Flåklypa Grand Prix

norsk film fra 1975

Flåklypa Grand Prix er en norsk dukkefilm fra 1975 produsert og regissert av Ivo Caprino. Den handler om et billøp i den oppdiktede bygda Flåklypa. Filmen er basert på forfatteren Kjell Aukrusts humoristiske persongalleri som ble skapt i avisspalten Våre Duster i Mannskapsavisa på 1950- og 1960-tallet.[1]

Flåklypa Grand Prix
orig. Flåklypa Grand Prix
Leketøymodell av Il Tempo Gigante, Reodor Felgens racerbil
Generell informasjon
FilmtypeStop-Motion, Animasjon
SjangerBilfilm / Komedie / familiefilm
Utgivelsesår1975
Prod.landNorsk
Lengde88 min.
SpråkNorsk
AldersgrenseA (1995)
5 (1975) (Norge)
Bak kamera
RegiIvo Caprino
ManusforfatterKjell Aukrust
Ivo Caprino
Kjell Syversen
Remo Caprino
MusikkBent Fabricius-Bjerre
SjeffotografCharles Patey
KlippIvo Caprino
Foran kamera
Originalstemmer
FortellerstemmeLeif Juster
Prod.selskapCaprino Filmcenter AS
Premiere28. august 1975 (Norge)
6. september 1976 (Sverige)
23. september 1977 (Vest-Tyskland)
29. juli 1978 (Japan)
Eksterne lenker

Filmen er den mest sette norske filmen gjennom tidene – det er antatt at det har blitt solgt rundt fem millioner kinobilletter.[2] Den har også blitt en juletradisjon på NRK 1 og siden TV 2, der den nå sendes hvert år på henholdsvis julaften og 1. juledag.

Bakgrunn

rediger

Egentlig var samarbeidet mellom filmregissøren og animatøren Caprino og tegneren og forfatteren Aukrust ment for prosjektet Flåklypa TV og radio, en TV-serie som skulle bestå av sketsjer uten en sammenhengende historie.

I programmet Lørdagskveld med Erik Bye den 1. mai 1971 viste Aukrust og Caprino frem både modellbilen Il Tempo Gigante og dukkene som var laget til bruk i fjernsynsserien. Caprino opplyste at det var Bjarne Sandemose som hadde bygget modellbilen, mens dukkemakeren Ingeborg Isdahl Riser hadde laget dukkene.[3] Caprino fortalte også at teamet hadde holdt på i halvannet år med å få ferdig alle figurene og bilen, og bekreftet at de håpet å ha ferdigstilt noen episoder en eller annen gang utpå høsten 1971. Resultatet ble vist fram for sjefene i NRKs underholdningsavdeling, Erik Diesen og Sverre Christophersen. NRK mente at det som ble laget ikke holdt mål, og TV-visningen ble avlyst.

Etter ett års tenkepause besluttet Caprino at animasjonsstudioet hans måtte begynne å lage reklamefilmer igjen, siden den planlagte NRK-serien bortfalt. Hans sønn Remo fikk da ideen om å benytte Flåklypa-figurene som stod klare til bruk, i en spillefilm og søke spillefilmstøtte. Det eneste som trengtes var et nytt manuskript. Idéen slo an, og de bestemte seg for å gjøre et forsøk.

 
Kjell Aukrust, Lillerut Bryn og Ivo Caprino på sommertur i RS 14 STAVANGER juli 1972 hvor de lagde første utkast til dreiebok for filmen Flåklypa Grand Prix.

I juli 1972 ble Caprino invitert med på sommertur med sin tremenning Lillerut Bryn i hennes Colin Archer-skute, den tidligere redningsskøyta RS 14 Stavanger. Caprino og Aukrust var da i gang med planlegging av Flåklypa som helaftens kinofilm, så Aukrust ble med på sommerturen hvor de samtidig jobbet med den første dreieboka til kinofilmen. Dagbladet omtalte turen i en reportasje i 1972:

«Caprino-filmen utvides til helaftens spillefilm. – Og nettopp i disse maritime omgivelser skal de to fullføre manus til fargefilmen "Flåklypa Radio/TV Norway". Det er nemlig store muligheter for at de to kommer til å lage en helaftens kinofilm av dette i stedet for korte episoder for TV. En halvtime av filmen er allerede ferdig innspilt, og den ble så bra at de to har bestemt seg for å prøve å lage en helaftens film om "Flåklypa Radio/TV Norway".»[4]

