Naar inhoud springen

Wikipedia:Sjablonen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hulp bij invoegen en aanmaken van sjablonen op Wikipedia staat op Help:Gebruik van sjablonen.
Overzicht beheerpagina's
Sjablonen in Wikipedia

Algemeen

Sjablonen voor:

Een sjabloon wordt op Wikipedia gebruikt om een tekst of stuk wikicode gemakkelijk meerdere keren in te kunnen voegen op meerdere pagina's. Wanneer een pagina geladen wordt waar een sjabloon op staat, dan wordt ook de tekst van dat sjabloon geladen, hoewel die tekst eigenlijk niet op de geladen pagina staat.

Het gebruik van sjablonen heeft een aantal voordelen:

  • als de tekst of de opmaak in het sjabloon wordt aangepast, dan verandert deze mee op alle pagina's waar het sjabloon (op de reguliere manier) is ingevoegd. Zo kan tekst of wikicode gemakshalve worden hergebruikt en is het makkelijk om een element op zeer veel pagina's een uniform uiterlijk te geven.
  • grote stukken tekst, bijvoorbeeld het welkom-sjabloon, kunnen ingevoegd worden zonder alle code over te nemen

Normale sjablonen staan in de naamruimte Sjabloon en kunnen worden ingevoegd door gebruik te maken van {{sjabloonhaakjes}} (in principe kunnen alle pagina's op de wiki worden ingevoegd, maar meestal wordt dat als ongewenst beschouwd). Een voorbeeld van een sjabloon is Sjabloon:Navigatie landen Europa, en dit sjabloon wordt ingevoegd door op het artikel {{Navigatie landen Europa}} te plaatsen (dus zonder dat de naamruimte Sjabloon: ervoor staat).

Algemeen over sjablonen

[bewerken | brontekst bewerken]

Sjablonen op Wikipedia hebben als doel het voor gebruikers gemakkelijker te maken om een zelfde stuk wikicode toe te voegen aan artikelen en andere pagina's. In de hoofdzaak zijn sjablonen dus bijzaak (de hoofdzaak is een encyclopediewaardige tekst) en puur bedoeld als middel ter ondersteuning van de encyclopedie en diens inhoud. Daarom wordt er dan ook niet gelinkt naar sjablonen vanaf artikelen, omdat sjablonen dienen als ondersteuning en geen lezenswaardige pagina met publieksfunctie zijn. Sjablonen zouden ook normaliter niet gebruikt moeten worden voor het vervangen van inhoud van artikelen in de artikelnaamruimte.

Sjablonen zijn op meerdere pagina's toegevoegd en kunnen daarom gevoeliger zijn voor vandalisme. Veelgebruikte sjablonen kunnen daarom semibeveiligd worden, waarbij ze voor normaal onderhoud bewerkbaar blijven.

Sjablonen die om een of andere reden voor verwijdering zijn genomineerd door een gebruiker, staan op Wikipedia:Te beoordelen sjablonen. Een reden waardoor een sjabloon voor verwijdering in aanmerking komt, is dat hij nergens wordt ingevoegd. Hierbij moet worden opgelet of het sjabloon niet alleen gesubstitueerd wordt gebruikt.

Sjabloonredirects die tijdelijk zijn aangemaakt om een sjabloon van een duidelijke naam te voorzien, mogen worden verwijderd als ze niet meer in gebruik zijn.

Sjabloonfouten

[bewerken | brontekst bewerken]

Periodiek verschaft de MediaWiki-software een overzicht welke sjablonen niet op Wikipedia bestaan, maar wel worden ingevoegd op pagina's op dit project. Het gaat hierbij om invoegingen van sjablonen tussen {{ en }} die via de pagina van Links naar deze pagina getoond wordt met als achtervoegsel (ingevoegd als sjabloon). Daarbij maakt het systeem geen onderscheid tussen de verschillende naamruimtes, en daarom mogen in geen enkele naamruimte niet-bestaande sjablonen ingevoegd worden. Dit betekent ook dat het invoegen van niet-bestaande sjablonen in de gebruikersnaamruimte niet gewenst is, omdat een dergelijke invoeging elders effect heeft op verschillende pagina's van de MediaWiki-software.

Niet-bestaande ingevoegde sjablonen worden gecorrigeerd omdat zij bij het bekijken van pagina's, en dan met name artikelen, een lelijk uiterlijk geven. De lijst van foutief ingevoegde sjablonen trachten we leeg te houden, waarbij ook de niet-bestaande sjablonen gecorrigeerd worden in de gebruikersnaamruimte van gebruikers, zodat de lijst zo kort als mogelijk blijft en het zo min mogelijk tijd kost om fouten te corrigeren. We komen uit een situatie dat er meer dan 1000 niet-bestaande ingevoegde sjablonen werden ingevoegd enige jaren geleden, die situatie willen we graag voorkomen.

