Det kan med stor sikkerhed fastslås, at sommerfuglenes nærmeste slægtninge er vårfluerne, og den sidste fælles stamform for de to grupper kan rekonstrueres ret detaljeret. Studier af de primitiveste nulevende sommerfugle har også vist, i hvilken rækkefølge de vigtigste specialiseringer er opstået. Først kom snablen, senere mumiepuppen og de krogbærende larvegangvorter, endnu senere den effektive kobling af for- og bagvinge og endelig arrangementet med de to hunlige kønsåbninger, som karakteriserer over 98 procent af de kendte former.
De ældste hidtil kendte sommerfuglefossiler er fra Nedre Jura, men gruppens store succes skyldes sikkert især evnen til at udnytte den meget rige resurse, som opstod med blomsterplanternes udvikling i Kridttiden. Hos den formentlig først uddifferentierede nulevende familie, Micropterigidae ("urmøl"), æder larverne detritus eller levermosser, og de voksne pollen eller bregnesporer; her kan uafhængighed af blomsterplanter være noget oprindeligt. Den næste linje, Aglossata, er knyttet til nåletræer, mens de følgende — som overhovedet ordenens store flertal — er knyttet til dækfrøede blomsterplanter. De oprindeligste sommerfuglegrupper var små former, og deres larver levede skjult, ofte indboret i plantedele; disse træk er bevaret hos omkring halvdelen af ordenens medlemmer, der uformelt kaldes småsommerfugle. Store former er udviklet uafhængigt flere gange; et vingefang på 25 cm eller mere findes således inden for tre sommerfuglefamilier (rodædere, svalehaler og ugler) og i øvrigt ikke hos nogen anden nulevende insektgruppe. En betydelig kropsstørrelse er især karakteristisk for medlemmerne af den måske monofyletiske gruppe storsommerfugle; mange af disses larver er fritlevende.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.