Naar inhoud springen

Begraafplaats van Aat (Église Saint-Julien)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ath Communal Cemetery)
Begraafplaats van Ath
Westelijke toegang
Westelijke toegang
Plaats Aat Vlag van België België
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Begraafplaats van Ath is een gemeentelijke begraafplaats in de Belgische stad Aat (Henegouwen). De begraafplaats ligt aan het kruispunt van de Rue de l'Égalité en de Rue de Soignies op iets minder dan 1 km ten oosten van het stadscentrum (Église Saint-Julien). Aan de straatzijde wordt de begraafplaats gedeeltelijk omgeven door een natuurstenen muurtje met smeedijzeren hekwerk en een haag, en de andere zijden door een bakstenen muur. Er zijn twee toegangen. De begraafplaats heeft en L-vormig grondplan en is verdeeld in drie rechthoekig vakken. Links van het centrale pad, even voorbij de hoofdingang staat een monument voor de gesneuvelde stadsgenoten uit beide wereldoorlogen.

Britse oorlogsgraven

[bewerken | brontekst bewerken]
Ath Communal Cemetery
Britse graven
Britse graven
Locatie Aat, Vlag van België België
Totaal begraven 38
Type Gemeentelijke begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Op de begraafplaats liggen links van het centrale pad twee Britse militaire perken waarin samen 38 Britse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog rusten. De meeste stierven tussen november 1918 en maart 1919 in het No. 2 Australian Casualty Clearing Station (C.C.S.) aan de gevolgen van de opgelopen verwondingen of ziekte. Bij de 38 doden zijn er 3 Indiërs die bij de Indian Royal Artillery dienden. Twee slachtoffers worden met Special Memorials[1] herdacht omdat de ligging van hun stoffelijke resten niet exact kon bepaald worden.

De graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission waar ze geregistreerd staan onder Ath Communal Cemetery.[2]

Onderscheiden militairen

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Harold Ernest Blunt, kapitein bij het Sussex Yeomanry werd onderscheiden met het Military Cross (MC).
  • C. Hurst, korporaal bij de Royal Engineers werd onderscheiden met de Military Medal (MM).
Zie de categorie Ath Communal Cemetery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.