Sjabloonfouten kunnen op verschillende manieren ontstaan en opgelost worden, afhankelijk van de omstandigheden! Als het sjabloon totaal niet bestaat op de Nederlandstalige Wikipedia, wordt de sjabloonfout in z'n geheel verwijderd. Als het sjabloon wel bestaat, maar de sjabloonnaam fout is, wordt die gecorrigeerd. In andere naamruimtes buiten de artikelnaamruimte zijn er verschillende mogelijkheden: het sjabloon verwijderen, de gekrulde haken ( {{ en }} ) weghalen, tussen de gekrulde haken een spatie zetten (zoals { { ), tussen nowiki-tags zetten ( <nowiki>{{ }}</nowiki> ), helemaal onzichtbaar maken door ze verborgen commentaar te maken (tussen <!-- en --> zetten) of het er uit laten zien alsof het echt ingevoegd is, terwijl dat eigenlijk niet zo is, door gebruik te maken van Sjabloon:Tl (een invoeging van {{... wordt dan {{tl|... ).

Het is niet gewenst om door middel van sjablonen een categorie toe te voegen aan artikelen. Hierop zijn alleen sjablonen voor onderhoud en beheer uitgezonderd.

Wel is het gewenst om aan een sjabloon een of meerdere categorieën toe te voegen zodat ze door andere gebruikers teruggevonden kunnen worden wanneer dat nodig is. Sjablonen worden enkel en alleen in sjablooncategorieën geplaatst die beginnen met Categorie:Wikipedia:Sjablonen .... Om te zorgen dat alleen het sjabloon in de categorie wordt geplaatst, en niet de pagina's waar het sjabloon is toegevoegd, worden rond de categorieën <noinclude> en </noinclude> gezet, waarbij de <noinclude> op dezelfde regel direct achter het laatste teken wordt geplaatst om onnodige witregels en opmaakproblemen te voorkomen:

<noinclude>
[[Categorie:Wikipedia:Sjablonen XXX]]
[[Categorie:Wikipedia:Sjablonen YYY]]
</noinclude>

Categorieën die bestemd zijn voor sjablonen hebben een andere functie dan categorieën die bestemd zijn voor artikelen. De categorieboom met categorieën voor artikelen is bestemd voor gebruikers die op zoek zijn naar informatie en deze categorieën gebruiken om te navigeren om die informatie te vinden. Artikelcategorieën hebben daarom als primaire doel de navigatie naar artikelen. Categorieën voor sjablonen hebben echter een andere functie als onderhoudscategorie en zijn enkel bestemd om sjablonen te bevatten en zijn dus niet bedoeld als navigatiehulpmiddel. Artikelcategorieën worden daarom veelvuldig gebruikt, terwijl sjablooncategorieën veel minder bezocht worden. Waar artikelcategorieën vaak al gauw worden opgesplitst, gebeurt dit zelden/nooit met sjabloon-categorieën, omdat de (voor sjablonen) relatief kleine categorieën de categorieboom van sjablooncategorieën erg onoverzichtelijk maken. Daarom is er voor sjablooncategorieën een ander beleid van toepassing en zijn in de periode 2008-2009 dit soort categorieën alle verwijderd. Zorg er daarom voor dat een sjablooncategorie minstens 20 sjablonen (uitgezonderd bestaande landen en sporten) bevat op de dag van aanmaak.

Zie Wikipedia:Sjabloondocumentatie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Veel gebruikers hebben slechts beperkte kennis van sjablonen en daarom is het noodzakelijk dat sjablonen voldoende informatie op de sjabloonpagina zelf hebben staan. Om een duidelijk onderscheid te maken tussen het deel dat zichtbaar is op artikelen en het deel dat alleen op de sjabloonpagina zelf zichtbaar is, wordt de informatie over het desbetreffende sjabloon ingevoegd door middel van Sjabloon:Sjablooninfo, tussen <noinclude>...</noinclude>-tags. Zie als voorbeeld voor het gebruik van dit sjabloon: Sjabloon:Portalen.

In de documentatie wordt onder andere beschreven hoe en waarvoor het sjabloon gebruikt wordt. Andere zaken die vaak terug te vinden zijn in de documentatie zijn uitleg van parameters, voorbeelden, links naar vergelijkbare sjablonen en TemplateData.

