לדלג לתוכן

מלון פאסט

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
חזית מלון דו-פארק (לימים - פאסט) ב-1903
דגל צלב קרס מעל מלון פאסט בשנת 1933
מועדון החיילים האוסטרליים במלון פאסט (10 באוקטובר 1940), צולם על ידי שירות הצילום של מטסון, אשר פעל מחנות שכורה בחזית המלון, הנראית בשמאל הצילום

מלון פאסט (Hotel Fast) היה מלון שפעל בירושלים החל משנת 1891. מבנה המלון נהרס בשנת 1974[1], ובמקומו, בכיכר צה"ל, נבנה מלון פנינת ירושלים[2].

מבנה המלון הוקם על אדמות הפטריארכיה הארמנית וביוזמתה של הפטריארכיה, במטרה ליצור מקור הכנסה. המבנה תוכנן על ידי האדריכל הגרמני-טמפלרי תיאודור זנדל, אשר בנה על המגרש מבנה של שלוש קומות, תוך ניצול מלוא היקפו של המגרש. במרכז המלון הייתה חצר קטורה (פאטיו) ובה גינה.

המבנה עוטר בקשתות בקומתו הראשונה, וכניסת המלון עוטרה בעמודים בסגנון יוני, הקומה השנייה מעל החזית עוטרה בסגנון קורינתי והקומה העליונה עוטרה בסגנון דורי. הבניין עוטר בסמל הפטריארכיה הארמנית, מממנת הקמת המבנה. המלון כלל מסעדה, אולם לשתיית תה מנחה, וכן בקומה הראשונה של הבניין הושכרו שטחים לחנויות מזכרות, סוכנות צילום וסוכנות נסיעות, וכן לבית הדואר האיטלקי.

במלון היו 100 חדרים סביב מסדרון מרכזי - מחצית מהחדרים פנו לרחוב, ומחצית פנו לחצר הפנימית. בכל החדרים היו הסקה ומים זורמים, אולם רק במיעוט מהחדרים היו חדרי אמבטיה פרטיים.

לאחר הקמתו נקרא המלון "מלון האוורד" (Hotel Howard) על שם מנהלו, איסכנדר עווד, שנודע בשמו הלועזי - אלכסנדר הווארד, ולאחר מכן שונה שמו ל"מלון דו פארק" (Hotel Du Park). בשנת 1907 שכר את המלון אברהם פאסט, מראשי הקהילה הטמפלרית בעיר, ושינה את שם המלון ל"מלון פאסט". בזמן מלחמת העולם הראשונה, התארחו במלון קציני הצבא הגרמני אשר ייעצו לצבא העות'מאני.

עם כיבוש הארץ על ידי הבריטים ותחילת המנדט הבריטי שונה שם המלון למלון "אלנבי" והוא נוהל על ידי ג'ורג' ברסקי (מנהל רשת מלונות שכללה את מלון פלטין בתל אביב ומלון הר הכרמל בחיפה ומספר שנים אף את מלון פאלאס, גם כן בירושלים).

החל משנות ה-20 של המאה ה-20 החל לפעול במלון מטבח כשר על מנת להביא למלון לקוחות יהודים. בשנת 1929 שבה משפחת פאסט (ששבה מגלותה במצרים) לנהל את המלון - ובפועל ניהלו את המלון שני בניו של אברהם פאסט - הרמן ופרידריך פאסט.

בשנות ה-30 שימש חלק מהמלון כקונסוליה של גרמניה הנאצית ועל המבנה הונף דגל צלב הקרס[3]. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה הועברו בני משפחת פאסט (כמו יתר הטמפלרים) למחנות בגליל ובהמשך גורשו מן הארץ. המלון הפך למועדון עבור חיילים אוסטרליים, ובהמשך לאכסניה וקנטינה שהופעלו על ידי כנסיית סקוטלנד. לאחר סיום המלחמה עד שנת 1948 שימש המלון את משרד המסחר והתעשייה של הממשלה המנדטורית הבריטית.