Dagbladet skrev også at de ønsket å satse internasjonalt og at det ville få føringer på handlingen i filmen.[4]

Et forfatterkollegie bestående av Ivo og Remo Caprino, Kjell Aukrust og hans gode venn og Kjell Syversen ble etablert for å skrive manuskriptet til det som skulle bli til spillefilmen Flåklypa Grand Prix. Den danske populærkomponisten Bent Fabricius-Bjerre kom til som komponist.[5]

Filmen ble tatt opp med 24 bilder per sekund i en stop-motion-teknikk. Den ferdige filmen inneholder 112 320 enkeltbilder og 1 258 750 bevegelser.[6]

Handling

rediger

«Sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover, ligger Flåklypa, ei lita fjellbygd under himmelhvelvingen. Sjølberga med både dampysteri og campingplass, lokalavis og egen TV-sender. Fritt for vær og vind, akkurat der morgensola renner opp over Storjuvet, bor sykkelreparatør Reodor Felgen

Assistentene er «Solan Gundersen», en morgenfugl og født optimist, og «Ludvig», b-menneske og født pessimist. Sponset av oljesjeiken «Ben Redic Fy Fazan», som er på ferie i traktene, bygger de racerbilen «Il Tempo Gigante» til århundrets billøp: Flåklypa Grand Prix.

Laget til Felgen møter flere problemer underveis. Det mest alvorlige er når en viktig del, den såkalte superretometerfordeleren, ryker på grunn av sabotasje fra Rudolf Blodstrupmoen og hans kompanjong Mysil Bergsprekken. Ludvig må trosse sin fryktsomme natur, og holde den viktige delen sammen under siste runde av løpet.

Deltakere

rediger

Deltakere i billøpet er: Rudolf Blodstrupmoen, Ronny Medelsvensson, Carlos Fandangio, Jimmy McQuick, Heinrich von Schnellfahrer, Rufino Gasolini og Reodor Felgen.

Mens de utenlandske navnene stort sett er humoristiske ordspill, er noen av de norske tatt fra nærmiljøet til Kjell Aukrust: Flåklypa ligger i Lom i Ottadalen. Kjell Aukrust var fra Alvdal i Østerdalen, men hadde røtter i Lom, og eide også en kvadratmeter av riksveien i Flåklypa. Aftenposten skrev i 2019 om at øvrige navn kommer fra Alvdal:

«– Blostrupmoen er navnet på et gårdsbruk i Alvdal. Det var til og med noen som het dette til etternavn også. Navnet Reodor finnes også i dette området, det sies å komme fra Teodor eller Lodver baklengs. Det ble først til Reodol, så ble det til slutt til Reodor, sier Utne.»[7]

Biler og sjåfører i Flåklypa Grand Prix[8]
Startnr. Modell Sjåfør Kommentar
3 Bertone Carabo   Ruffino Gassolini «Djevelen fra Torino»
12 Abarth 2000   Heinrich von Schnellfahrer «Fartsfenomenet med monokkel og glassøye»
5 McLaren Chevrolet   Ronnie Medel-Svensson «Råskinnet fra Österås»
8 Lola L&M 260 Can-Am   Carlos Fandangio «Mannen fra Pampas som året før gikk rett i fjellveggen uten å ta skade av det»
4 Lola L&M 260 Can-Am   Jimmy McQuick Den eneste av førerne som ikke blir presentert av speakeren før løpet
GT Boomerang Rapido (McLaren M8B) sponset av Snake Oil   Rudolf Blodstrupmoen Synske Mysil Bergsprekken som andrefører
Il Tempo Gigante (selvbygd bil) sponset av Aladdin Oil    Reodor Felgen Lokal sykkelreparatør og oppfinner. Solan Gundersen og Ludvig som andreførere.

Rolleliste

rediger
Rolle Skuespiller (stemme)
Solan Gundersen Kari Simonsen
Ludvig Toralv Maurstad
Reodor Felgen Frank Robert
Emanuel Desperados Harald Heide-Steen jr.
Ben Redic Fy Fazan, Hallstein Bronskimlet, Roger Jurtappen, Ollvar O. Kleppvold, Jostein Kroksleiven Rolf Just Nilsen
Rudolf Blodstrupmoen Helge Reiss
TV-reporteren Per Theodor Haugen
Enkefru Stengelføhn-Glad Wenche Foss
Speaker på racerbanen Henki Kolstad
Fortelleren Leif Juster

Produksjonsstab (utvalg)

rediger

Mottakelse i inn- og utland

rediger
 
I forbindelse med filmen ble det bygd en kjørbar modell av racerbilen Il Tempo Gigante i full størrelse. Bilen står nå utstilt på Hunderfossen Familiepark i Fåberg rett nord for Lillehammer.