Andere wikiprojecten

[bewerken | brontekst bewerken]

Op andere projecten zoals bijvoorbeeld de Engelstalige Wikipedia, is de benadering van sjablonen geheel anders dan die geldend zijn op de Nederlandstalige Wikipedia. Op dit project is de gemeenschap van mening dat er terughoudendheid dient te zijn in het gebruik van sjablonen (sjablonen zijn geen kernprincipe, maar slechts ter ondersteuning van de encyclopedie), waarbij er grote aversie bestaat tegen de uitbundige wijze van sjabloneren zoals die bijvoorbeeld wordt toegepast op de Engelstalige Wikipedia. Sjablonen van een ander project zijn vaak ongewenst, en worden vaak direct verwijderd.

Eenvoudige bewerkbaarheid

[bewerken | brontekst bewerken]

De eenvoudige bewerkbaarheid van artikelen is een van de kernpunten van Wikipedia, en daarom dienen we, om de bewerkbaarheid zo groot mogelijk te houden, terughoudend te zijn met het gebruik van sjablonen op artikelen. Sjablonen dienen alleen aan artikelen toegevoegd te worden wanneer ze een toegevoegde waarde hebben, voor bijvoorbeeld navigatie, een duidelijk overzicht of een specifieke functie. Omwille van de eenvoudige bewerkbaarheid is er afgesproken om de lopende tekst van een artikel in principe nooit in een sjabloon te plaatsen en ook de sjablonen zelf dienen niet te complex te zijn, zodat gebruikers met enige tabelkennis in staat zijn vrijwel alle sjablonen aan te passen.

Sjablonen hebben als doel om dezelfde inhoud op verschillende pagina's weer te geven en om artikelen op dezelfde manier op te maken om zo te zorgen voor een verzorgd en net uiterlijk. Omwille van de eenvoudige bewerkbaarheid van sjablonen en een eenduidige opmaak van artikelen worden er basissjablonen gebruikt. Dit zijn sjablonen die als basis gebruikt worden voor het creëren van allerhande andere sjablonen. Omdat meerdere lagen in elkaar geplaatste (geneste) sjablonen voor een te grote complexiteit zorgen, gebruiken we in principe over het algemeen slechts één laag met basissjablonen en een tweede laag met ingevulde sjablonen; de derde laag zijn de artikelen zelf waarop een sjabloon is ingevoegd.

In sjablonen kunnen gemakkelijk problemen ontstaan door allerlei oorzaken, en omdat sjablonen op tal van pagina's worden gebruikt kan dit grote invloed hebben op de wiki. Terwijl artikelen via de bewerkknop bovenaan de pagina eenvoudig zijn aan te passen, zijn sjablonen met opzet iets minder gemakkelijk te bewerken. Het is om verschillende redenen niet toegestaan om op een artikel een link naar de sjabloonpagina of een link om een sjabloon te bewerken te plaatsen (ook niet via het sjabloon zelf). In de eerste plaats zijn sjablonen erg gevoelig voor vandalisme, wat grote consequenties met zich mee kan brengen. Door op een artikel een link naar het sjabloon te tonen, is het voor vandalen extra aanlokkelijk om die aan te klikken aangezien de meeste sjablonen in een bepaalde mate opvallen op een artikel. Ten tweede is het aanbrengen van links naar sjablonen op artikelen voor nieuwe en/of onervaren gebruikers te aanlokkelijk om maar wat te experimenteren met sjablonen (met grote gevolgen van dien). Doordat de meeste sjablonen enige kennis vereisen van de wikisyntax en de kleinste details al problemen kunnen opleveren is terughoudendheid een noodzaak. Ten derde dienen sjablonen niet vaker bewerkt te worden dan artikelen. Wanneer links worden aangebracht naar sjablonen, zijn er al gauw meer links om sjablonen te bewerken dan een artikel. En dat terwijl de kern van Wikipedia de artikelen zijn; de sjablonen zijn slechts bijzaak zijn en dienen enkel ter ondersteuning. Om onder andere deze redenen dient men een extra keer te klikken om bij een sjabloon te komen. Ten slotte wordt er onderscheid gemaakt tussen de pagina's die het gezicht van Wikipedia vormen (artikelen, artikelcategorieën en de voorpagina's van portalen) en de andere ondersteunende pagina's. In principe wordt er vanuit de artikelen en de artikelcategorieën niet gelinkt naar de pagina's in de andere naamruimtes en dus ook niet naar de sjablonen.

Plaats een link in zijn volledigheid in een sjabloon of in zijn volledigheid op een artikel. Plaats dus niet de blokhaken van een link in het sjabloon terwijl tegelijkertijd het gedeelte tussen de blokhaken ingevuld moet worden op het artikel. Wanneer een link naar een doorverwijspagina aangepast moet worden, kan dit anders namelijk niet eenvoudig worden aangepast.

