Naar inhoud springen

Non plus ultra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door SanderO (overleg | bijdragen) op 16 dec 2014 om 23:45. (Versie 42768161 van 83.128.168.132 (overleg) ongedaan gemaakt - rv linkspam, niets met het onderwerp te maken)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Non plus ultra (of nec plus ultra) (Latijn: Niet verder) is de tekst die Hercules volgens de mythe heeft gebeiteld op de Zuilen van Hercules: Gibraltar (Europa) en Monte Hacho (Afrika).

De tekst drukt uit dat de Middellandse Zee goed bekend was, maar dat niemand wist wat er verder in het westen lag.

De woorden worden ook toegeschreven aan Jezus, met de strekking: gij zult niet verder gaan dan ik u toesta: goed en kwaad is aan mij (God), en niet aan de mens. Deze woorden staan niet in de Bijbel.

Overig voorkomen

De uitdrukking komt verder op diverse plekken voor:

  • Non plus ultra is ook de naam voor de verdedigingslinie van de Franse Legers uit 1710. De hertog van Marlborough gebruikte deze leuze als een van zijn wapenspreuken. Door deze spreuk voor hun verdedigingslinie te gebruiken wilden de Fransen Marlborough duidelijk maken dat deze linie niet te doorbreken was. Tevens was dit een sarcastische verwijzing naar zijn eigen leuze. Het mocht de Fransen niet baten. De linie werd zonder slag, maar door slim manoeuvreren doorbroken.
  • De naam van een uitspanning te Woensdrecht, waar Zeeland begint.
  • Keizer Karel V, die ook koning Karel I van Spanje was, koos aan het begin van de 16e eeuw Plus ultra ('steeds verder'), dus zonder het ontkennende Non, als wapenspreuk van Spanje, om aan te geven dat de Straat van Gibraltar niet langer meer het einde van de wereld was en dat Spanjes ambities verder reikten.
  • 'Nec plus ultra' betekent ook: 'het hoogst en best bereikbare'.
  • In de kunst: de Duitse band Atrocity bracht in 1999 het verzamelalbum Non Plus Ultra uit.
  • 'Non plus ultra' is tevens een merk van in Honduras met de hand gemaakte sigaren van 173 mm lang.