Naar inhoud springen

Ontdekking van Amerika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Omegium (overleg | bijdragen) op 4 jan 2005 om 23:51.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Amerika werd op 12 oktober 1492 ontdekt door Christoffel Columbus. Zijn bedoeling was eigenlijk om een westelijke route naar Indië te vinden, en hij dacht ook dat hij dat gevonden had. Tot aan zijn dood heeft hij er in gelooft dat hij Indië had gevonden. De mensen die hij daar aantrof noemde hij dan ook de Indianen.

Columbus was niet de eerste die Amerika ontdekte.De Vikings waren er al eens geweest, en natuurlijk hadden de voorouders van de Indianen het ook al ontdekt. Maar aangezien er pas na de ontdekking van Columbus uitgebreid contact kwam tussen de werelddelen wordt dit meestal gezien als De ontdekking.

De naam Amerika komt van Amerigo Vespucci. Hij was een van de eerste die in zag dat het niet om Azië ging maar om een nieuw continent. Hij schreef hierover enkele brieven naar de wetenschapper Waldseemüller, die voorstelde om het nieuwe continent naar Vespucci te noemen. Kaartenmaker Mercator noemde het uiteindelijk Terra Americi. Hoewel het werelddeel dus door Columbus ontdekt was is het niet naar hem genoemd. Het land Colombia en het District of Columbia waar Washington, de hoofdstad van de Verenigde Staten ligt, zijn wel naar hem genoemd.

Na de ontdekking van Columbus zijn nog vele andere ontdekkingsreizigers hem achterna gegaan. Vele van hen hadden andere doelen dan ontdekken, namelijk de vele schatten van het nieuwe werelddeel roven. Hernando Cortés bijvoorbeeld, die het Aztekenrijk verwoestte.

De ontdekking van Amerika was van groot belang voor Europa. Vele nog veel gebruikte planten werden hier ontdekt, zoals tomaten, aardappels, rietsuiker, tabak en katoen. Ook werden hier grote hoeveelheden goud en zilver gevonden. Met de ontdekking van Amerika begon de kolonisatie dan ook, en sommige historici beschouwen dit als het einde van de middeleeuwen.