Naar inhoud springen

Talen in Duitsland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
-- HET DUITSE TAALGEBIED --
De verspreiding van het Duits in West- en Midden-Europa

Het Duits is de enige officiële taal van Duitsland, door meer dan 95% van de autochtone bevolking als eerste taal gebruikt, en door ca. 75% van de totale bevolking. Daarnaast worden er nog tal van andere talen gesproken. Deze zijn te onderscheiden in minderheids- en immigrantentalen. Geschat wordt dat ca. 15 miljoen mensen, een allochtone eerste taal hebben, en dat is een vijfde deel van de totale bevolking.

Erkende autochtone minderheidstalen

Erkende autochtone streektaal (dialect):

  • Plat- of Nederduits, ook wel Nedersaksisch (onder deze naam ook in Nederland als streektaal erkend) in een grote geografisch bepaalde variatie.

Andere talen

Niet-erkende streektalen die ook een andere cultuurtaal dan het Duits zouden kunnen hebben:

Overige talen:

Grootste immigrantentalen

Immigrantentalen worden door 12,5 miljoen mensen met een migratie-achtergrond gesproken, waarvan 2,8 miljoen Turken en Koerden, 2,3 miljoen Arabieren en 0,74 miljoen Afrikanen. Russisch met 6% en Pools met 2,5% worden voornamelijk als eerste taal gesproken door immigranten met een Duitse of Joodse achtergrond uit de desbetreffende landen Polen, Rusland en Kazachstan. Zie Ruslandduitsers.

Vreemde talen

De belangrijkste vreemde (dat wil zeggen aangeleerde) talen in Duitsland zijn Engels, dat 51% van de bevolking enigermate zegt te spreken. Eveneens voornamelijk als tweede taal wordt Frans gesproken door 15%.