Naar inhoud springen

Ampelosaurus: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
JaroV (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 29: Regel 29:
De eerste resten, ribben, wervels, 4 osteodermen en een tand, werden teruggevonden in 1989. Het materiaal was afkomstig van verschillende individuen. Sinds 1989 is er meer materiaal gevonden in dezelfde regio, waaronder een vrij compleet skelet met enkele resten van de schedel en de onderkaak.
De eerste resten, ribben, wervels, 4 osteodermen en een tand, werden teruggevonden in 1989. Het materiaal was afkomstig van verschillende individuen. Sinds 1989 is er meer materiaal gevonden in dezelfde regio, waaronder een vrij compleet skelet met enkele resten van de schedel en de onderkaak.


''Ampelosaurus'' is nu de bekendste lid van de Sauropoda uit Europa. Andere Europese soorten zijn de ''[[Magyarosaurus]]'' uit [[Hongarije]] en een niet benoemde soort uit [[Catalonië]]. Terwijl de meeste leden van de Titanosauria op het zuidelijk halfrond leefden, zijn er wel een aantal soorten uit het late [[Krijt (periode)|krijt]] bekend die op het noordelijk halfrond leven, zoals de [[Alamosaurus]] uit [[Noord-Amerika]], en de [[Opisthocoelicaudia]] uit [[Azië]]. Dat wil zeggen dat er sprake moest zijn geweest van verbindingen tussen de noordelijke en zuidelijke continenten. Dit werd bevestigd omdat de Europoese [[Theropoda|Theropode]] ''[[Tarascosaurus]]'', die in het late krijt leefde, kenmerken heeft van de leden van de [[Abelisauridae]], die enkel op het zuidelijk halfrond voorkwamen.
''Ampelosaurus'' is nu het bekendste lid van de Sauropoda uit Europa. Andere Europese soorten zijn de ''[[Magyarosaurus]]'' uit [[Hongarije]] en een niet benoemde soort uit [[Catalonië]]. Terwijl de meeste leden van de Titanosauria op het zuidelijk halfrond leefden, zijn er wel een aantal soorten uit het late [[Krijt (periode)|krijt]] bekend die op het noordelijk halfrond leven, zoals ''[[Alamosaurus]]'' uit [[Noord-Amerika]], en ''[[Opisthocoelicaudia]]'' uit [[Azië]]. Dat wil zeggen dat er sprake moest zijn geweest van verbindingen tussen de noordelijke en zuidelijke continenten. Dit werd bevestigd omdat de Europese [[Theropoda|theropode]] ''[[Tarascosaurus]]'', die in het late krijt leefde, kenmerken heeft van de leden van de [[Abelisauridae]], die enkel op het zuidelijk halfrond voorkwamen.


{{Appendix|2=
{{Appendix|2=

Versie van 23 jul 2012 20:22

Ampelosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Ampelosaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Saurischia
Onderorde:Sauropodomorpha
Infraorde:Sauropoda
Superfamilie:Macronaria
Geslacht
Haplocanthosaurus
Le loeuff, 1995
Typesoort
Ampelosaurus Atacis
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ampelosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Ampelosaurus is een geslacht van sauropode dinosauriërs dat 70 miljoen jaar geleden leefde in het gebied van het huidige Frankrijk. Net als de meeste sauropoden had hij een lange staart en nek, maar de Ampelosaurus had ook een harnas van osteodermen op zijn rug. Dit dier had een totale lengte van 15 meter, en is daarmee één van de grootste dinosauriërs van Europa.

Restauratie van het skelet
Schedel
Osteoderm

De Franse paleontoloog Jean Le Oeuff beschreef dit dier in 1995. De naam is afgeleid van het Griekse woord "ampelos" wat "wijstok" betekent, omdat de resten werden gevonden in de buurt van een wijngaard in Zuid-Frankrijk. De soortnaam verwijst naar de rivier de Aude, die Atax heet in het Latijn. De eerste resten, ribben, wervels, 4 osteodermen en een tand, werden teruggevonden in 1989. Het materiaal was afkomstig van verschillende individuen. Sinds 1989 is er meer materiaal gevonden in dezelfde regio, waaronder een vrij compleet skelet met enkele resten van de schedel en de onderkaak.

Ampelosaurus is nu het bekendste lid van de Sauropoda uit Europa. Andere Europese soorten zijn de Magyarosaurus uit Hongarije en een niet benoemde soort uit Catalonië. Terwijl de meeste leden van de Titanosauria op het zuidelijk halfrond leefden, zijn er wel een aantal soorten uit het late krijt bekend die op het noordelijk halfrond leven, zoals Alamosaurus uit Noord-Amerika, en Opisthocoelicaudia uit Azië. Dat wil zeggen dat er sprake moest zijn geweest van verbindingen tussen de noordelijke en zuidelijke continenten. Dit werd bevestigd omdat de Europese theropode Tarascosaurus, die in het late krijt leefde, kenmerken heeft van de leden van de Abelisauridae, die enkel op het zuidelijk halfrond voorkwamen.