Magic words en parserfuncties

[bewerken | brontekst bewerken]

Magic words en parserfuncties zijn stukjes code die er voor zorgen dat er een bepaald resultaat in sjablonen bewerkstelligd wordt. Parserfuncties zijn hoofdzakelijk bedoeld om opgenomen te worden in sjablonen, en niet los daar buiten op artikelen. Ook {{!}} en {{!!}} zijn in principe enkel voor het gebruik in parserfuncties in sjablonen bestemd.

Meer informatie over

Technische beperkingen

[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de beperkingen die er middels conventies, afspraken en gebruiken betrekking hebben op sjablonen, zijn er ook technische beperkingen rondom sjablonen waarmee rekening gehouden moet worden. Het systeem detecteert deze problemen automatisch en plaatst ze automatisch in de betrokken systeemcategorie. De meeste gebruikers krijgen met deze technische beperkingen niet te maken.

  • Pagina's die te veel kostbare parserfuncties gebruiken zijn pagina's waarop een dermate veel parserfuncties zijn ingevoegd dat het systeem die parserfuncties op een gegeven moment niet meer kan uitvoeren. Kostbare parserfuncties zijn met name #ifexist, PAGESINCATEGORY en PAGESIZE.
  • Pagina's waar de expansiediepte is overschreden zijn pagina's die sjablonen bevatten die te veel in andere sjablonen en if-functies ingevoegd zijn (te veel geneste sjablonen in andere geneste sjablonen). Momenteel (mei 2012) ligt de sjabloondiepte op een maximum van 40 sjabloonlagen en if-functies in elkaar. Het wordt aanbevolen de pagina's te bewerken en het aantal invoegingen van sjablonen in andere sjablonen te verminderen. (Meer uitleg in het Engels staat op deze pagina.)
  • Pagina's waarvoor de maximale transclusiegrootte is overschreden zijn pagina's waarop de ingevoegde inhoud met sjablonen te groot is. Dan kan ofwel de inhoud van wat er door sjablonen wordt ingevoegd teruggebracht worden ofwel het artikel opgesplitst in meerdere artikelen. Omdat artikelen door de tijd blijven groeien is die tweede optie het meest effectief.
  • Pagina's met dubbele sjabloonparameters zijn pagina's waarop een sjabloon wordt gebruikt waarin dezelfde parameter meerdere keren gebruikt wordt. De eerste parameter met dezelfde naam wordt door de tweede overschreven, waardoor het vreemde effecten geeft. Een pagina wordt door de MediaWiki-software automatisch aan deze categorie toegevoegd.

Gebruik van sjablonen op artikelen

[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat er meerdere sjablonen op een artikel gebruikt worden is het belangrijk dat er een goede naam wordt gekozen voor (met name nieuwe) sjablonen, zodat gebruikers aan de naam kunnen zien wat de inhoud is van het sjabloon. Om van een sjabloon de vorm, functie en plek op een artikel, in de naam duidelijk naar voren te laten komen, zijn de meeste sjablonen voorzien van een voorvoegsel. Dit zijn onder andere:

  • Navigatie
  • Infobox
  • Positiekaart
  • Zijbalk
  • Kaart
  • Tijdlijn
  • Stamboom
  • Opvolging
  • Tabel*
  • Link
  • Bronvermelding
  • Array
  • Statistiek

De standaardnaamgeving van een sjabloon is over het algemeen als volgt opgebouwd:

Sjabloon:[Voorvoegsel type sjabloon] [onderwerp] <specificering>

Het derde deel, een toevoeging om het onderwerp nader te specificeren (b.v. naar een bepaald land of gemeente), is optioneel en niet altijd nodig. Woorden als 'de','het','in','van', etc. worden meestal weggelaten uit de naamgeving. Enkele voorbeelden:

  • Navigatie patriarchen Venetië
  • Infobox station
  • Infobox metrostation Amsterdam
  • Zijbalk manen Jupiter

Belangrijk is dat gebruikers naast de functie/doel van het sjabloon (door middel van het voorvoegsel) ook duidelijk kunnen zien aan de naam van het sjabloon wat het onderwerp is. Gaat het sjabloon specifiek over één sport, land, etc, dan dient die informatie in de sjabloonnaam meegenomen te worden. Bijvoorbeeld: Navigatie voetbal Nederland.