Flåklypa Grand Prix ble svært godt mottatt av både publikum og kritikere da den kom på norske kinoer i 1975. Filmen har siden også kommet ut som video i VHS-format og som DVD og er den norske filmen som er blitt sett av flest. I november 2013 ble filmen utgitt på Blu-ray Disc. Filmen hadde da vært gjenstand for en større restaureringsprosess som løftet bildekvaliteten kraftig. Denne versjonen er den eneste som viser filmen i sin opprinnelige form med 24 bilder per sekund. Dette gjør filmen flere minutter lenger enn tidligere versjoner på DVD og VHS.[trenger referanse]

Filmen er oversatt til 13 språk og har blitt vist i 30 land.[10] På dansk blir den kalt Bjergkøbing Grand Prix, på tysk Hintertupfinger Grand Prix og på engelsk Pinchcliffe Grand Prix.

Spin off-produkter

rediger

I kjølvannet av filmsuksessen ble det også laget flere spinoff-produkter, deriblant en leketøysmodell av racerbilen Il Tempo Gigante. Det ble også bygd en kjørbar versjon av bilen i full størrelse for å markedsføre filmen i utlandet. Den ble vist som reklame og egen attraksjon på flere messer og andre arrangementer rundt om i Norge. Bilen ble deretter utstilt på Hunderfossen Familiepark i Øyer rett nord for Lillehammer.

Videospill

rediger

Det har også vært utviklet flere videospill basert på historien i filmen:

Dokumentaren «Dra meg baklengs inn i fuglekassa»

rediger

I 1976 sendte NRK en dokumentar kalt Dra meg baklengs inn i fuglekassa som inneholdt klipp og bakgrunnsmateriale fra produksjonen av Flåklypa. Programmet ble produsert som et samarbeid mellom Caprino og Aukrust, med Johnny Bergh som regissør.[11]

Dokumentarens tittel var basert på en kjent replikk som figuren Solan Gundersen har i filmen. I filmen Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa er replikken omskrevet og tillagt Reodor Felgen, som sier «Dra meg baklengs inn i verktøykassa»[12]

Filmer om Flåklypa-universet

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ «Flåklypa Grand Prix (1975) | Filmene | Kjell Aukrust». web.archive.org. 23. september 2015. Arkivert fra originalen 23. september 2015. Besøkt 23. desember 2020. 
  2. ^ «Mest sette kinofilm på 33 år». NRK. 16. januar 2009. Besøkt 17. januar 2009. 
  3. ^ «NRK TV - Se Lørdagskveld med Erik Bye» (på norsk). 1. mai 1971. Besøkt 2. april 2018. 
  4. ^ a b «Flåklypa Radio-TV i sjøsprøyt på Sørlandskysten». www.nb.no. Dagbladet. 15. juli 1972. Besøkt 21. desember 2020. 
  5. ^ Strømme, Simen Hunding (28. juli 2020). «Mannen bak musikken i Olsenbanden og Flåklypa Grand Prix er død». NRK. Besøkt 16. november 2023. 
  6. ^ «Flåklypa Grand Prix». Verdensteatret - Cinemateket i Tromsø. Besøkt 16. november 2023. 
  7. ^ «Kunne du kalt sønnen din for Analius eller Grus?». www.aftenposten.no. 22. januar 2019. Besøkt 8. mai 2022. 
  8. ^ «Vokser aldri fra Flåklypa». dinside.no (på norsk). 24. april 2012. Besøkt 8. mai 2022. 
  9. ^ Hæhre, Jan Erik (24. desember 2020). «– Morsomt å ha bidratt til tidenes norske kinosuksess». Raumnes. Besøkt 15. april 2021. 
  10. ^ Norges høyesterett 2017-11-15 i dommen HR-2017-2165-A (Il Tempo Gigante)
  11. ^ «"Dra meg baklengs inn i fuglekassa"». 26. juni 2016. Besøkt 29. september 2021. 
  12. ^ VG (16. november 2013): Dra meg baklengs inn i ... hva da sa du?, hentet 28. desember 2013
  13. ^ «NRK TV – Rekorden». NRK TV. 24. desember 2022. Besøkt 17. januar 2023. 

Litteratur

rediger

Eksterne lenker

rediger

  Wikiquote: Flåklypa Grand Prix – sitater