Naar inhoud springen

Groene Lijn (grens)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MystBot (overleg | bijdragen) op 12 sep 2008 om 01:41. (robot Erbij: ca, da, de, fr, no, ru, sv, yi Anders: cs, en, es, he, pt)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Groene Lijn is de naam van (historische) scheidslijnen die langs of door Cyprus, Libanon en Israël gingen of gaan.

Cyprus

De Groene Lijn is ook de scheidingslijn dat de Cypriotische hoofdstad Nicosia opdeelt in het zuidelijke Grieks-Cypriotische regio em de noordelijke Turks-Cypriotische regio. Deze scheiding is ontstaan in 1974 na de invasie van Turkije op het eiland, hetgeen leidde tot de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Een andere naam voor de scheidingslijn is de 'Attila Lijn'.

Israël

De Groene Lijn (ook wel groene grens genoemd) in Israël duidt op de wapenstilstandsgrenzen die overeengekomen zijn tussen Egypte, Israël en Jordanië na de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 (deze duurde eigenlijk van 1947 tot 1949). Dit is een algemeen gebruikte term voor de grens van de staat Israël met de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

Libanon

Deze term stamt uit de burgeroorlog van Libanon die duurde van 1975 tot 1990, waarbij de frontlinie tussen het christelijke Oost-Beiroet en het islamitische West-Beiroet de Groene Lijn werd genoemd.