Naar inhoud springen

Zaalvoetbal

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Dirkvo (overleg | bijdragen) op 20 feb 2008 om 20:21. (BZVB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bestand:Futsal Wiki.jpg
Zaalvoetbal in Duitsland

Zaalvoetbal is een zaalsport, een zaalvariant van het voetbal. De officiële sport wordt meestal geduid als futsal. Het woord futsal is afgeleid van de Spaanse woorden 'futbol' (voetbal) en 'sala' (zaal). Futsal of zaalvoetbal wordt gespeeld in een sporthal en met een plofbal (die bijna niet stuitert). Er wordt vijf tegen vijf gespeeld voor een periode van twee maal 25 minuten. De sport kent eigen regels en de grootte van het speelveld is net als bij handbal, ongeveer 40 bij 20 meter.

Vanaf het seizoen 2006-2007 kent Nederland landelijk twee eredivisies, voor de zes disctricten allen een eerste divisie en per disctrict meerdere klassen (hoofdklasse tot en met vierde-tiende klasse).

Regels die verschillen van het voetbal:

  • Intrappen ipv ingooien;
  • Terugspelen op de keeper is niet toegestaan (tenzij de bal over de middellijn is geweest, de tegenstander de bal heeft gehad of de bal uit is geweest.) Dit geldt overigens alléén voor de prestatieklassen = t/m de eerste klasse. Vanaf de recreatieklasses, 2e en lager is dit wel toegestaan.
  • Minder fysiek contact;
  • Een gele kaart betekent dat de speler een tijdstraf van 2 minuten krijgt. Tijdens die 2 minuten speelt het betreffende team in ondertal;
  • Er zijn zeven wisselspelers toegestaan en er mag onbeperkt gewisseld worden.

Geschiedenis

Zaalvoetbal is in de jaren '30 ontstaan in Argentinië en waaide in de jaren 60 over naar Nederland. Vanaf 1968 is zaalvoetbal onderdeel van de KNVB. Op 22 april 1977 speelde Nederland voor het eerst een interland en verloor met 7-3 in België.

Het eerste officiële FIFA Wereldkampioenschap Futsal was in 1988 in Nederland. Nederland verloor de finale van Brazilië dat ook de WK's van 1992 (Hongkong) en 1996 (Spanje) wist te winnen. Nederland eindigt respectievelijk als vijfde en zevende. In 1997 is het eerste officieus EK in Spanje en in 1999 is het eerste EK dan officieel, wederom in Spanje. Nederland was geen deelnemer op het laatste WK in 2004 in Taiwan. Het laatste EK was in 2005 (Tsjechië). Er deden acht landen mee in twee poules van vier. Nederland eindigde als derde in de poule en dit leverde de sporters een A-status op bij het NOC*NSF. Zowel het WK 2004 als het EK 2005 werd door Spanje gewonnen.

Het speelveld

Afmetingen

Het speelveld moet een rechthoek zijn; de lengte mag niet minder dan 38 meter en niet meer dan 42 meter bedragen; de breedte niet minder dan 18 en niet meer dan 22 meter.Rondom het speelveld dient een obstakelvrije uitloopruimte van 2 meter te zijn. Voor bestaande hallen kan ontheffing worden verleend.

Afbakening

Het speelveld moet, in overeenstemming met de plattegrond, afgebakend zijn door duidelijke lijnen. De lange lijnen heten zijlijnen, de korte heten doellijnen. Alle lijnen zijn minimaal 5 centimeter en maximaal 8 centimeter breed. Het speelveld wordt door een lijn, evenwijdig aan de doellijnen en even ver van beide doellijnen verwijderd, in twee gelijke helften gedeeld. Deze lijn heet de middenlijn. Het middelpunt van het speelveld moet duidelijk zijn aangegeven; dit punt heet middelpunt en rondom dit punt moet een cirkel met een straal van 3 meter zijn getrokken.

Voor de kleur van de belijning zijn er geen voorschriften, daar deze afhankelijk is van de kleur van de vloer. De lijnen dienen duidelijk te contrasteren met de vloer. De lijnen welke de verschillende gebieden in het speelveld begrenzen, behoren tot die gebieden.

Strafschoppen

Voor het strafschopgebied moet loodrecht op elke doellijn een cirkelboog getrokken worden op een afstand van 6 meter van de binnenkant van elke doelpaal en met een straal van 6 meter. Het bovenste deel van deze cirkelboog moet een lijn van 3 meter zijn, evenwijdig aan de doellijn tussen de doelpalen. de ruimte binnen deze cirkelboog heet het strafschopgebied. Tegenover het midden van de doellijn en even ver van beide doelpalen, op een afstand van 6 meter, gemeten langs een denkbeeldige lijn rechthoekig daarop, bevindt zich het strafschoppunt.

