Naar inhoud springen

Kerosine: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Niels (overleg | bijdragen)
omgeschreven.. is't wat?
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{auteur}}
{{wiu}}
'''Kerosine''' of '''petroleum''' is een [[brandstof]] die veel wordt gebruikt voor de aandrijving van [[straalmotor]]en van [[vliegtuig]]en.
'''Kerosine''' of '''petroleum''' is een [[brandstof]] die veel wordt gebruikt voor de aandrijving van [[straalmotor]]en van [[vliegtuig]]en. Kerosine heeft een [[energetische waarde]] van 43,1 [[megajoule|MJ]]/[[kilogram|kg]], welke overeenkomt met die van [[diesel]].


== Distillatie ==
Voordat [[benzine]] en de benzinemotor in zwang raakten was kerosine het meest gebruikte [[aardolie]]-eindproduct. Men gebruikte het voornamelijk in het [[huishouden]], voor doeleinden als verwarming, koken en verlichting.
Kerosine wordt verkregen door fractionele [[distillatie]] van [[petroleum]] bij 150°[[Celsius|C]] en van koolstofketens met een lengte van [[Koolstof|C]]<sub>12</sub> tot C<sub>15</sub> bij 275°C.


Als kerosine direct uit [[ruwe olie]] gedistileerd wordt moet de olie behandeld worden in een [[Merox]]-eenheid of in een [[hydrotreater]] om het [[zwavel]]gehalte en de [[corrosie]] te verlagen. Kerosine kan ook verkregen worden in een [[Kraken (chemie)|kraakinstallatie]].
Bij de [[Nederland]]se [[krijgsmacht]] overweegt men om te schakelen naar kerosine. Kerosine is zowel op milieugebied, het verbranden van kerosine genereert zestig procent minder [roet (materie)|roetuitstoot]], als op financieel gebied, de prijs van kerosine ligt een stuk lager dan die van diesel, gunstiger in het gebruik.

==Gebruik==
Voordat [[benzine]] en de [[benzinemotor]] in zwang raakten was kerosine het meest gebruikte [[aardolie]]-eindproduct. Men gebruikte het voornamelijk in het [[huishouden]], voor doeleinden als verwarming, koken en verlichting.

Bij de [[Nederland]]se [[krijgsmacht]] overweegt men om te schakelen naar kerosine. Kerosine is zowel op milieugebied, het verbranden van kerosine genereert zestig procent minder [[roet (materie)|roetuitstoot]], als op financieel gebied, de prijs van kerosine ligt een stuk lager dan die van diesel, gunstiger in het gebruik.


[[categorie:Brandstof]]
[[categorie:Brandstof]]

Versie van 4 okt 2006 10:18

Kerosine of petroleum is een brandstof die veel wordt gebruikt voor de aandrijving van straalmotoren van vliegtuigen. Kerosine heeft een energetische waarde van 43,1 MJ/kg, welke overeenkomt met die van diesel.

Distillatie

Kerosine wordt verkregen door fractionele distillatie van petroleum bij 150°C en van koolstofketens met een lengte van C12 tot C15 bij 275°C.

Als kerosine direct uit ruwe olie gedistileerd wordt moet de olie behandeld worden in een Merox-eenheid of in een hydrotreater om het zwavelgehalte en de corrosie te verlagen. Kerosine kan ook verkregen worden in een kraakinstallatie.

Gebruik

Voordat benzine en de benzinemotor in zwang raakten was kerosine het meest gebruikte aardolie-eindproduct. Men gebruikte het voornamelijk in het huishouden, voor doeleinden als verwarming, koken en verlichting.

Bij de Nederlandse krijgsmacht overweegt men om te schakelen naar kerosine. Kerosine is zowel op milieugebied, het verbranden van kerosine genereert zestig procent minder roetuitstoot, als op financieel gebied, de prijs van kerosine ligt een stuk lager dan die van diesel, gunstiger in het gebruik.