Naar inhoud springen

Nolan Bushnell: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
FlaBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: fi:Nolan Bushnell
Regel 10: Regel 10:
[[en:Nolan Bushnell]]
[[en:Nolan Bushnell]]
[[es:Nolan Bushnell]]
[[es:Nolan Bushnell]]
[[fi:Nolan Bushnell]]
[[fr:Nolan Bushnell]]
[[fr:Nolan Bushnell]]
[[ja:ノーラン・ブッシュネル]]
[[ja:ノーラン・ブッシュネル]]

Versie van 1 mrt 2007 20:02

Nolan Bushnell (Clearfield, Utah, 5 februari 1943 - ) is samen met Ted Dabney de oprichter van het Amerikaanse computerhardware en softwarebedrijf Atari. Hij staat ook wel bekend als de geestelijke vader van de Videospellen industrie.

In 1965 tijdens zijn studie aan de Universiteit van Utah kwam Bushnell voor het eerst in aanraking met een computerspel, namelijk het door Steve Russell in 1961 bedachte spel Spacewar. Hij zag wel commerciële mogelijkheden voor het computerspel echter waren de computers in die tijd nog veel te groot en duur. Pas in 1971, door de komst van de microcomputer, zag hij zijn kans schoon en bouwde hij samen met Ted Dabney de eerste videokast met daarop Computer Space zijn versie van Spacewar. Het bedrijf Nutting Associates produceerde er 1500. Dit was niet alleen het eerste commerciële computerspel maar ook de eerste mislukking in de computerspellenindustrie. Bushnell redeneerde dat het spel te ingewikkeld was in vergelijking met de toen populaire flipperkasten en ging opzoek naar een simpeler spel.

Op 27 juni 1972 richte hij samen met Dabney het legendarische bedrijf Atari op. Het eerste commerciële succes was het videokastspel Pong ontwikkeld door Al Alcorn, de eerste werknemer van Atari. De naam Pong verwijst naar het geluid dat het spel maakt als de bal de muur raakte. Het was zo'n succes dat er in 1973 al 10.000 geproduceerd waren. In 1976 werd het bedrijf verkocht aan Warner Communication. Een jaar later in 1977 lancheerde Atari de meest succesvolle spelcomputer allertijde de Atari Video Computer System (VCS). Eind 1978 na onenigheid met de nieuwe directie verliet Bushnell Atari.