Naar inhoud springen

ReactOS: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Eskimbot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: sk, sv
KokoBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: he
Regel 66: Regel 66:
[[fi:ReactOS]]
[[fi:ReactOS]]
[[fr:ReactOS]]
[[fr:ReactOS]]
[[he:ReactOS]]
[[hu:ReactOS]]
[[hu:ReactOS]]
[[it:ReactOS]]
[[it:ReactOS]]

Versie van 18 feb 2006 14:03

Bestand:Heading.user.jpg

ReactOS is een open source-project om een besturingssysteem te creëren dat compatibel probeert te zijn met Windows NT (NT4) en later ook met Windows 2000 (NT5.0) op een schaal van programma en drivers. In een later stadium wordt ook naar compatibiliteit met Windows XP (NT5.1), Windows Server 2003 (NT5.2) en Windows Vista gekeken. Het project is nog in de alfafase van zijn ontwikkeling.

ReactOS wordt verspreid onder de GNU General Public Licence.

Geschiedenis

Zo rond 1996 startte een groep open-source-ontwikkelaars een project dat FreeWin95 heette dat tot doel had om binaire en API-compatibiliteit te krijgen met Windows 95, een open-source-Windowskloon dus. Het project kwam echter nooit uit zijn ontwerpfase.

Tegen het einde van 1997 waren er nog steeds geen resultaten. Jason Filby werd projectcoördinator en riep iedereen op die nog steeds op de lijst stond om het project nieuw leven in te blazen. Men streefde nu naar compatibliteit met de NT-kernel en naar geschreven code in plaats van eindeloos gepraat. De projectnaam werd ReactOS omdat men het oneens was met het monopolie dat Microsoft gecreëerd had. Het project begon in februari 1998, met de ontwikkeling van de kernel en de rudimentaire drivers.

De eerste paar jaar van ReactOS gingen moeizaam vooruit, ondanks de grote hoeveelheid code die al geschreven was. Slechts enkele ontwikkelaars wisten hoe je een kernel moest schrijven. Het was de tijd dat er maar enkele mensen waren die de eerste moeilijke stapjes maakten. Een paar jaar later, toen de kernel steeds completer en stabieler begon te worden, en toen er rudimentaire drivers geschreven werden, die de IDE-apparaten en het toetsenbord bedienden, werden ook steeds meer mensen in de mogelijkheid gesteld om mee te doen aan de ontwikkeling.

Functionaliteit

Screenshot ReactOS

In 2004 is de kernel een stuk volwassener geworden en veel API's zijn compleet genoeg voor verdere ontwikkeling. Er is veel werk verricht in de bibliotheken. Rudimentaire netwerkcode is er, maar deze is op het moment nog niet functioneel. Een rudimentaire vorm van de Graphics Device Interface en een VGA grafische driver geven nu de mogelijkheid tot een GUI. En het aantal ontwikkelaars groeit snel.

Versie 0.2 van ReactOS kan vele Win32-programma's draaien, inclusief kladblok (een rudimentaire tekstverwerker), regedit (de registereditor), cmd (commandoregel) en een hoop andere programma's en een paar simpele spelletjes.


Toekomst

Omdat het zo'n groot project is het voor ontwikkelaars onduidelijk wanneer het project als 'klaar' kan worden beschouwd. Het doel was om in april 2004 enkele grote applicaties draaiende te hebben. In 2005 wordt er echter nog weinig over gehoord.

Is ReactOS te gebruiken zonder bestaande hardware te riskeren?

Ja, je kunt ReactOS in een Virtual Machine testen. Je kunt het testen in Bochs, daarvoor staan officiële pakketten op de downloadpagina van ReactOS. Op deze manier kun je ReactOS starten zonder je huidige besturingssysteem te verlaten. Omdat Bochs een emulator is zal ReactOS er echter zeer traag op lopen.

Andere Virtual Machines en x86-emulators zouden ook ReactOS moeten kunnen draaien. Vast staat dat ReactOS op de volgende VM's (Virtual Machines) draait: Bochs, VMware, VirtualPC en Qemu.

Redenen voor een Windows-kloon

De redenen om het ReactOS-project te starten waren zeer vergelijkbaar met de redenen waarom Linux ontwikkeld is: om een bruikbaar, vrij, besturingssysteem te hebben, lijkend op een eerder systeem waaraan de gebruikers gewend zijn (Unix/Minix in het geval van Linux, Windows in het geval van ReactOS).

De 9x-familie van Windows is gebaseerd op DOS en deelt een hoop van zijn zwakheden, een van de belangrijke oorzaken van de slechte reputatie van Microsoft.

Betrouwbaarheid, subsystemen, bestandssysteemdrivers, services en het register zijn volgens de ReactOS-ontwikkelaars allemaal goede concepten die goed geïmplementeerd zijn in de NT-kernel. Niet alles is perfect, maar zonder toegang tot de broncode, kan er door buitenstaanders weinig gerepareerd worden, daarom is er gekozen om het besturingssysteem te klonen.

Samenwerking met Wine

Het ReactOS-team werkt heel nauw samen met het Wine-project. Wine heeft waarschijnlijk een hoop meer gemeen met ReactOS dan met de GNU/Linux. Het Wineproject heeft tot doel om de gehele Win32-API te implementeren bovenop Wineserver. Er zijn slechts enkele Wine-DLL's die niet gebruikt kunnen worden in ReactOS. Dit zijn: NTDLL, USER32, KERNEL32, GDI32, en ADVAPI. De rest van de DLL's kunnen met het ReactOS-project gedeeld worden.

Het is in de visie van het project dat GNU/Linux + Wine nooit Windows kan vervangen. ReactOS heeft veel meer potentieel tot compatibiliteit, in het bijzonder voor de drivers, die Wine niet benaderen kan.

Hardwarevereisten