Naar inhoud springen

Cotopaxi (vulkaan)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door ArthurBot (overleg | bijdragen) op 12 okt 2009 om 15:18. (robot Anders: ru:Котопахи (вулкан))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Cotopaxi
[[Bestand:|266px|alt=Cotopaxi]]
Hoogte 5897 m
Coördinaten 0° 40′ ZB, 78° 26′ WL
Ligging Andesgebergte, Ecuador
Eerste beklimming 28 november 1872 door Wilhelm Reiss en Ángel Escobar
Type actieve stratovulkaan
Laatste uitbarsting 1904
Cotopaxi (Ecuador)
Cotopaxi
(en) Global Volcanism Program, Smithsonian Institution
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Cotopaxi is een stratovulkaan, en een van de hoogste actieve vulkanen ter wereld. Het is tevens de op een na hoogste berg van Ecuador. De vulkaan ligt ongeveer zestig kilometer ten zuiden van Quito, de hoofdstad van Ecuador, in de provincie de eveneens de naam Cotopaxi draagt. In het Quichua betekent het woord Cotopaxi Nek van de Maan.

Beschrijving

De vulkaan, met een hoogte van 5897 meter, heeft een bijna perfecte kegelvormige structuur. De doorsnee van de basis van deze vulkaan is ongeveer 23 kilometer. Deze vulkaan wordt veelal gezien als een van de mooiste vulkanen van Zuid-Amerika. Hoewel de vulkaan actief is, is het toch de meest beklommen berg van Ecuador. Een oorzaak van die populariteit is waarschijnlijk de relatief eenvoudige bereikbaarheid van de vulkaan vanuit Quito.

Sinds 1738 hebben er 50 uitbarstingen plaatsgevonden. De vulkaan wordt dan ook omgeven door verschillende valleien die zijn gevormd door de modderstromen. De lokale bevolking rondom de vulkaan heeft zich dan ook op een riskante plaats gevestigd. Het stadje Latacunga werd minstens twee keer in haar geschiedenis van de kaart geveegd door een uitbarsting van de Cotopaxi. In 1744, 1768 en 1877 waren de meest spectaculaire uitbarstingen. Bij de uitbarsting in 1877 raakte een gletsjer los, waardoor een modderstroom tot 100 kilometer ver het land in gleed. In 1903 en 1904 waren er kleinere uitbarstingen, en in de jaren zeventig werd er voor het laatst enige activiteit gemeten. Toch wordt de vulkaan zeker niet als dood beschouwd. Door geologen wordt verwacht dat de vulkaan binnenkort weer tot uitbarsting zal komen, aangezien zij historisch gezien een 100-jarige uitbarstingcyclus heeft.

De eerste Europeaan die de vulkaan probeerde te beklimmen was Alexander von Humboldt, in 1802. Hij bereikte de top echter niet: hij kwam tot een hoogte van 4500 meter. In 1872 was het de Duitse geoloog Wilhelm Reiss die als eerste Europeaan de top bereikte. Hij beklom de Cotopaxi, vergezeld door zijn Colombiaanse compagnon Angel Escobar, vanaf de westzijde. Tien jaar later beklom de Engelsman Edward Whymper de vulkaan vanaf de noordzijde. Deze route wordt nog altijd gezien als de normale route naar de top.

De vulkaan maakt deel uit van een Nationaal Park, dat ook door toeristen te bezoeken is.


Zie de categorie Cotopaxi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.