Naar inhoud springen

Defensiemedaille: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k linkfix Miniatuur -> miniaturen
Zorrobot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: no:Defence Medal
Regel 48: Regel 48:
[[ca:Medalla de la Defensa]]
[[ca:Medalla de la Defensa]]
[[en:Defence Medal]]
[[en:Defence Medal]]
[[no:Defence Medal]]
[[pl:Defence Medal]]
[[pl:Defence Medal]]

Versie van 4 dec 2008 00:41

De Defensiemedaille van het Verenigd Koninkrijk (Engels: "Defence Medal") is een Britse onderscheiding. Deze onderscheiding werd aan tientallen groepen mensen en categoriën personen toegekend. Niet iedereen kwam in aanmerking voor de Oorlogsmedaille ("War Medal") maar vrijwel de gehele bevolking was op enigerlei wijzer ingeschakeld bij de oorlogsvoering en de oorlogsproductie.

Medaile
Medaile

Men kan daarbij denken aan de politie, de brandweer, vrijwilligers bij de landwacht, koeriers, de kustwacht en de zeeloodsen. Naar overzee uitgezonden vrijwilligers in de Orde van Sint-Jan , fysiotherapeuten, artsen en Rode Kruis medewerkers, de katholieke vrouwenbond, geestelijken, geleerden, het Leger des Heils, burgerpersoneel van de strijdkrachten, vrouwelijk personeel van de strijdkrachten, schooljuffrouwen op Malta, tolken, technisch personeel en diplomatieke koeriers van het Ministerie van Oorlog konden deze medaille aanvragen of voorgedragen worden.

Ook de beheerders van schuilkelders, ambulancepersoneel, de ziekendragers in Londen, decontaminatiemedewerkers, medewerkers van de BB (Civil Defence), verpleegsters in schuilkelders, distributiepersoneel, kantinepersoneel en medewerkers in mortuaria in die gebieden waar bombardementen dreigden kwamen in aanmerking.

Verder kwamen ook enternainers, vroedvrouwen, brandweerlieden (waaronder de aanhangers van het Genootschap der Vrienden, de "Quakers" die om gewetensgronden niet in het leger vochten, de reservepolitie, de dokpolitie, de spoorwegpolitie, de vrijwilligers op Amerikaanse ambulances, vuurtorenwachters, rivierpatroulles, broeders in "Casualty Evacuation Trains Emergency Medical Service" en vrijwillige stretcherdragers in aanmerking.

De medaille werd op 16 augustus 1945 ingesteld.

Om voor verlening in aanmerking te komen moest men een vastgestelde periode, 1080 dagen binnen het Verenigd Koninkrijk, 360 dagen "non-operational" buiten de Britse eilanden of 180 dagen in een gebied waar men gevaar liep om slachtoffer van luchtaanvallen te worden, actief zijn geweest.

Wanneer men de gegeven termijn niet had volgemaakt omdat men verwond was werd de medaille desondanks toegekend, in dat geval met een " Wound Stripe". De nabestaanden van omgekomen gerechtigden kunnen de medaille nog steeds aanvragen. Ook zij die een onderscheiding voor dapperheid of een ridderorde kregen terwijl men diende op een plek waarvoor men de Defensiemedaille mag aanvragen krijgen de medaille ongeacht de termijnen uitgereikt.

De medewerkers van de mijnopruimingsdienst kregen de medaille voor drie maanden dienst in dat gevaarlijke onderdeel.

De Britse ronde medaille is van een koper-nikkel legering en 36 millimeter breed. In de overzeese gebiedsdelen, landen die niet zo zwaar door de oorlog waren getroffen en in tegenstelling tot het moederland een bloeiende economie kenden, was de medaille van sterling zilver[1].

De medaille heeft op de voorzijde het portret van Koning George VI van het Verenigd Koninkrijk en het omschrift "GEORGIVS VI D:G:BR:OMN:REX F:D:IND:IMP:". Op de keerzijde rust de kroon op een eik met daarnaast een leeuw en een leeuwin. Daarboven en onder staat de tekst " 1939 THE DEFENCEMEDAL".

Zoals in Engeland gebruikelijk hangt de medaille aan een ophangmechanisme in de vorm van een fraai bewerkte gesp die kan draaien ten opzichte van het lint. Er is niet voorzien in een damesversiersel maar men kan de medaille aan een strik bevestigen. De medailles worden ook als baton en miniatuur op een rokkostuum gedragen. Engeland kende tot voor kort geen Knoopsgatversiering of "lintjes" voor op het revers.

Het lint is rood met groen-zwarte biesen. Er zijn geen gespen toegekend.

Prins Bernhard der Nederlanden was drager van deze medaille, zie de Lijst van onderscheidingen van prins Bernhard der Nederlanden. De medaille is aan tal van Nederlanders en Belgen toegekend.

  1. 800/1000 delen zilver

Literatuur

  • Mackay, J and Mussel, J (eds) - Medals Yearbook - 2006, (2005), Token Publishing.
  • Joslin, Litherland, and Simpkin (eds), British Battles and Medals, (1988), Spink