לדלג לתוכן

תיאטרון החאן

תיאטרון החאן
לוגו תיאטרון החאן
לוגו תיאטרון החאן
מידע כללי
סוג אולם תיאטרון עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום ירושלים עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 31°46′07″N 35°13′29″E / 31.76852778°N 35.22461389°E / 31.76852778; 35.22461389
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
החאן

תיאטרון החאן הפועל במתחם החאן הירושלמי הוא התיאטרון הרפרטוארי היוצר היחיד בירושלים ונחשב לאחד המובילים בישראל. התיאטרון אימץ את צורת מבנה שער הכניסה לחאןקשת רחבה, שהפכה סימן ההיכר של המבנה – כחלק מהלוגו שלו.

המנהל האמנותי של קבוצת תיאטרון החאן, פיליפ דיסקין (שמאל). משמאל לימין: צור שפירא, נעמי גרינבאום, אהרן אלמוג, סביונה בן יעקב, יורם כהן וז'אק כהן. מרץ 1968
כרזה עבור המחזה "המסע אל ארץ התוף" (1970) בביצוע תיאטרון החאן הירושלמי.

התיאטרון הוקם ב-1968 ביוזמת ראש העיר טדי קולק והמנהל האמנותי הראשון פיליפ דיסקין. קולק אימץ את רעיונו של דיסקין להסב את מבנה החאן החרב ליד תחנת הרכבת ירושלים, שבאותה עת שימש חלקו כנגרייה, למבנה תיאטרון, והעניק את חסותו לגיוס תרומות לשיפוץ המתחם. שנה לאחר מכן קבוצת התיאטרון התפרקה והמתחם שימש לעשיות שונות, כולל תיאטרון וקונצרטים. בתחילת 1973 הוקם התיאטרון מחדש בניהולו האמנותי של פיליפ דיסקין, ואחריו כיהנו בתפקיד זה מייקל אלפרדס, אילן רונן, עדה בן נחום, יוסי יזרעאלי, עמית גזית, ערן בניאל ואופירה הניג. בתקופת כהונתו של מייקל אלפרדס, שחקניו היו: ששון גבאי, ספי ריבלין, אורי אברהמי, שפרה מילשטיין, נעמי בכר, אבי פניני, נטע פלוצקי, משה אסם, רחל רונן (הפלר), רחל שור, שבתאי קונורטי, אהרון אלמוג, מרגלית אלמוג, עליזה רוזן, אלי דנקר, שלמה תרשיש, צביקה הלפרין ועוד. בדצמבר 2017 נכנסה אלישבע מזי"א לתפקיד מנכ"לית החאן והחליפה את דני וייס שכיהן בתפקיד בשבע השנים הקודמות.

באוקטובר 2018 ציין תיאטרון החאן חמישים שנה להיווסדו באירוע חגיגי במעמד נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ורעייתו נחמה ריבלין. הנשיא ריבלין חלק שבחים לתיאטרון ואמר: "החאן ידע תמיד ליצור תיאטרון חדשני וחושב, בין אם מדובר במחזות חדשים ובין אם מדובר בקלאסיקות. היצירה של החאן הייתה תמיד נועזת, צעירה, מתריסה, מחויבת לעיקרון שתפקידה של התרבות הוא לעורר".

תיאטרון החאן

התיאטרון מעלה כ-5 הפקות חדשות מדי שנה, הרפרטואר נבחר על ידי המנהל האמנותי הנוכחי אודי בן-משה. בן משה אף מעבד ומביים חלק מהצגות החאן. באופן יוצא דופן, להחאן יש להקת שחקנים קבועה ומעת לעת נוספים שחקנים נוספים להצגות השונות.

