Naar inhoud springen

Schijfkwallen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Sawims (overleg | bijdragen) op 5 dec 2006 om 00:22. (herstel vandalisme)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Taxobox begin Sjabloon:Taxobox image Sjabloon:Taxobox begin placement Sjabloon:Taxobox regnum entry Sjabloon:Taxobox phylum entry Sjabloon:Taxobox end placement Sjabloon:Taxobox section classis simple Sjabloon:Taxobox section subdivision Stauromedusae
Coronatae
Semaeostomae - schijfkwallen
Rhizostomae Sjabloon:Taxobox image Sjabloon:Taxobox end

Kwallen zijn dieren die tot de stam Cnidaria behoren en tot de klasse Scyphozoa. De naam "kwallen" wordt soms ook gebruikt voor de verwante klassen van bloemdieren (Hydrozoa) en dooskwallen (Cubozoa). Bijna alle kwallen leven in de zee en hoewel zij geen ware orgaanstructuur hebben, hebben zij gespecialiseerde weefsels. De volwassen vormen van deze schepselen zijn samengesteld uit 95-99% water. Alle soorten worden gevonden in elk van de oceanen van de wereld. Een paar soorten leven in zoet water. De meeste kwallen zijn passieve drijvers die zich met kleine vissen en dierlijk plankton voeden die in hun tentakels gevangen worden. De kwallen hebben een onvolledig spijsverteringssysteem, hetgeen betekent dat dat dezelfde opening voor zowel voedselopname als afvaluitscheiding wordt gebruikt.

De kwallen nemen twee belangrijke lichaamsvormen aan gedurende hun leven. De eerste vorm wordt het poliepstadium genoemd en wordt door een niet-bewegende (sessile) steel gekenmerkt die langsdrijvend voedsel opvangt. De tweede vorm wordt het kwalstadium genoemd en wordt gekenmerkt door een ronde (radiaal symmetrische) koepelvorm en neerhangende tentakels. Dit is de vorm waarin veel mensen kwallen kennen.

Het Portugees oorlogsschip (Physalia physalis) en de zoetwaterkwal zijn overigens, ondanks wat velen geloven, geen kwallen.

Ontwikkelstadia van een kwal (strobilatie)

Bekende kwallen

Zie de categorie Scyphozoa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.