingeborg Refling Hagen og leverte illustrasjoner til eleve av hennes bøker, utgitt på Suttung forlag. Han har illustrert Ragnhild Magerøysmiddelalder-romaner, utgitt av Den norske Bokklubben og Egils saga, utgitt på Aschehougs forlag. Til juleheftet Jol i Setesdal leverte han illustrasjoner helt fra starten, mange av illustrasjonene er basert på inspirasjon fra bokverket Gamalt or Sætesdal. Han bodde i flere år i Eidsvoll og Hamar, før han i 1986 slo seg ned på Gvarv, der han bl.a ble festivalkunstner for Eplefest 2007. Olav Bjørgum var en meget folkekjær kunstner, med en stor kunstnerisk produksjon.

Utsmykkingsoppdrag

[rediger | rediger kilde]

Olav Bjørgum har hatt flere store utsmykkingsoppdrag, bl.a på Mostu skole i Stange kommune, og for Sylvartun senter for immateriell kulturarv i Setesdal.

På Mostu skole har han, rundt inngangen til skolens bibliotek, malt en frise som framstiller Harald Hardrådes liv og virke.

På Sylvartun har han malt en fondvegg der motivet er bunadskledde setesdøler i dans.

Galleridrift

[rediger | rediger kilde]

Bjørgum bodde i flere år på Eidsvoll, der han sammen med kollega Inger Kvarving etablerte Galleri Henrik.

Senere bodde han i mange år på Hamar, der han i 1981, sammen med kollegaen Kåre Nordvik, startet Kunstnersenteret i Hedmark, et av de første kunstnerdrevne galleriene i landet (videreført i Kunstbanken Hedmark). Disse to var også engasjert i organisasjonsarbeid for kunstnerne i Hedmark.

Fra 1986 til sin død bodde han på Gvarv i Telemark, der han etablerte seg med verksted og eget galleri.

Kirke og kulturdepartementets illustrasjonspris 1969, for Eventyr og historier fra Mostua, Del II av Ingeborg Refling Hagen

Kirke og kulturdepartementets illustrasjonspris 1970, for Eventyr og historier fra Mostua, Del IV av Ingeborg Refling Hagen

Hamar Arbeiderblads kulturpris 1982

Sauherad kommunes kulturpris 2007

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Lien, Ole Birger (16. november 2020). «Biletkunstnar Olav Bjørgum er død». Setesdølen (på norsk nynorsk). Besøkt 26. november 2020. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]