Naar inhoud springen

Breidelstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Breidelstraat voor het laatst bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 12 apr 2024 06:33. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Breidelstraat
De Breidelstraat, gezien in de richting van de Markt
De Breidelstraat, gezien in de richting van de Markt
Geografische informatie
Locatie       Brugge
Begin Markt
Eind Burg
Algemene informatie
Genoemd naar breiel, houten of stenen leuning van een brug
Portaal  Portaalicoon   Brugge

De Breidelstraat is een straat in het hart van de historische stad Brugge.

Een spontaan opkomend idee is dat deze naam iets zou te maken hebben met de Brugse held van 1302, Jan Breydel. Dit is echter niet het geval. Een straatnaam geven aan een bekend personage begon slechts vanaf het einde van de 18de eeuw.

De straat heette eerst Hofbrugghe. In 1292 wordt vermeld: le pont nommé hofbrugghe.

In 1518 kwam de naam Breylstrate tevoorschijn. Het oude West-Vlaamse woord breiel betekent houten of stenen leuning van een brug. Het ging hier dus om de breiel van de Hofbrug, die na verloop van jaren Breidelstraat werd.

In de Franse tijd werd de naam begrepen als zijnde een teugel voor het bedwingen van paarden. Vandaar dat men toen vertaalde in Rue de la Bride.

De Breidelstraat loopt van de Markt naar de Burg. In de middeleeuwen was de reie die er liep, overbrugd door een houten brug die in 1623 werd vervangen door een stenen brug. Op het einde van de 18de eeuw verdween de brug volledig.

Brugse druk getiteld Compendium Chronologicum Episcoporum Brugensium. Gedrukt in 1731 door Jacobus Beernaerts in de Breydelstraat. Bewaard in de Openbare Bibliotheek Brugge.

Drukkersstraat

[bewerken | brontekst bewerken]

In de 17de eeuw kon dit stadsdeel als de Brugse drukkerswijk betiteld worden. Heel wat typografen vestigen er zich en baatten er tegelijkertijd een boekhandel uit.[1] Tientallen familiale drukkerswerkplaatsen waren in Brugge actief in deze straat. Sommigen profileerden zich internationaal en deden gouden zaken. Anderen bleven bescheiden en werkten voor de lokale markt, vaak nog voor een specifiek marktsegment.

Zo'n kleine speler was het 18de-eeuwse drukkershuis Vincent in de Breidelstraat. De familie Vincent was lange tijd actief in het boekenbedrijf in Doornik. In 1712 kwam Philippe-Joseph in de leer bij het Brugse drukkershuis Beernaerts, trouwde met Johanna, de dochter van zijn leermeester Michel Beernaerts, en bleef zo in Brugge werken en wonen. Philippe-Joseph overleed in 1731, waarna zijn weduwe de boekdrukkerij verderzette, vanaf 1748 geruggensteund door haar zoon Philippus Joseph Junior. Een andere zoon, Jacobus Philippus Vincent Brugensis, studeerde in 1740 af aan het bisschoppelijk seminarie in Brugge.[2]

  • Emiel BUYSSE, Van de Breidelstraat en de Garre van Conné, in: Brugsche Courant, 12 maart 1949.
  • Albert SCHOUTEET, De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, ISBN 9789062675036.
  • Brigitte BEERNAERT e. a., Breidelstraat 3, de zolder, in: Monument en metaal, Open monumentendagen Brugge 2001, Brugge, 2001.
  • Brigitte BEERNAERT e. a., Breidelstraat 12, De Turftol, in: Wandelgids met 33 verhalen uit de oude stad, Brugge, 2002.
  • Frans DEBRABANDERE, Brugse plaatsnamen, in: Brugge die Scone, 2006, blz. 31
  • Chris WEYMEIS, Brugge van Academiestraat tot Zwijnstraat. Geschiedenis van de straten in de binnenstad, Deel I, A-D, Brugge, 2011, ISBN 9781845886608.