Een navigatie-sjabloon is een sjabloon dat helemaal onderaan pagina's wordt geplaatst, vlak boven de categorie(ën). Het bestaat uit een titelbalk met daaronder een groep linkjes die in tabelvorm gegroepeerd kunnen zijn. Navigatiesjablonen zijn bedoeld als navigatiehulpmiddel en bevatten linkjes om het navigeren naar verwante onderwerpen mogelijk te maken. Navigatiesjablonen zijn niet bedoeld als vervanging van informatie op artikelen zelf en zijn dus geen informatie-sjabloon. Ze zijn bedoeld om een overzicht te bevatten van verwante pagina's die anders onder het kopje Zie ook hadden kunnen staan. Navigatiesjablonen zijn bedoeld en ontworpen om aan te sluiten op andere (100% brede) kadersjablonen (zoals {{Commonscat}}, andere sjablonen voor links naar zusterprojecten en sjabloon {{Appendix}}) en het kader van de categorieën.

In verband met compatibiliteitsproblemen en margeproblemen is het gebruik van Sjabloon:Navigatie of Sjabloon:Navigatie uitklapbaar noodzakelijk.

  • De naam van alle navigatie-sjablonen begint met Sjabloon:Navigatie met daarachter het onderwerp (meestal in meervoud). Dit meervoud wordt toegepast tenzij de term overkoepelend is en in enkelvoud van toepassing is voor de hele onderwerp/inhoud van het navigatiesjabloon.
  • Navigatie-sjablonen worden alleen toegevoegd aan de categorie van het desbetreffende onderwerp en/of land. In Categorie:Wikipedia:Sjablonen navigatie bevinden zich alleen de basissjablonen.
  • Een overzicht van navigatie-sjablonen is te vinden op Speciaal:Voorvoegselindex/Sjabloon:Navigatie.
  • In navigatiesjablonen wordt als scheidingsteken · gebruikt, zodat er overal een nette en eenvormige scheiding bestaat tussen linken in een sjabloon.
Voorbeeld 1:

Tekst artikel.

witregel

{{Navigatie onderwerp}}

{{Commonscat}}

witregel

{{DEFAULTSORT:Sortering}} [[Categorie:Categorienaam]]


Voorbeeld 2:

Tekst artikel.

witregel

{{Appendix}}
{{Navigatie onderwerp}}

witregel

[[Categorie:Categorienaam]]

  • De navigatiesjablonen worden helemaal onderaan een pagina geplaatst, vlak boven de categorieën. Er dient geen losse tekst of kop onder de navigatiesjablonen te staan. Onderaan een artikel vormen de navigatiesjablonen samen met andere sjablonen bedoeld voor onderaan de pagina (zoals {{Commonscat}} en andere sjablonen van zusterprojecten, {{Beginnetje}}, {{Coor title dms}}, referentiesjablonen, en andere) een groep van items, met per regel een sjabloon zonder witregels ertussen. Tussen deze groep van items en de categorie(ën) (en eventuele DEFAULTSORT) eronder wordt een witregel geplaatst. Boven deze groep van items en de rest van het artikel wordt ook een witregel geplaatst. De witregels zijn ervoor om het overzichtelijk te houden en de verschillende onderdelen in 2 secties (sjablonen - categorieën) onderaan de pagina bij elkaar te hebben staan.
  • Navigatiesjablonen worden in principe alleen uitklapbaar gemaakt, wanneer ze te lang en uitgebreid zijn. Behalve deze uitzondering worden sjablonen (e.a.) niet uitklapbaar gemaakt in verband met verstorende werking bij onder andere het zoeken. Wel worden navigatiesjablonen zo plat als mogelijk gehouden.
  • De mogelijkheid om afbeeldingen toe te voegen aan navigatiesjablonen is alleen bedoeld voor duidelijke heraldische wapens en vlaggen, maar wees er terughoudend mee. Andere afbeeldingen horen in principe niet thuis in een navigatiesjabloon, maar op de artikelen zelf.
  • De titelbalk van een navigatiesjabloon is overal even hoog, en de eventueel toegevoegde vlaggen en wapens dienen deze titelbalk dus niet hoger te maken dan normaal.
  • Een navigatiesjabloon is bedoeld om gebruikers door te verwijzen naar verwante artikelen en is niet bedoeld om met allerlei opmaak de gebruikers af te leiden van waar het op een artikel om draait: de inhoud. Daarnaast zorgt de standaardopmaak voor herkenning en duidelijkheid onderaan artikelen en is Wikipedia geen fansite waarbij een diversiteit aan kleuren worden gebruikt. Daarom worden zelden andere kleuren dan de standaardkleur gebruikt en wordt de opmaak zo veel als mogelijk overal hetzelfde gehouden.
  • Omdat niet iedere bezoeker een even breed beeldscherm heeft is de inhoud van een navigatiesjabloon fluïde. Dat houdt in dat er geen kunstmatige regelafbrekingen midden in een opsomming gebruikt worden, maar dat er sprake is van een fluïde overgang van waar regels eindigen. (Wikipedia:Opinielokaal/Wenselijkheid breaktag in sjabloon)

