Naar inhoud springen

Museum De Lakenhal: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Sawims (overleg | bijdragen)
Link lakenhal
Regel 1: Regel 1:
Het '''Stedelijk Museum De Lakenhal''' is sinds 1874 het gemeentelijk kunstmuseum van [[Leiden]]. Het [[museum]] is gevestigd in de voormalige Leidse lakenhal uit 1640, ontworpen door [[Arent van 's-Gravesande]].
Het '''Stedelijk Museum De Lakenhal''' is sinds 1874 het gemeentelijk kunstmuseum van [[Leiden]]. Het [[museum]] is gevestigd in de voormalige Leidse [[lakenhal]] uit 1640, ontworpen door [[Arent van 's-Gravesande]].


Naast werk van [[Rembrandt]] bezit het museum belangrijk werk van de beroemde schilder en etser [[Lucas van Leyden]].
Naast werk van [[Rembrandt]] bezit het museum belangrijk werk van de beroemde schilder en etser [[Lucas van Leyden]].

Versie van 5 feb 2007 22:05

Het Stedelijk Museum De Lakenhal is sinds 1874 het gemeentelijk kunstmuseum van Leiden. Het museum is gevestigd in de voormalige Leidse lakenhal uit 1640, ontworpen door Arent van 's-Gravesande.

Naast werk van Rembrandt bezit het museum belangrijk werk van de beroemde schilder en etser Lucas van Leyden.

Geschiedenis

Tussen 1640 en 1800 diende het gebouw ter keuring van het Leidse laken. Hier kwamen de gouverneurs en staalmeesters van het lakengilde bijeen. De collectie van het museum bevat stukken die herinneren aan de omvangrijke Leidse textielindustrie. Zo staan de stadia van wolproductie afgebeeld op een grote reeks schilderijen van Isaac van Swanenburgh (vader van Jacob van Swanenburgh, een van Rembrandts leermeesters) uit de 16de eeuw. De lakenhandelaren leverden hun stoffen af op het voorplein, waar de staalmeesters het keurden. In de grote gildezaal, ook wel Grote Pers genoemd, kregen de balen dan een loden zegel als waarmerk. Exemplaren hiervan zijn gevonden in Indonesië, Zuid-Afrika en Amerika. Het museum bevat zowel eigentijdse als oudere kunst.

Huidige activiteiten

Het museum heeft als gemeentelijke instelling vooral plaatselijke voorwerpen in bezit, die de Leidse historie in beeld brengen, bijvoorbeeld van het Beleg van 1573/4 en het Ontzet van Leiden op 3 oktober 1574. Er hangt werk van beroemde Leidse kunstenaars, zoals van Rembrandt, Jan Steen, Quiringh van Brekelenkam, Lucas van Leyden, en van Gerrit Dou, de bekendste Leidse fijnschilder.

Rembrandtjaar

Het museum speelde in 2006 een grote rol in de herdenkingen van Rembrandt die in 1606 of 1607 in Leiden geboren werd. Het museum heeft onder andere vier tentoonstellingen aan de grote kunstenaar gewijd:

  • Rembrandt en zijn moeder
  • Rembrandt de meesterlijk verteller: etsen uit de verzameling Frits Lugt te Parijs
  • Rembrandt en Picasso (deze laatste liet zich door onder meer Rembrandt inspireren)
  • Rembrandts Landschappen.

Het museum bezit een adviesraad met als voorzitter Edu baron van Tuyll van Serooskerken, en de volgende leden: mr. Pieter van Vollenhoven, prof. dr. Douwe Breimer, prof. Cynthia Schneider, prof. dr. Wim Blockmans en Elco Brinkman.