Muntmeesterteken
Het Muntmeesterteken en Muntteken is een symbool dat samen met het muntteken wordt geslagen op de Nederlandse, Luxemburgse en enkele andere munten waar de Koninklijke Nederlandse Munt munten slaat die dienen als wettig betaalmiddel. Deze traditie stamt uit de vijftiende eeuw. Op 26 november 1816 werd bij Koninklijk Besluit vastgesteld dat het munt- en muntmeesterteken voortaan op iedere door de Rijksmunt geslagen munt moest worden aangebracht. Het gebruik van zowel een munt- als een muntmeesterteken is vrij uniek te noemen.
Muntteken
Het muntteken geeft in een symbool het land van uitgifte aan. Sinds 1816 zijn alle door de 's Rijksmunt (tegenwoordig Koninklijke Nederlandse Munt) geslagen munten voorzien van een muntteken. Het muntteken op de door de KNM geslagen munten stelt een Mercuriusstaf voor. Mercurius is immers de Romeinse god voor handel en verkeer.
Muntmeesterteken
De Muntmeester is de algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt (voorheen 's Rijksmunt). In 1792 werd het Muntmeesterteken ingevoerd. De eerste muntmeester, Y.D.C Suermondt, heeft in zijn loopbaan tweemaal van muntmeesterteken gewisseld. In een later stadium werd het muntmeesterteken onttrokken aan de naam van de desbetreffende muntmeester. De muntmeester die na de Tweede Wereldoorlog aantrad, dr. J.W.A. van Hengel, veranderde het muntteken in een visje.