Een infobox is een sjabloon dat (meestal) tegen de rechterkant van een pagina geplaatst wordt en invulbare parameters heeft. (Een soortgelijk sjabloon dat geen invulbare parameters heeft wordt een Zijbalk genoemd.) Op een artikel is een infobox altijd bedoeld als aanvulling en niet als vervanging voor tekst in een artikel. Infoboxen zijn bedoeld om een overzicht te geven van de belangrijkste kerngegevens van dat onderwerp als beknopte samenvatting van het artikel.

Op de pagina van de infobox dient uitleg gegeven te worden op welke manier de infobox gebruikt kan worden op artikelen, door het geven van een overzicht van parameters dat letterlijk gekopieerd en ingevuld kan worden op het artikel.

In verband met compatibiliteitsproblemen is het gebruik van Sjabloon:Infobox generiek sterk aanbevolen, zodat in alle browsers de infobox hetzelfde eruitziet. Tevens wordt het gebruik ervan sterk aanbevolen zodat het framewerk en de marges van infoboxen op alle pagina's er hetzelfde uitziet en een professionele indruk geeft.

De breedte van infoboxen, afbeeldingen en andere objecten aan de rechterzijkant van artikelen zijn qua breedte afgestemd op elkaar, zodat de uitlijning zich onder elkaar bevindt. In principe wordt van deze breedte (270px) niet afgeweken. Eventueel is er ook een smallere infobox-breedte beschikbaar (240px), maar deze wordt niet aanbevolen.

Sommige infoboxen zijn opgebouwd met <div>'s in plaats van wikisyntax, wat als gevolg heeft dat de weergave afwijkt van de opgegeven breedte. Om deze infoboxen toch dezelfde breedte te laten hebben en ze recht onder elkaar uit te lijnen met andere objecten, wordt er voor hen een aangepaste breedte gebruikt (262px).

De horizontale balken van infoboxen hebben samen per infobox een eigen kleur gekregen die vaak een beetje afgestemd is op het onderwerp waarvoor de infobox bestemd is. Wikipedia is een encyclopedie en geen fansite, waarbij de infoboxen bedoeld zijn om de informatie in artikelen te ondersteunen door het beknopt weergeven en niet om lezers af te leiden van de informatie in het artikel. Daarom is het aanbevolen om rustige kleuren te gebruiken en erg nadrukkelijk aanwezige kleuren te vermijden.

  • De naam van alle infoboxen begint met Sjabloon:Infobox met daarachter het onderwerp (meestal in enkelvoud).
  • Infoboxen worden toegevoegd aan de Categorie:Wikipedia:Sjablonen infobox en aan de categorie van het desbetreffende onderwerp en/of land.
  • Een overzicht van infoboxen is te vinden op Speciaal:Voorvoegselindex/Sjabloon:Infobox en in de Categorie:Wikipedia:Sjablonen infobox.
  • De sluistekens (verticaal streepje: | ) die bij infoboxen worden gebruikt, worden op artikelen vooraan de regel geplaatst (gevolgd door een spatie). Dit om veelvoorkomende problemen hiermee te voorkomen (die veel optreden indien een sluisteken aan het einde van de regel staat) en tevens voor de overzichtelijkheid waarbij alle parameters netjes onder elkaar uitgelijnd staan. Tevens wordt er na het sluisteken aan het begin van een regel één spatie geplaatst, omdat dit een overzichtelijk effect geeft. De parameters worden onder elkaar uitgelijnd (en niet achter elkaar) en de }} (als afsluiting van de infobox) wordt op een eigen regel geplaatst, beide ook vanwege de overzichtelijkheid.
  • Zo veel als mogelijk worden infoboxen afgesloten met een of meerdere linken naar portalen voor een relevant onderwerp. Zie ook: Wikipedia:Linken naar portalen.
  • De parameters van een infobox zijn in het Nederlands, omdat dit een Nederlandstalig project is. Bij voorkeur worden de parameters volledig met kleine letters geschreven, zonder gebruik te maken van hoofdletters.
  • Indien er een coördinaten-sjabloon of vergelijkbaar sjabloon wordt ingevoegd, dient deze in de sjabloonuitleg gelinkt te worden om deze eenvoudig vindbaar te houden.