De doelen

Op het midden van elke doellijn moeten de doelen zijn geplaatst, bestaande uit twee loodrecht staande palen, 3 meter van elkaar verwijderd (gemeten aan de binnenzijde) en verbonden door een horizontale doellat, waarvan de onderkant 2 meter boven de grond reikt. De breedte en dikte van de doelpalen en doellat moeten 8 centimeter zijn. De doelpalen en doellat hebben dezelfde breedte. De lijn tussen de doelpalen moet dezelfde breedte hebben als de doelpalen. Achter de doelen moeten aan doelpalen en doellat netten worden bevestigd. Gebogen stangen of andere bruikbare ondersteuning moeten als steun dienen voor het onderste gedeelte. De diepte van de doelen dient ten minste 1 meter te zijn. De achterzijden van de doelpalen moeten samenvallen met de buitenzijde van de doellijnen.

In het algemeen zullen de in de sporthallen aanwezige doelen gebruikt worden. Deze hebben de gestelde afmetingen, gelijk aan die voor zaalhandbal. De kleur van het doel dient duidelijk contrasterend te zijn ten opzichte van de achtergrond. Gebruikelijk is dat de kleur wit of rood-wit geblokt is, afhankelijk van de muren of afscheidingen van het speelveld achter de doelen. Het doel dient in elk geval duidelijk zichtbaar te zijn.

De doelen dienen tijdens de wedstrijd deugdelijk aan de speelvloer te zijn verankerd.

De scheidsrechter dient voor aanvang van de wedstrijd zich ervan te overtuigen dat de doelnetten op de juiste wijze aan de doelen zijn bevestigd. Indien de uitloopruimte groter is dan één meter dienen bij voorkeur doelen met een grotere diepte te worden gehanteerd. Onder doelvlak wordt verstaan het vlak, dat wordt begrensd door de achterkant van de doelpalen, doellat en doellijn.

Wisselzone

Op de zijlijn aan de zijde van het veld waar de banken voor de wisselspelers staan en loodrecht op deze lijn moeten vier lijnen met een lengte van 80 centimeter getrokken worden (40 centimeter binnen en 40 centimeter buiten het speelveld) op een afstand van 5 meter en 10 meter aan weerszijden van de middenlijn. Spelers die gedurende een spelerswisseling het speelveld verlaten en betreden, moeten dat doen in dat gedeelte van de eigen speelhelft dat tussen die twee lijnen van 80 centimeter ligt.

Hoekschopgebied

Binnen het speelveld mag een kwartcirkel worden aangebracht met een straal van 25 centimeter, gemeten vanaf de vier snijpunten van doellijn en zijlijn.

Lijn

Buiten het speelveld op 5 meter afstand van het snijpunt van doellijn en zijlijn mag loodrecht op de doellijn een lijn van 40 centimeter worden aangebracht om er voor te zorgen dat de afstand van 5 meter in acht wordt genomen. Is er een kwartcirkel aangebracht, dan dient deze lijn op 5,25 meter te worden aangebracht van het snijpunt doellijn/zijlijn.

Materiaal

Indien in de betreffende sporthal of de gelegenheid waarin futsal wordt gespeeld, geen EHBO kamer of goedgekeurde verbandtrommel aanwezig is, dient het organiserende district bij wedstrijden voor de aanwezigheid van een verbandtrommel zorg te dragen.

Speelveld

Het speelveld dient te zijn afgestemd op het gedrag van het menselijk lichaam; dient medisch verantwoord sporten mogelijk te maken; dient afgestemd te zijn op het gedrag van de bal en dient niet beïnvloed te worden door het sportgebruik, klimaat, onderhoudsmaatregelen en gebruik van toestellen. de KNVB bepaalt van tijd tot tijd welke typen speelvelden voldoen aan bovengenoemde criteria.

Zaalvoetbal in Nederland

De bekendste clubs in Nederland zijn:

Zaalvoetbal in België

De zaalvoetbalwereld in België is opgedeeld in drie delen. De Futsal KBVB, georganiseerd door de KBVB, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, de BZVB, de Belgische Zaalvoetbalbond en de regionale liga's, die meestal hun oorsprong kennen binnen de KBVB.

Futsal KBVB

De Futsal KBVB is een zaalvoetbalbond met nationale en provinciale reeksen. Action 21 Charleroi is één van de beste clubs ter wereld. Zij spelen vooral met Brazilianen. Morlanwelz en Forcom Antwerpen zijn de andere topclubs.

De bekendste clubs in België binnen de KBVB zijn

BZVB

De Belgische Zaalvoetbalbond ontstond in 2005. Ook hier maakt men een indeling tussen nationale en provinciale reeksen. De BZVB is bijna even sterk als de Futsal KBVB.

De bekendste clubs in België binnen de BZVB zijn

Regionale liga's

Naast de twee bonden zijn er een aantal regionale liga's. In deze liga's spelen vaak de topspelers van een bepaalde streek.

De bekendste liga's in België zijn

Commons heeft mediabestanden op de pagina Futsal.