צבי הירש דרנבורג
צבי הירש (הַארְטְוִויג) דֶרֶנְבּוּרג (לעיתים נכתב דירינבורג; בתעתיק של זמנו: דערנבורג) היה סופר עברי שפעל במאה ה-18. נודע בשל הקומדיה שחיבר – יושבי תבל, שראתה אור בשנת תקמ"ט (1789) באוֹפֶנְבַּך.
ידוע שמוצאה של המשפחה בעיירה דֶרֶנְבּוּרג שליד הלברשטאדט, בסקסוניה, ושמשם נדדו לאופנבך, לפרנקפורט ולבסוף הגיעו למיינץ. מההקדמה לספר, שבה מעיד על עצמו המחבר ”מלמד להועיל בבית הקצינה [...] מ' [=מרת] ברענדלי [...] מק"ק מיינץ”, עולה כי בעת פרסום החיבור כבר ישב דרנבורג במיינץ. צבי הירש בן יעקב דרנבורג נקבר במיינץ; על מצבתו לא מצוינת שנת פטירתו.
"יושבי תבל: ויכוח במליצה בין בעלי מִדות טובות ורעות"
[עריכת קוד מקור | עריכה]דרנבורג מבקש לציין ”ועל טוב יזכר אדוני האלוף והקצין התורני ר' שמעון פיורדא [Fürth] יצ"ו [=ישמרהו צוּרוֹ ויחיהו] בפ"פ [=פרנקפורט]”, שבביתו בפרנקפורט גר דרנבורג ולימד את בנו, והמחזה מוקדש ”לכבוד אהובי ידידי, האלוף והקצין התורני, כ"ה זלמונא פיורדא מפ"פ יצ"ו, במענץ, אומר אני מעשי לשוני ועטי; הירש דערנבורג”.
המחזה מחקה את "לישרים תהילה" למשה חיים לוצאטו (רמח"ל), ודרנבורג מעיד בהקדמה: ”הן ידעתי כי כבר קדמני אדם גדול בענקים לא הניח אחריו כמוהו יודע לדבר צחות, המליץ הגדול מוהר"ר משה חיים לוצאטו זצ"ל בספרו לישרים תהילה. [...] חכו ממתקים וכלו מחמדים אין בו נפתל ועקם ושמו נודע בשערים בלעדי עדותי”.
בעמוד השער מסופר:
יושבי תבל יבינו וישכילו למאוס ברע ולבחור בטוב כי יבואו בעלי המדות [כלומר: הטיעונים לטוב ולרע] וישחקו לפניהם, ילבשו רוח חיים וילחמו זה עם זה: הנדיב יתיעץ על נדיבותו, והכילי על אכזריותו, הגאוה תודיע רעתה, והענוה – את חכמתה, וכמוהם רבים אשר יתוכחו יחד להודיע רעת הרשע וטובת המישיר לכת.
המחזה בנוי מדיאלוג בין שמונה דמויות, שכל אחת מהן מייצגת מידה רעה או חטא, ש"רודף שלום", המייצג את המנהיג הרוחני של הקהילה, מגנה. דרנבורג נמנע מלציין שמות, ומסתפק בכינויים גנריים ("הכילי", "שונא בצע", "מחרחר ריב") – כפי שעשה גתה, למשל, במחזה "הבת הטבעית" (Die natürliche Tochter; 1803); אך כמו במקרה של גתה, הדמויות המציאותיות שמסתתרות מאחורי האנונימיות של הדמויות שעל הבמה ניתנות לזיהוי, כך שבני זמנו של דרנבורג ודאי זיהו במחזה את חברי הקהילה היהודית של מיינץ הזוכים לתוכחה מפי "רודף שלום" (ר' נח חיים הירש).
המחזה "יושבי תבל" הוא היצירה היחידה שפרסם דרנבורג.
משפחתו
[עריכת קוד מקור | עריכה]צאצאיו של צבי הירש היו:
- בנו של יעקב דרנבורג היה יוסף דרנבורג (1811-1895) שהיה מזרחן.
- בנו של יוסף נפתלי דרנבורג היה צבי הארטוויג דרנבורג (אנ') (1844–1908) שאף הוא היה מזרחן.
למשפחת דרנבורג ממיינץ היה ענף של יהודים מתנצרים בגרמניה שכלל את:
- יעקב הרטויג דרנבורג - שימש כפרופסור למשפטים
- היינריך דרנבורג (אנ') (1829-1907) - בנו של יעקב הרטויג, שימש כמשפטן בברלין
- פרידריך דרנבורג (1833-1911) בנו של יעקב הרטויג, שימש כמשפטן, עיתונאי ועסקן.
- ברנרד דרנבורג (אנ') (1860-1937) בנו של פרידריך דרנבורג, שימש ככלכלן, בנקאי ומדינאי
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- הירש דערנברג, יושבי תבל, מהדורת אופיבאך, תקמ"ט, באתר היברובוקס
- איסידור זינגר, הארטוויג דרנבורג, "צבי הירש דרנבורג", במהדורת 1901–1906 של האנציקלופדיה היהודית (באנגלית)