Wanneer aan een infobox een positiekaart wordt toegevoegd waar het onderwerp gelegen is, dient uit de infobox duidelijk te blijken waar het onderwerp gelegen is binnen een bepaald land. Dit is het belangrijkste uitgangspunt van positiekaarten die worden toegevoegd aan infoboxen, omdat dit een der primaire informatiebehoeftes is die gebruikers hebben wanneer ze een bepaald onderwerp opzoeken. Tevens kan het zeer wenselijk zijn om met name bij grote landen een gedetailleerdere kaart op het artikel te hebben staan, om ook duidelijk te maken waar een bepaalde plaats of andere geografische entiteit gelegen is binnen een bepaald deelgebied. Dan zijn er (zeker) drie mogelijkheden om aan de eerstgenoemde eis, en de detail-wens invulling te geven:

  • In de infobox wordt één positiekaart gebruikt, waarbij aan de afbeelding die als kaart in het positiekaart-sjabloon wordt gebruikt een landkaartje wordt toegevoegd met daarin het deelgebied gemarkeerd, zie bijvoorbeeld: Birgelen.
  • In de infobox worden twee positiekaarten gebruikt, waarbij een positiekaart van het land toont in welk deelgebied van dat land het onderwerp van het artikel gelegen is, en een gedetailleerdere positiekaart met een stip toont waar binnen dat deelgebied de plaats of geografische entiteit gelegen is, zie bijvoorbeeld: Twinsburg.
  • In de infobox worden twee positiekaarten gebruikt, waarbij een positiekaart van het land met een stip toont waar binnen dat land de plaats of geografische entiteit gelegen is en een gedetailleerdere positiekaart toont (eventueel met stip) waar binnen het deelgebied de plaats of geografische entiteit gelegen is, zie bijvoorbeeld: Aken (stad) en Poitiers.

De gedetailleerde positiekaart kan zowel onderin de infobox als bovenin de infobox worden neergezet.

Andere gegevens:

Een zijbalk is een sjabloon dat tegen de rechterkant van een pagina gesitueerd wordt, maar géén invulbare parameters heeft (enkele uitzonderingen daargelaten). (Een sjabloon dat wél invulbare parameters heeft wordt een Infobox genoemd.) Een zijbalk heeft als doel om een duidelijk overzicht te bieden.

Een sjabloon met het voorvoegsel Tabel is een sjabloon dat tegen de linkerkant van een pagina of gecentreerd op een pagina wordt geplaatst. Een dergelijk sjabloon dient als onderdeel van de artikeltekst gezien te worden, en daarmee dus op een eigen plek in het artikel geplaatst te worden. Een dergelijk sjabloon dient dus niet als navigatiesjabloon gebruikt te worden.

Het voorvoegsel Tabel kan in verschillende varianten voorkomen:

  • Tabel - te gebruiken als het sjabloon de gehele tabel omvat
  • Tabelkop - te gebruiken als het sjabloon alleen de tabelkop omvat
  • Tabelrij - te gebruiken voor tabelrijen die in een sjabloon opgenomen zijn
  • Tabelcel - te gebruiken voor een individuele cel van een tabel
  • Tabeldata - te gebruiken voor de inhoud van tabellen, verdeeld over meerdere rijen en op de kop na de hele tabel of een groot gedeelte ervan omvatten

Andere gegevens:

Een link-sjabloon is een sjabloon dat in de bronvermelding of bij de externe links wordt geplaatst, om te linken naar een bepaalde website. Dit kan een website met een database zijn, zoals FishBase.

  • De naam van alle link-sjablonen begint met Sjabloon:Link met daarachter de naam van de website. In principe wordt voor de naam van het sjabloon de naam van de website gebruikt (met de hoofdletters op de plaats waar hoofdletters worden gebruikt), tenzij de naam letterlijk de domeinnaam is (met bv de extensie .nl), dan wordt de volledige naam in onderkast geschreven. Voorbeelden: Sjabloon:Link FishBase genus en Sjabloon:Link soortenbank.nl
  • Indien een link-sjabloon parameters heeft om te leiden naar een specifieke pagina in de database dienen deze op de sjabloonpagina te worden aangegeven. In principe wordt de parameter id gebruikt voor de code in de url van de website en eventueel kan label worden gebruikt om een andere tekst weer te geven (bv als de titel van de pagina afwijkt van de naam van het onderwerp). De reden waarom er geen naamloze parameters gebruikt worden is omdat er in het verleden storingen mee geweest zijn waardoor de links niet goed werkten.
  • Link-sjablonen worden toegevoegd aan de categorie van het desbetreffende onderwerp en/of land en indien het een externe link betreft ook aan de categorie Categorie:Wikipedia:Sjablonen externe link.
  • Een overzicht van link-sjablonen is te vinden op Speciaal:Voorvoegselindex/Sjabloon:Link.

