Naar inhoud springen

Torenuurwerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Carillonnl (overleg | bijdragen) op 9 apr 2012 om 13:41.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Verwaarloosd torenuurwerk
Gerestaureerd torenuurwerk

Een torenuurwerk is een uurwerk dat bijvoorbeeld gebruikt wordt in kerken en kloosters om de tijd aan te geven. Het slaguurwerk laat op elk vol uur horen hoe laat het is; veel torenuurwerken produceren ook op het halve uur en soms op het kwartier een belgeluid.

Geschiedenis

Wie het torenuurwerk heeft uitgevonden is niet bekend. De eerste torenuurwerken, eind 13e eeuw, gaven slechts een signaal op gezette tijden. In het midden van de 15e eeuw verschenen de eerste torenuurwerken met wijzerplaat. Deze torenuurwerken vervulden een belangrijke rol in het dagelijks leven. Voor het aangeven van begin- en eindtijden van markten, betaalde arbeid en het openen en sluiten van de stadspoorten was een nauwkeurige tijdsmeting noodzakelijk.

Het grootste Torenuurwerk ter wereld

Het grootste torenuurwerk ter wereld maakt momenteel deel uit van de Big Ben in Londen.

Voordien had de Sint-Romboutstoren in Mechelen echter een groter torenuurwerk. Van 15 augustus tot 17 oktober 1707 werden de wijzerplaten gemonteerd. Sinds een Duitse beschieting in de Eerste Wereldoorlog werkt het torenuurwerk niet meer en in 1963 werden bij de laatste restauratie van de toren de wijzerplaten verwijderd. Op dit moment doet men pogingen deze grootste wijzerplaten ter wereld weer aan te brengen. Het uurwerk en de speeltrommel zijn al in maart 2009 gerestaureerd door de torenwachter Nick Vanhaute. Het publiek kan naar boven om dit schitterende uurwerk gebeuren te bewonderen.