תאגיד סטטוטורי
תאגיד סְטָטוּטוֹרִי (או תאגיד חָקוּק[1][2]) הוא ישות משפטית אוטונומית למחצה אשר פועלת מתוקף חוק ויכולה להחזיק בסמכויות חקיקתיות, ביצועיות ושיפוטיות. לעיתים מוקם גוף סטטוטורי ביוזמת חקיקה ממשלתית בכנסת, ולעיתים זהו גוף פרטי שמקבל סמכויות בחוק. המונח "סטטוטורי" פירושו "על פי החוק".
בעולם
[עריכת קוד מקור | עריכה]תאגידים סטטוטורים משמשים בדרך כלל במדינות המנוהלות על ידי הסגנון הבריטי של דמוקרטיה פרלמנטרית כגון הממלכה המאוחדת ומדינות חבר העמים הבריטי, כגון: אוסטרליה, קנדה, הודו וניו זילנד.
בישראל
[עריכת קוד מקור | עריכה]מטרת תאגידים סטטוטוריים היא להוות אוטונומיה חוקית מקצועית וביצועית בתחום מסוים אשר לרשויות השלטון אין את המשאבים המקצועיים (לדוגמה: במכון התקנים) או בתחום בו יש צורך באוטונומיה פוליטית (לדוגמה: לשכת עורכי הדין או בנק ישראל) ואין יכולת להעניק לגוף סמכויות על ידי תיאגוד (פרטי או ציבורי).
על מנת להעניק לגופים אלה את הסמכויות הנדרשות להם למלא את ייעודם ומאידך לתחום סמכויות אלה לייעודם המקורי בלבד, נדרשת חקיקה. ההליכים המנהליים והפרלמנטריים שקודמים לחקיקתו של החוק המקים את התאגיד הסטטוטורי הם למעשה הליכי הייזום שלו. משום כך, לתאגיד סטטוטורי אין "בעלים". החוק דואג לפרט את זהותם של הגוף או האישיות המוסמכים למנות את הנהלתו, שברוב המקרים הם הממשלה או השר הממונה על הענף[3].
לעיתים, תאגיד סטטוטורי הופך לחברה בע"מ, כך לדוגמה חברת דואר ישראל החליפה את רשות הדואר שהייתה תאגיד סטטוטורי[4].
תאגידים סטטוטוריים בישראל
[עריכת קוד מקור | עריכה]ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- רשימת תאגידים סטטוטוריים בישראל, באתר חופש המידע
- אייל צור, התאגידים החקוקים בישראל והפיקוח הפרלמנטרי עליהם - נייר מדיניות מס' 85, ירושלים: פורום קהלת, אדר התשפ"ג - מרץ 2023.
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ מילים ומונחים חדשים (סיוון תשע"ט, יוני 2019), באתר האקדמיה ללשון העברית, 17 ביוני 2019
- ^ שירה קדרי-עובדיה, איך אומרים לגליזציה בעברית? האקדמיה ללשון אישרה 1,400 מונחים משפטיים חדשים, באתר הארץ, 18 ביוני 2019
- ^ הדרה בר-מור, דיני תאגידים - כרך א', האוניברסיטה הפתוחה, 2007
- ^ ערן גבאי, חברת דואר ישראל תחליף את רשות הדואר; תצמצם 450 משרות בתוך שלוש שנים, באתר הארץ, 7 בדצמבר 2005