Naar inhoud springen

Mangat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door KamikazeBot (overleg | bijdragen) op 31 jan 2011 om 16:28. (r2.6.4) (robot Erbij: it:Tombino, vec:Sigilo (costružion idrauliche))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een mangat (niet verwarren met; mannengat) is een opening om in een stoomketel te kruipen of een opening, om op het boven-, onder- of gewoon dek van een vaartuig of een groot luchtmacht- of burgerlijnvliegtuig te begeven. Ook zijn er mangaten voorzien in diepzeewoningen voor diepzeeonderzoek.

Op binnenvaart- en meer vooral op zee- en marineschepen, zijn er mangaten voorzien om van het ene dek naar het, onder- of bovenliggende dek te begeven. Deze dekken zijn verbonden met stalen trappen voorzien van leuningen, die uitkomen aan een mangat. Deze bovendekse mangaten hebben geen afsluitingsdeksel, zodat de trapleuningen in het harmoniëel meedraaien met de scheepsrelingen.

De onderdekse mangaten kunnen zelfs afgedekt worden met een mangatdeksel, dat wordt dichtgedraaid en op slot gedraaid met een wielhengsel of handpalklemmen ter beveiliging. Dit vooral in de dieper gelegen machinekamersgedeelten van het zee- of marineschip.

Vooral op moderne onderzeeërs met boven en onderliggende dekken, worden voorzien van doorgangen met afdekbare mangaten. Dit natuurlijk om tijdens noodsituaties deze compartimenten af te sluiten van de andere, moest er toch een grote dieptebomschade gebeuren, die de compartimenten zou kunnen vol lopen. Op de commandobrug van een onderzeeër is er een mangat, dat bijna altijd door de commandant, als laatste verlatend van de brug, het mangatdeksel dichttrekt en vergrendeld.

Bij de militaire- en burgerluchtvaart zijn er ook mangaten voorzien in grote vliegtuigen om zich naar de onderste compartimenten te begeven.

Bij het instijgen in sommige bommenwerpers, tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten de piloten zich omhoog indraaien in het mangat, of bij sommige type's met een klein laddertje, onder de buik van het vliegtuig. De vliegenier-bommenwerper moest zich in een mangat inwringen, om in het onderste gedeelte van de bommenwerper, met zijn navigatievisier, op zijn buik liggend, de bommen te kunnen droppen.

Bij diepzeeonderzoekingen kunnen duikers, via een mangat, uit of in het diepzeecompartiement van een duikklok of onderzeeverblijf zwemmen. Deze onderzeese mangaten kunnen, natuurlijk voor de veiligheid, afgegrendeld worden.