Naar inhoud springen

Grenspark Kempen~Broek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kempen-Broek)
Ligging van de streek Kempen~Broek
Kaart van grenspark Kempen Broek
Grenspark Kempen~Broek
Plattegrond van Kempen~Broek

Grenspark Kempen~Broek (ook wel geschreven als Kempen-Broek, KempenBroek en Kempenbroek)(Limburgs: Kempe-brook) is een 25.000 hectare (250 km²)[1] groot, Nederlands en Belgisch grensoverschrijdend landschap met een aaneenschakeling van natuurgebieden. Het bevindt zich in de provincies Nederlands Limburg en Belgisch Limburg, ruwweg tussen Weert en Maaseik. Daarnaast ligt een klein deel in Noord-Brabant. Het is door de Unesco erkend als biosfeerreservaat.[2]

Kempen-Broek is het restant van een groot moerasgebied, dat in het verleden een geliefd toevluchtsoord was voor smokkelaars.[3] Het grenspark bevat een veelheid aan landschappen: moerassen, dekzandruggen met stuifzand en naaldbos, soms diep ingesneden beekdalen, en de oostflank van het Kempens Plateau. Het landschap wordt door deze kenmerken zowel tot de Kempen als tot de Maasvallei gerekend. Het strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Nederweert, Weert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. Het omvat onder meer de volgende natuurgebieden:

Naam Plaats(en) Gemeente(n)
Hugterheide Maarheeze Cranendonck
Weerterbos Nederweert Nederweert
Weerter- en Budelerbergen Boshoven (Weert) en Budel Weert en Cranendonck
IJzeren Man Altweerterheide Weert
Kruispeel Altweerterheide Weert
Laurabossen Altweerterheide Weert
Kettingdijk Altweerterheide Weert
De Krang Swartbroek Weert
Tungelerwallen Altweerterheide en Tungelroy Weert
Stramprooierbroek Molenbeersel en Beek Kinrooi en Bree
Wijffelterbroek Altweerterheide Weert
Lozerheide Lozen Bocholt
Sint-Maartensheide Bocholt en Beek Bocholt en Bree
De Luysen Bocholt Bocholt
Smeetshof Bocholt Bocholt
Grootbroek Bree Bree
't Hasselterbroek Molenbeersel en Bree Kinrooi en Bree
Zig en Goort Molenbeersel Kinrooi
Itterdal Tongerlo Bree
Tösch-Langeren Neeroeteren Maaseik

Diverse deelgebieden worden begraasd door Taurosrunderen.[4] Deze zijn naast libel en edelhert als een symbool van de grenspark ook op de bruine toeristenbord van het Kempen~Broek afgebeeld.[5] Diverse deelgebieden zijn Europees beschermd als Natura 2000-gebied: de habitatrichtlijngebieden Abeek met aangrenzende moerasgebieden, Itterbeek met Brand, Jagersborg en Schootsheide en Bergerven en het vogelrichtlijngebied Hamonterheide, Hageven, Buitenheide, Stramprooierbroek en Mariahof.

Het park is begin jaren negentig tot stand gekomen. Er zijn diverse onthaalpunten waar informatiepanelen staan, wandelroutes beginnen en parkeergelegenheid en horeca aanwezig zijn. Ook is er een langeafstands-rondwandeling van 104 km uitgezet, die de meeste natuurgebieden van het park met elkaar verbindt. De kortere rondwandelingen zijn op een geüniformeerde wijze, met kleuren en figuren, bewegwijzerd doorheen het gehele park. Het fietsroutenetwerk is eveneens in het gehele park aanwezig, terwijl in het Nederlandse deel ook het wandelroutenetwerk bestaat. Voorts zijn er mointainbikeroutes uitgezet en is ook het ruiter- en menroutenetwerk in het gehele park aanwezig.

[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en referenties

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Grenspark Kempen~Broek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.