Naar inhoud springen

Deccan Traps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Gerbot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2006 om 01:27. (Bot: Wijziging Categorie:Vulkanisme)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Deccan Traps is een vulkanische vlakte die het tegenwoordige Dekan-plateau in west-India vormt. Het is qua oppervlakte een van de grootste vulkanische fenomenen op aarde. De Deccan Traps bestaan uit een meer dan 2 kilometer dikke opeenvolging van gestolde basalten, over een oppervlak van 500.000 km².

Ouderdom en grootte

De Deccan Traps werden gevormd van 68 tot 60 Ma, d.w.z. in de periode van laat-Krijt tot vroeg-Tertiair. De oorspronkelijke oppervlakte van de basaltuitvloeiingen, voor erosie en andere post-uitvloeiingsprocessen, wordt geschat op 1,5 miljoen km², met een volume van 510.000 km3. De ontgassingen en uitbarstingen van deze enorme hoeveelheden basalt heeft volgens de meest gangbare theorie de massa-extinctie van de K-T overgang ingeluid.

Geologische verklaring

Verondersteld wordt dat de Deccan Traps het gevolg zijn van een mantelpluim of hotspot (geologie). Deze hotspot, bekend als de Réunion hotspot zou zowel de Deccan Traps uitbarstingen als de opening van de rift tussen India en de Seychellen veroorzaakt hebben. Bij de geologisch snelle noordwaartse beweging van de Indiase plaat over de Réunion hotspot zouden de basalten uitgevloeid zijn in India. De huidige positie van de hotspot is onder het eiland Réunion in de Indische Oceaan.