במהלך המערכה על ירושלים במלחמת העצמאות נפגע חלקו המזרחי של המבנה, עם תום מלחמת העצמאות עבר קו הגבול בין ירדן לישראל בסמוך לקיר המלון המזרחי, אולם המלון כולו נותר בשטח ישראל. לאחר המלחמה פלשו למבנה המלון עולים חדשים וחיילים משוחררים[4], ובשל הקרבה לגבול התגוררו בו אוכלוסיות במצב סוציו אקונומי נמוך והעזובה וההזנחה במלון הייתה רבה. הפטריארכיה הארמנית לא טרחה לגבות דמי שכירות או לפנות את הפולשים ומצב הבניין התדרדר[5]. בנוסף סבלו הדיירים מהתנכלויות של חיילי הלגיון הירדני שהיו מוצבים על חומת העיר ויידו מדי פעם אבנים לעבר הבניין[6]

זמן קצר לאחר איחוד ירושלים, ב-20 בספטמבר 1967, אירע פיגוע במלון. חוליה של הפת"ח הטמינה פצצות בבית דפוס שפעל בקומת הקרקע, הפיצוץ גרם נזק למבנה וארבעה מדייריו נפצעו[7]. בדצמבר 1968 הוחלט על הריסת המבנה עקב מצבו הרעועה[8]. העירייה גם רכשה את המבנה מהפטריארכיה הארמנית והחלה במשא ומתן, שנמשך מספר שנים, על פינוי הדיירים תמורת פיצויים[9]. ב-1971 נמכר המבנה ליזמים, המלונאים האחים קנול, שקיבלו אישור לבנות מלון חדש זהה בגודלו מעל פני הקרקע למלון פאסט[10]. המבנה נהרס בקיץ 1974[1].

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מלון פאסט בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 השבוע הוחל בהריסת בניין מלון פאסט הנמצא מול החומה המובילה לשער יפו בירושלים. (צילום: ר. ישראלי), על המשמר, 26 במאי 1974
    יחיאל לימור, דחפורי הקידמה נוגסים בקירות של מלון פאסט, מעריב, 19 ביולי 1974
  2. ^ קצר: מלונות דן תנהל את "פנינת ירושלים", חדשות, 2 באוגוסט 1990
  3. ^ צבי ארד, השלוחה הנאצית בישראל, הארץ, 16 ביולי 1965
  4. ^ צו פינוי לחיילים ועולים, הַבֹּקֶר, 16 במאי 1950
  5. ^ הכנסיה מוכנה לשקם את מלון פאסט בבירה, הארץ, 25 בינואר 1963
  6. ^ רגמו מלון "פאסט" ערבים מעבר לחומה, מעריב, 8 ביוני 1950
    ידו אבנים מחומת העיר העתיקה, זמנים, 4 באפריל 1954
    לגיונרים יידו אבנים בדיירי מלון "פאסט" הנמצא ליד גבול ישראל-ירדן בירושלים, קול העם, 26 באוגוסט 1966
  7. ^ מעצר 15 יום לחשודים בפיצוץ מלון ,פאסט", הארץ, 24 בספטמבר 1967
    עוזי בנזימן, פעולת חבלנים בבירה ארבעה נפצעו בהתפוצצות עזה בבניין "מלון פאסט" בירולשים נתגלו 4 מוקדי חומר־נפץ שהונחו בבניין.—נעצרו שני צעירים ערביים חשודים, הארץ, 20 בספטמבר 1967
    מאסר ממושך לנאשמי פיצוץ מלון "פאסט', על המשמר, 4 בפברואר 1968
  8. ^ דנים בהקמת מיבנה רב קומות מול שער יפו במקום מלון פאסט שייהרס, הארץ, 13 בדצמבר 1968
  9. ^ טוביה כרמל, כתם של אשפה בלב הבירה, דבר, 16 במרץ 1970
  10. ^ אושרה מכירת מלון "פאסט", דבר, 8 בפברואר 1971