Massageten
De Massageten waren een Centraal Aziatisch[1] Indo-Iraans[2] ruitervolk uit de Oudheid dat leefde in het gebied ten oosten van de Kaspische Zee. Ze zijn vooral bekend via het werk van Herodotus. Hun levenswijze was vergelijkbaar met die van de Scythen.
Cyrus II, koning van het Perzische Rijk, sneuvelde toen hij de Massageten wilde onderwerpen in 530 voor Christus. Zij stonden toen onder het bevel van een koningin, Tomyris. In een eerste treffen was Cyrus nog aan de winnende hand en Tomyris' zoon Spargapises werd bij dit treffen gevangen genomen. De Massageten namen echter wraak en brachten het Perzische leger een zware nederlaag toe. Cyrus bevond zich onder de gesneuvelden. Tomyris zocht en vond zijn lijk op het slagveld en doopte zijn afgehakte hoofd in bloed.
Ammianus Marcellinus beschouwde de Alanen als de afstammelingen van de Massageten.
- (en) Herodotus, Queen Tomyris of the Massagetai and the Defeat of the Persians under Cyrus. Fordham University. Geraadpleegd op 9 augustus 2016.
- ↑ Massagetes - Livius. www.livius.org. Gearchiveerd op 29 mei 2022. Geraadpleegd op 24 juni 2022.
- ↑ (en) P. L. Kessler, Kingdoms of Central Asia - Massagetae. www.historyfiles.co.uk. Gearchiveerd op 25 juni 2022. Geraadpleegd op 24 juni 2022.