Hyrkania (gresk: Ὑρκανία, Hyrkania,[1] gammelpersisk: 𐎺𐎼𐎣𐎠𐎴, Varkâna,[2] middelpersisk: 𐭢𐭥𐭫𐭢𐭠𐭭, Gurgān, akkadisk: Urqananu)[2] er en historisk region bestående av land sørøst for Det kaspiske hav (som derfor en gang ble kalt Det hyrkanske hav) i dagens Iran, grenset i sør av Elburzfjellene og i øst av fjellkjeden Kopet Dag.[3] De iranske provinser som dekker dette lands deler av området er Mazandaran, Gilan og Golestan.

Hyrkania
rediger

Navnet Hyrkania har sitt utgangspunkt i Varkana, Vehrkana. Verk/verg på forskjellige mazenderaniske og gilakiske dialekter betyr «varg» (altså ulv), og således betyder Vehrkana «vargenes land».

Historie

rediger

Landet ble beskrevet som skogdekket og rikt på ville dyr, og bare ved kysten fruktbart. Det ble i de aller tidligste tider bebodd av tapurene, amardene, gelerne og kadusierne. Tapl, Zodrakarta og Hyrkania ble omtalt som byer. Omkring 800 f.Kr. ble Hyrkania erobert av assyrerne.

Senere i antikken var landet underlagt oldtidsriket Media med en satrap (guvernør), siden en underprovins av det persiske Akamenideriket, og deretter en provins av rikets etterfølgere: Selevkideriket, Partia og Sasanideriket. Hyrkania grenset mot Partia i øst (senere kjent som Abarshahr), Dihistan i nord, Media i sør og Mardia i vest. Etter at Sasanideriket falt i 651 e.Kr. ble Hyrkania kjent som Tabaristan.

Referanser

rediger
  1. ^ Woodhouse (1910), s. 1013
  2. ^ a b Lendering (1996)
  3. ^ Sherwin-White & Kuhrt (1993), s. 81

Litteratur

rediger