Bronvermelding

[bewerken | brontekst bewerken]

Een array-sjabloon is een sjabloon dat een hoeveelheid data bevat (meestal statistische), die door middel van een infobox-sjabloon of statistiek-sjabloon op artikelen ingevoegd worden op basis van een identifier. Array-sjablonen worden in principe alleen in andere sjablonen ingevoegd. Voor de invoeging op artikelen dient er gebruikgemaakt te worden van een infobox-sjabloon en/of een statistiek-sjabloon.

Een statistiek-sjabloon is een sjabloon dat de data uit een array-sjabloon in de lopende tekst invoegt, waarbij het met name gaat om statistische gegevens zoals inwonertallen en de oppervlakte van bepaalde bestuurlijke eenheden.

Plaats van sjablonen op artikelen

[bewerken | brontekst bewerken]

Afhankelijk van het doel van een sjabloon hebben de verschillende soorten sjablonen een eigen vaste plek op artikelen.

  • Infoboxsjablonen staan meestal helemaal bovenaan een pagina en worden rechtsboven op een artikel weergegeven
  • Navigatiesjablonen staan uitsluitend onderaan een pagina boven de categorieën.
  • Sjablonen voor links naar zusterprojecten die een volledige pagina breed zijn worden vlak onder of vlak boven de navigatiesjablonen geplaatst, maar altijd onder de externe links.
  • Sjablonen ter bronvermelding staan normaliter altijd vlak boven de navigatiesjablonen en vlak boven de sjablonen van de zusterprojecten.
  • Sjablonen in de titel van een pagina staan altijd vlak onder of vlak boven de navigatiesjablonen. (Elders nemen ze onnodig te veel ruimte in.)
Zie ook Wikipedia:Sjablonen voor artikelboodschappen voor een overzicht van individuele sjablonen en hun plek op artikelen.

Kadersjablonen

[bewerken | brontekst bewerken]
Schematische weergave


^^ Artikeltekst en links ^^
<witregel>
{{Appendix|2=
* [http://...
{{References}}
}}
{{Navigatie ...}}
{{Coor title dms|...}}
<witregel>
{{DEFAULTSORT:...}}
[[Categorie:...]]
[[Categorie:...]]

Onderaan veel artikelen zijn er een of meerdere 100%-brede kadersjablonen toegevoegd die verschillende functies hebben. Dit zijn onder andere:

Tevens zijn er een aantal sjablonen voor positionering in de titelruimte bovenin, die ook tot de groep van deze kadersjablonen gerekend worden. Deze sjablonen worden bij gebruik in artikelen op dezelfde plek geplaatst als de kadersjablonen, zodat ze altijd op dezelfde plek staan en niet voor opmaakproblemen zorgen en geen onnodige ruimte innemen. Het gaat onder andere om:

Al deze 100%-brede kadersjablonen maken gebruik van dezelfde marges en uitlijning om netjes aan te sluiten op het kader van de categorieën en op elkaar. Plaats al deze sjablonen dan ook onderaan de pagina (gegroepeerd) bij elkaar boven de categorie(ën) en eventuele DEFAULTSORT. Tussen de groep van de kadersjablonen en de categorie(ën) (inclusief eventuele DEFAULTSORT) wordt een witregel geplaatst. Zie hiernaast voor het voorbeeld hoe we dit invoegen in artikelen.

Plaats tussen de kadersjablonen geen witregels, maar geef ieder sjabloon een eigen regel (of meerdere) met in de daarop volgende regel het volgende sjabloon.

Merk op:

  • Als de gekrulde haken waarmee het sjabloon begonnen wordt ({{) op een andere regel staan dan de gekrulde sluithaken (}}), plaatsen we de (laatste) }} op een eigen regel. Dit is voor de overzichtelijkheid waar het sjabloon eindigt. Zie het voorbeeld van sjabloon Appendix hiernaast.
  • Plaats onder of tussen deze sjablonen geen tekst, sectie(s) met kopje(s), externe links en plaats deze sjablonen niet midden op artikelen. Daar zijn ze niet voor bedoeld en geeft meestal een verstoring in de opbouw en opmaak van de pagina. (Binnen het sjabloon Appendix kunnen wel kopjes en links geplaatst worden.) Plaats ook reguliere tabellen niet tussen of onder deze sjablonen, daar horen ze nooit thuis.
  • Witregels tussen de sjablonen geven vaak lelijke effecten op artikelen. Vermijd ze!

Categorieboom van sjablooncategorieën

[bewerken | brontekst bewerken]

Lijsten met sjablonen

[bewerken | brontekst bewerken]