Naar inhoud springen

Walsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wals (machine))
Walsen van een dikke metalen plaat
Quartowalsen van een koudbandwals voor stalen profielen, 2007
Walsenstoel voor het malen van graan, 2004. Bühler AG type MDDM/MDDO.
Bioscoopjournaal uit 1947. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerden de Duitsers alle installaties van de walserij voor zware platen van de Hoogovens te IJmuiden weg naar Duitsland. Alles is nu bij de rechtmatige eigenaar terug en weer in bedrijf. De minister van Economische Zaken, dr. G.W.H. Huysmans, bezoekt de walserij en ziet hoe arbeiders zware massieve blokken staal met behulp van ovens en grote walsen veranderen in lange staalplaten.

Walsen is in de metallurgie een vormgevingstechniek waarbij een dikke plaat staal of ander metaal door twee of meer walsrollen wordt omgevormd tot vlakke platen, folies of profielen.

Dit kan warm of koud gebeuren. Warm walsen vraagt minder energie omdat de vloeigrens lager is, koud walsen zorgt voor een textuurontwikkeling die meestal gewenst is. Koudwalsen kan interessant zijn voor verschillende sectoren, zoals automobiel, constructie, industrie en landbouw.[1]

Een veelgebruikte methode is het walsen met quarto-walstuigen. Die rollengroep bestaat uit twee strekwalsen, waartussen de plaat wordt gewalst, en twee veel grotere steunwalsen. De steunwalsen dienen om de enorme krachten die inwerken op de strekwalsen op te vangen. Om trillingen door het walsen tegen te gaan worden de strekwalsen enkele millimeters naar voren of achteren gezet. In de staalindustrie worden dikwijls bij het koudwalsen vier of vijf quarto-walstuigen achter elkaar gezet.

Typen walsrollen

[bewerken | brontekst bewerken]

Men onderscheidt twee typen walsrollen:

  1. walsen met cilindrische rollen om folies te maken, die later afgewerkt kunnen worden. Voorbeelden zijn gewalste platen waar men carrosserie-onderdelen uit kan ponsen of persen. Folies worden meestal direct als eindproduct verkocht, zoals aluminiumfolie.
  2. walsen met geprofileerde rollen, hiermee maakt men onder andere:
    • T- of I-profielen als draagconstructie
    • buizen in allerlei diameters
    • dikwandige pijpstukken
    • schalen
    • conussen
    • traanplaat

Voor het malen van de graankorrels tot meel worden in een meelfabriek gerilde, stalen walsen gebruikt, die een verschillende snelheid hebben. Ook zitten er in de pletter twee stalen walsen.

Zie de categorie Walsen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.