Naar inhoud springen

Lancierskazerne: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Karel Anthonissen (overleg | bijdragen)
 
(15 tussenliggende versies door 13 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Lancierskazerne.jpg|thumb|right|250px]]
[[Bestand:Lancierskazerne.jpg|thumb|Hoofdingang Lancierskazerne]]
[[Bestand:Lancierskazerne schoorsteen 2014 - 2.JPG|thumb|De appartementen aan de Kazernehof zijn op het vroegere BeKa-terrein om de monumentale schoorsteen heen gebouwd]]
De '''Lancierskazerne''' is een voormalig kazernecomplex in [[Tilburg]] die dateert uit [[1842]] en de oudst bewaarde [[cavalerie]]kazerne van Nederland is. Tegenwoordig herbergt ze een aantal kantoren en het [[Regionaal Archief Tilburg]] en is gelegen aan de ''Kazernehof''.
[[Bestand:Voorkant Regionaal Archief Tilburg.jpg|thumb|Voorkant Regionaal Archief Tilburg aan de Kazernehof 75]]
De '''Lancierskazerne''' is een voormalig kazernecomplex in [[Tilburg]] dat gebouwd is in 1842 in opdracht van [[Koning Willem II der Nederlanden|koning Willem II]] door aannemer [[Adriaan Goijaerts]]<ref>[https://web.archive.org/web/20110724024453/http://www.regionaalarchieftilburg.nl/index.php Inventaris #424; "Adriaan Goijaerts, architect te Tilburg., 1840-1851"]; uit het Regionaal Archief Tilburg; Betreft rekeningenboek van Goijaerts (1811-1886), aannemer van onder meer het paleis van Koning Willem II in Tilburg, het latere Paleis-Raadhuis en andere belangrijke gebouwen uit die tijd.</ref> en is de oudst bewaarde [[Cavalerie|caveleriekazerne]] van Nederland is. Het oude kazernegebouw aan de St.-Josephstraat herbergt een aantal kantoren en het [[Regionaal Archief Tilburg]] is gevestigd aan de ''Kazernehof'' in de voormalige paardenstallen.


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
Nadat [[Willem II der Nederlanden|Willem II]] zich in [[1831]], na gevochten te hebben tegen de [[Belgische opstand|Belgen]], zich in Tilburg terugtrok, werden zijn troepen ingekwartierd bij de bevolking. Om de overlast weg te nemen werden in [[1841]] drie stallen gebouwd, waar 200 paarden konden verblijven. In [[1842]] werd hiernaast een kazerne gebouwd voor 200 manschappen.
Na de [[Tiendaagse Veldtocht]] van 1831, bedoeld om de [[Belgische opstand|Belgen]] te onderdrukken, trok [[Willem II der Nederlanden|Willem II]] zich in Tilburg terug en werden zijn troepen ingekwartierd bij de bevolking. Om de overlast weg te nemen werden in 1841 drie stallen gebouwd, waar tweehonderd paarden konden verblijven. In 1842 werd hiernaast een kazerne gebouwd voor tweehonderd manschappen.


Hier werd het 2e en 3e eskadron van het 4e regiment ''Ligte [[dragonder]]s'' gehuisvest en aldus werd Tilburg een [[garnizoensstad]]. In [[1843]] werden de dragonders door [[lancier]]s vervangen en ook werd toen een manege gebouwd. Op [[30 april]] [[1856]] vertrokken de militairen alweer en kwam de kazerne in bezit van de gemeente [[Tilburg (gemeente)|Tilburg]].
Hier werd het 2e en 3e eskadron van het 4e regiment ''Ligte [[dragonder]]s'' gehuisvest en aldus werd Tilburg een [[garnizoensstad]]. In 1843 werden de dragonders door [[lansier]]s vervangen en ook werd toen een manege gebouwd. Op 30 april 1856 vertrokken de militairen alweer en kwam de kazerne in bezit van de gemeente [[Tilburg (gemeente)|Tilburg]].


Deze gemeente verkocht het complex in twee delen, en wel aan P.J. van den Bergh, die er een volderij en wollenstoffenfabriek in vestigde, en N.N. de Kanter, die er een leerlooierij in bedreef. Door dit alles veranderden er een aantal zaken. Van den Bergh bouwde in [[1904]] een ketelhuis met hoge schoorsteen op de binnenplaats en, nadat De Kanter in [[1896]] zijn deel eveneens aan Van den Bergh had verkocht, werd een weverij bijgebouwd. Aldus ontstond de firma [[BeKa]] (Van den Bergh-Krabbendam). In [[1968]] sloot dit bedrijf haar poorten en in [[1976]] kwam de Lancierskazerne opnieuw in bezit van de gemeente. Een deel van de fabrieksgebouwen werd afgebroken en wat resteerde, waaronder de paardenstallen en de schoorsteen, werd geklasseerd als Rijksmonument.
De gemeente verkocht het complex in twee delen, en wel aan P.J. van den Bergh, die er een volderij en wollenstoffenfabriek in vestigde, en N.N. de Kanter, die er een [[leerlooierij]] in bedreef. Door dit alles veranderden er een aantal zaken. In 1904 bouwde Van den Bergh een ketelhuis met hoge schoorsteen op de binnenplaats. Nadat De Kanter in 1896 zijn deel aan Van den Bergh had verkocht, bouwde deze een weverij bij. Aldus ontstond de firma [[BeKa]] (Van den Bergh-Krabbendam). In 1968 sloot deze firma haar poorten, waarna de Lancierskazerne in 1976 opnieuw in bezit kwam van de gemeente. Een deel van de fabrieksgebouwen werd afgebroken en de resterende opstallen, waaronder de paardenstallen en de schoorsteen, werden geklasseerd als rijksmonument.


