Naar inhoud springen

Woud van Anlier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Pompidom (overleg | bijdragen) op 31 jul 2018 om 10:27. (Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Rulles naar Rulles (rivier)), met behulp van pop-ups)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Woud van Anlier (Forêt d'Anlier)
Natuurgebied
Woud van Anlier (België)
Woud van Anlier
Situering
Land België
Locatie Luxemburg
Coördinaten 49° 48′ NB, 05° 41′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Habay, Léglise, Martelange, Fauvillers
Informatie
Oppervlakte 76,13 km²
Foto's
Woud van Anlier
woud van Anlier (Forêt d'Anlier)
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Luxemburg
Dichtstbijzijnde plaats Habay, Léglise, Martelange, Fauvillers
Coördinaten 49° 48′ NB, 05° 41′ OL
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn
Site code (Europees) BE34052C0

Het woud van Anlier (Frans:Forêt d'Anlier) is een van de grootste bosmassieven van de Belgische Ardennen. Het bos is 7000 hectare groot en ligt in het zuidoostelijke deel van de Belgische provincie Luxemburg tussen de Ardennen en de Gaume op de grens van de gemeentes Habay, Léglise, Fauvillers en Martelange. De belangrijkste riviertjes in en rond het woud zijn de Rulles, de Anlier en de Sûre. Het loofwoud is Europees beschermd als Natura 2000-gebied (habitatrichtlijngebied en vogelrichtlijngebied BE34052C0 Forêt d'Anlier) en maakt deel uit van het natuurpark 'Boven-Sûre Woud van Anlier' (Frans:Parc naturel Haute-Sûre Forêt d'Anlier).

Fauna en flora

Het woud van Anlier bestaat voor 85 procent uit oorspronkelijk loofwoud, met onder andere beuk, zomereik, wintereik, carpinus en esdoorn. In het woud komen dieren voor als edelhert, ree, everzwijn, wilde kat, marter, hermelijn, wezel, grote bonte specht, kleine bonte specht, groene specht, zwarte specht, zwarte ooievaar, buizerd, sperwer, raaf, bosuil, koolmees, pimpelmees, glanskop, Amerikaanse matkop, vliegenvanger, taigaboomkruiper, vink, winterkoninkje, beekparelmossel, ingekorven vleermuis, Bechsteins vleermuis.

Bronnen