בין הצגותיו הבולטות של התיאטרון בשנים האחרונות: "הסבתות" (2021) "אוי אלוהים" (2019), "נפוליון - חי או מת!" (2017), "פונדק הרוחות" (2018), "הקמצן" (2003), "תעלולי סקפן" בבימויו של אודי בן-משה (2009), "הנסיכה האמריקאית" (2009), "גן הדובדבנים" (2010), "הלילה השנים עשר" (2010), "אוכלים" (2010) "הזהו אדם?" (2011), "הצוענים של יפו" (2014), הנשים העליזות מווינזור (2015). בסה"כ מעלה התיאטרון כ-200 הופעות בשנה במתחם הבית ועוד כ-70 באולמות אחרים בהיכלי תרבות בארץ, מצפון ועד דרום. כל הצגות החאן מגיעות גם לבית ציוני אמריקה מדי חודשיים.

החאן זכה בפרס רוזנבלום לאמנויות הבמה למפעל חיים לשנת 2012.

בטקס פרסי התיאטרון לשנת 2017 זכה תיאטרון החאן בחמישה פרסים: "חלום ליל קיץ" זכתה בפרס הקומדיה הטובה ביותר; אור לומברוזו זכתה בפרס השחקנית המבטיחה על "בדמי ימיה"; אריאל וולף זכה בפרס על עבודת הכוריאוגרפיה שלו ב"חלום ליל קיץ"; יהודית אהרון זכתה בפרס על עיצוב התלבושות של "נפוליון – חי או מת!"; רוני כהן זכה בפרס על עיצוב התאורה ב"נפוליון חי או מת!"

ניהול וארגון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החאן מנוהל כעמותה. הוועד המנהל של העמותה מורכב מאישי ציבור ונציגי הגופים התומכים בה כספית – עיריית ירושלים, הקרן לירושלים ומשרד התרבות והספורט. בצד התמיכה הממסדית ממומנת פעילות התיאטרון מהכנסות עצמיות ומגיוס תרומות, בסיוע של אגודת ידידים פעילה.

מתחם החאן כולל שני אולמות - האולם הראשי ובו 238 מקומות ישיבה, שם מוצגות מרבית ההפקות הראשיות של התיאטרון, ואולם משני להופעות קטנות ומפגשים ובו 70 מקומות ישיבה.

כמו לכל תיאטרון גדול, גם לחאן יש אגודת ידידים שהוקמה במטרה להבטיח את המשך קיומו של התיאטרון, לעודד את העשייה התרבותית והאמנותית המפוארת שלו, לבסס את מעמדו הציבורי וכן לחזק את תחום התרבות בעיר ירושלים. חברי אגודת הידידים מוזמנים להצגות הבכורה החגיגיות ולקבלות הפנים שאחריהן, נחשפים בפני העשייה התיאטרלית, נפגשים עם יוצרים ומוזמנים לאירועים מיוחדים עבורם.

תיאטרון החאן, בשיתוף "הברנז’ה – קהילת יוצרי התיאטרון בירושלים" ובסיוע עיריית ירושלים, יזמו בקיץ 2018 את פרויקט "כמעט מוחאן" המעניק הזדמנות לבוגרי בתי-ספר למשחק בעיר להמשיך ולפתח את הכישורים רב-תחומיים שלהם במשחק, כתיבה, תנועה, מוזיקה ובימוי. את המופעים שהם יוצרים, מתחילתם ועד סופם, מלווים שחקן החאן יואב היימן והמנהל האמנותי של החאן, הבמאי אודי בן-משה.

באוגוסט 2018 התקיים בחאן לראשונה פסטיבל הצגות ילדים, "משחק ילדים". מטרת הפסטיבל הייתה לקרב קהלים חדשים למוסד הוותיק ולחנך את הדור הצעיר לאהבת התיאטרון. הפסטיבל זכה להצלחה והפך למסורת.

בתיאטרון מתקיימים גם חוגי משחק ותיאטרון לילדים ומבוגרים, בשיתוף תיאטרון "ענתות" בניהולה של ענת זוהר.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]