Op [[16 september]] [[1988]] vestigde zich het Gemeentearchief van Tilburg in een deel van het complex, en tegenwoordig is het [[Regionaal Archief Tilburg]] erin gevestigd.
Op 16 september 1988 vestigde het Gemeentearchief van Tilburg zich in een deel van het complex. Tegenwoordig is het [[Regionaal Archief Tilburg]] erin gevestigd.


==Externe bron==
==Externe bron==
*[http://www.regionaalarchieftilburg.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=229&Itemid=370 Lancierskazerne]
* [https://web.archive.org/web/20100314050234/http://www.regionaalarchieftilburg.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=229&Itemid=370 Lancierskazerne]


{{Appendix}}
[[Categorie:Kazerne in Nederland]]
{{Commonscat|Lancierskazerne (Tilburg)}}

[[Categorie:Voormalige kazerne in Nederland]]
[[Categorie:Rijksmonument in Tilburg]]
[[Categorie:Voormalig Nederlands textielbedrijf]]
[[Categorie:Archief in Noord-Brabant]]
[[Categorie:Bouwwerk in Tilburg]]
[[Categorie:Bouwwerk in Tilburg]]
[[Categorie:Rijksmonument in Noord-Brabant]]
[[Categorie:Geschiedenis van de textielindustrie]]
[[Categorie:Archief in Nederland]]

Huidige versie van 26 mei 2022 om 11:27

Hoofdingang Lancierskazerne
De appartementen aan de Kazernehof zijn op het vroegere BeKa-terrein om de monumentale schoorsteen heen gebouwd
Voorkant Regionaal Archief Tilburg aan de Kazernehof 75

De Lancierskazerne is een voormalig kazernecomplex in Tilburg dat gebouwd is in 1842 in opdracht van koning Willem II door aannemer Adriaan Goijaerts[1] en is de oudst bewaarde caveleriekazerne van Nederland is. Het oude kazernegebouw aan de St.-Josephstraat herbergt een aantal kantoren en het Regionaal Archief Tilburg is gevestigd aan de Kazernehof in de voormalige paardenstallen.

Na de Tiendaagse Veldtocht van 1831, bedoeld om de Belgen te onderdrukken, trok Willem II zich in Tilburg terug en werden zijn troepen ingekwartierd bij de bevolking. Om de overlast weg te nemen werden in 1841 drie stallen gebouwd, waar tweehonderd paarden konden verblijven. In 1842 werd hiernaast een kazerne gebouwd voor tweehonderd manschappen.

Hier werd het 2e en 3e eskadron van het 4e regiment Ligte dragonders gehuisvest en aldus werd Tilburg een garnizoensstad. In 1843 werden de dragonders door lansiers vervangen en ook werd toen een manege gebouwd. Op 30 april 1856 vertrokken de militairen alweer en kwam de kazerne in bezit van de gemeente Tilburg.

De gemeente verkocht het complex in twee delen, en wel aan P.J. van den Bergh, die er een volderij en wollenstoffenfabriek in vestigde, en N.N. de Kanter, die er een leerlooierij in bedreef. Door dit alles veranderden er een aantal zaken. In 1904 bouwde Van den Bergh een ketelhuis met hoge schoorsteen op de binnenplaats. Nadat De Kanter in 1896 zijn deel aan Van den Bergh had verkocht, bouwde deze een weverij bij. Aldus ontstond de firma BeKa (Van den Bergh-Krabbendam). In 1968 sloot deze firma haar poorten, waarna de Lancierskazerne in 1976 opnieuw in bezit kwam van de gemeente. Een deel van de fabrieksgebouwen werd afgebroken en de resterende opstallen, waaronder de paardenstallen en de schoorsteen, werden geklasseerd als rijksmonument.

Op 16 september 1988 vestigde het Gemeentearchief van Tilburg zich in een deel van het complex. Tegenwoordig is het Regionaal Archief Tilburg erin gevestigd.

Zie de categorie Lancierskazerne (Tilburg) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.