Naar inhoud springen

Wikipedia:GLAM/Gender Gap/Vrouwen en kunst 2015

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eerste schrijfmiddag kunst en feminisme, De Appel, 1 februari 2014
Art and Feminism logo

Doe mee met de derde landelijke Wikipedia-schrijfmiddag ('edit-a-thon') over vrouwen en kunst! Iedereen is van harte welkom: man of vrouw, beginner of ervaren Wikipediaan, kunstliefhebber of sympathisant.

Wanneer? Zaterdag 7 maart van 0.00 tot zondag 8 maart 23.59
Waar?
  • locatie 1: zaterdagmiddag 7 maart van 13.00 tot 17.00, Stedelijk Museum Amsterdam (bibliotheek/archief), Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam - zie hier.
  • locatie 2: zaterdagmiddag 7 maart van 13.00 tot 17.00, Bonnefantenmuseum (Studio Rossi-zaal), Avenue Ceramique 250, 6221 KX, Maastricht - zie hier.
  • locatie 3: het hele weekend: wereldwijd online, onder andere via Google Hangout en IRC via #wikimedia-gendergap.

Inschrijven is verplicht via dit inschrijfformulier (in het Engels) . Je ontvangt binnen een paar dagen een bevestiging via e-mail, zo weten we hoeveel mensen we kunnen verwachten en hoeveel stroopwafels we moeten aanschaffen.

Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door een groepje Wikipedia-vrijwilligers. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Extra: The Art and Feminism Writing Challlenge

[bewerken | brontekst bewerken]

Ga je naar een bijeenkomst? Leuk, maar je kan ook thuisblijven en toch meedoen! Schrijf je in voor de The Art and Feminism Writing Challlenge en win leuke prijsjes! Je kunt meedoen in alle talen, zolang je artikelen maar over vrouwen en de kunst gaan èn de artikelen gestart worden in het weekend van 7 & 8 maart. Voor inspiratie, zie Wikipedia:GLAM/Gender Gap.

Wie is welkom?

[bewerken | brontekst bewerken]

Iedereen is welkom: man of vrouw, beginner of ervaren Wikipediaan, kunstliefhebber of sympathisant. Deze schrijfmiddag is vooral interessant als je je wil verdiepen in vrouwelijke kunstenaars en/of Wikipedia.
Voor deelname aan de bijeenkomsten bij het Stedelijk Museum en het Bonnefantenmuseum is ervaring met schrijven op Wikipedia niet nodig. Er is begeleiding van ervaren Wikipedianen.

Wil je meedoen aan de Art and Feminism Writing Challenge dan is ervaring met schrijven en editen op Wikipedia wel een vereiste. Online coaching kan worden geboden via Google hang-out, maar uiteindelijk wordt er gestreden om stroopwafels en ben je op jezelf aangewezen :). Vrouwelijke schrijvers zijn extra welkom. Vanwege het internationale karakter van de schrijfwedstrijd kan de jurering wat tijd in beslag nemen.

Voorbereiding / meebrengen

[bewerken | brontekst bewerken]
  1. breng je eigen laptop mee
  2. Maak voor de schrijfmiddag al je eigen Wikipedia-account aan.
  3. Heb je nog niet eerder Wikipedia bewerkt? Het is handig als je dan op voorhand al een keer de (online en korte) Snelcursus volgt.

Wordt nog toegevoegd! Kijk alvast over welke onderwerpen je zoal kunt schrijven? Bekijk de lijst met onderwerpen.

Graag inschrijven via dit inschrijfformulier (in het Engels) . Je ontvangt binnen een paar dagen een bevestiging via e-mail, zo weten we hoeveel mensen we kunnen verwachten en hoeveel stroopwafels we moeten aanschaffen..

Wie dat wil, kan zijn Wikipedia-gebruikersnaam hieronder opgeven door te ondertekenen met vier tildes (~~~~)

Ja, ik doe mee op 7 maart bij het Stedelijk Museum Amsterdam!

[bewerken | brontekst bewerken]

Je mag hieronder je naam zetten, maar dat hoeft niet - je dient via een formulier in te schrijven - zie voor verdere uitleg hier

  1. Kom zaterdag denk ik wel even langs. Multichill (overleg) 14 feb 2015 16:27 (CET)[reageren]
  2. E.Doornbusch (overleg) 4 mrt 2015 10:05 (CET)[reageren]
  3. ...

Ja, ik doe mee op 7 maart bij het Bonnefantenmuseum Maastricht!

[bewerken | brontekst bewerken]

Je mag hieronder je naam zetten, maar dat hoeft niet - je dient via een formulier in te schrijven - zie voor verdere uitleg hier

  1. Mtmlan84 (overleg) 4 feb 2015 12:04 (CET)[reageren]
  2. Taketa (overleg) 4 mrt 2015 13:06 (CET)[reageren]
  3. ...

Ja, ik doe mee op afstand op 7 en/of 8 maart!

[bewerken | brontekst bewerken]

Neem terwijl je schrijft deel aan de Google Hangout om je vragen te stellen of te overleggen.

  1. Spinster (overleg) 14 feb 2015 20:38 (CET)[reageren]
  2. Jane023 (overleg) 14 feb 2015 21:58 (CET)[reageren]
  3. Ciell 6 mrt 2015 19:44 (CET) Af en aan aanwezig![reageren]
  4. RONN (overleg) 7 mrt 2015 13:29 (CET)[reageren]
  5. Hannolans (overleg) 8 mrt 2015 00:21 (CET)[reageren]
  6. ...

Wat en waarom?

[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia en vrouwen, de 'gendergap'

[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia's "vrouwenkwestie" is goed gedocumenteerd: in een onderzoek uitgevoerd door Wikimedia Nederland in 2013, bleek dat maar 6% van de bewerkers van de Nederlandse Wikipedia vrouw is: Onderzoek.

De inhoud van Wikipedia wordt scheef door het gebrek aan participatie van vrouwen. Vele artikelen over opmerkelijke vrouwen in de geschiedenis en kunst zijn afwezig op Wikipedia. Het doel van deze landelijke edit-a-thon is om met zijn allen deze achterstand weg te werken. Dit evenement is onderdeel van een breder project rond de gendergap (genderkloof) op de Nederlandstalige Wikipedia.

Een reeks wereldwijde edit-a-thons over vrouwen, kunst en feminisme

[bewerken | brontekst bewerken]
(en) Video over de internationale edit-a-thon die plaats vond op 1 februari.

Deze landelijke Art & Feminism Edit-a-thon is de derde in een reeks. De voorafgaande evenementen vonden plaats op 1 februari en 17 mei 2014 bij De Appel in Amsterdam. Sinds 1 februari 2014 vinden wereldwijd veel van deze schrijfmiddagen plaats. Meer informatie over deze (inmiddels) beweging vind je op de Engelse Wikipedia: en:Wikipedia:Meetup/ArtAndFeminism.

Heb je meegedaan? Deel je werk op de resultatenpagina (die ook al resultaten sinds 1 februari bevat).