מילון גרוב למוזיקה ומוזיקאים
מילון גרוב למוזיקה ומוזיקאים (באנגלית: The Grove Dictionary of Music and Musicians) הוא מילון אנציקלופדי של מוזיקה ומוזיקאים. ביחד עם "Musik in Geschichte und Gegenwart" בשפה הגרמנית, הוא העבודה העיונית הגדולה ביותר על מוזיקה מערבית. המילון יצא במספר מהדורות מאז שלהי המאה ה-19 ומשתמשים בו בהרחבה. בשנים האחרונות הוא נעשה זמין באופן מקוון באינטרנט.
מהדורות
[עריכת קוד מקור | עריכה]מילון גרוב
[עריכת קוד מקור | עריכה]המילון ראה אור לראשונה כ"מילון למוזיקה ומוזיקאים" (A Dictionary of Music and Musicians) בארבעה כרכים (1878 ,1880, 1883, 1899) ונערך בידי סר ג'ורג' גרוב עם נספח אותו ערך ג'ון אלכסנדר פולר מייטלנד ומפתח עניינים אותו ערכה מרת אדמונד וודנהאוס.
המהדורה השנייה, בחמישה כרכים, נערכה בידי ג'ון אלכסנדר פולר מייטלנד ויצאה לאור ב-1900. המהדורה השלישית, אף היא בחמישה כרכים, הייתה שיפור מקיף של המהדורה השנייה, ונערכה בידי ה. ק. קולס ופורסמה ב-1927. המהדורה הרביעית, גם היא נערכה בידי קולס, ראתה אור ב-1940 בחמישה כרכים (הדפסה מחודשת של המהדורה השלישית עם כמה תיקונים) ביחד עם כרך משלים (בסך הכול שישה כרכים).
המהדורה החמישית, בתשעה כרכים, נערכה בידי אריק בלום וראתה אור ב-1954. היה זה העדכון המקיף ביותר של העבודה מאז ראשיתה, עם מאמרים רבים שנכתבו מחדש בסגנון מודרני יותר ומספר רב של מאמרים חדשים לחלוטין. רבים מהמאמרים נכתבו בידי בלום בעצמו, או תורגמו בידיו. כרך השלמות נוסף, שהוכן בעיקר בידי אריק בלום, הופיע ב-1961. בלום הלך לעולמו ב-1959, והכרך הנוסף הושלם בידי דניס סטיבנס. המהדורה החמישית הודפסה מחדש ב-1966.
הגרוב החדש, מהדורה ראשונה
[עריכת קוד מקור | עריכה]כשהמהדורה הראשונה הופיעה ב-1980, היא נקראה בשם מילון גרוב החדש למוזיקה ומוזיקאים (The New Grove Dictionary of Music and Musicians) והורחבה במידה ניכרת עד שכללה עשרים כרכים עם 22,500 מאמרים ו-16,500 ביוגרפיות. [1] היא נערכה בידי סטנלי סיידי.
היא הודפסה מחדש עם תיקונים מזעריים מדי שנה עד לשנת 1995, פרט ל-1982 ו-1983. באמצע שנות ה-90 עלה עותק של האנציקלופדיה $2,300. מהדורה בכריכה רכה הודפסה מחדש ב-1995 ועלתה $500. בשלב זה החליטו העורכים להקדיש את מאמציהם להכנתה של המהדורה השנייה, במקום להמשיך ולתקן את הטעויות של המהדורה המקורית משנת 1980.
כמה חלקים מהגרוב החדש גם פורסמו כספרים בודדים על נושאים מסוימים.
הגרוב החדש, מהדורה שנייה
[עריכת קוד מקור | עריכה]המהדורה השנייה הנושאת שם זה (השביעית בסך הכול) ראתה אור ב-2001, בעשרים ואחד כרכים. היא הייתה זמינה גם באינטרנט באמצעות מינוי לשירות הנקרא Grove Music Online. [2] היא נערכה שוב בידי סטנלי סיידי, והעורך משנה היה ג'ון טירל. היא יועדה להיות מופצת במקור גם כ-CD-ROM, אולם תוכנית זו ננטשה. סיידי כתב את ההקדמה, "ההרחבה הגדולה ביותר במהדורה הנוכחית הייתה בכיסוי מלחיני המאה העשרים". המהדורה עוררה גם ביקורת שלילית (לשם דוגמה בPrivate Eye) בשל המספר המשמעותי של טעויות דפוס ושגיאות עובדתיות. כמה מהטעויות יוחסו לשימוש בסטודנטים לבדיקת המילון, אם כי למעשה לא הועסקו שום סטודנטים בין חברי המערכת. שני כרכים הוצאו מחדש בגרסאות מתוקנות, אולם שגיאות בהפקה גרמו להשמטת החלקים על רשימת היצירות של איגור סטרווינסקי והביבליוגרפיה של ריכרד וגנר.
מילון גרוב למוזיקה המקוון
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרסום המהדורה השנייה של הגרוב החדש לווה בגרסה באינטרנט. היא עוררה מעט ביקורת בתחילה, לשם דוגמה בשל הדרך שבה לא שולבו תמונות לתוך הטקסט, אלא נכללו בנפרד.
הגרסה המקוונת עודכנה באופן תמידי, בכלל זה מספר רב של תיקונים ותוספות של מאמרים חדשים. בנוסף ל-29 כרכים של מהדורת הניו גרוב, הרי שמילון גרוב המקוון מכיל בתוכו ארבעה כרכים של "מילון גרוב החדש של האופרה" (New Grove Dictionary of Opera) בן הארבעה כרכים, בעריכתו של סטנלי סיידי, 1992. ושלושה כרכים של "מילון גרוב החדש של הג'ז" (New Grove Dictionary of Jazz) מהדורה שנייה, העורך בארי קרנפלד, 2002. והיא כוללת למעלה מ-50,000 מאמרים.
בנוסף להיותה זמינה למנויים בודדים ולמוסדות, היא גם זמינה לשימוש לחבריהם של ספריות רבות ברחבי תבל.
ב-2008 הוחלף מילון גרוב מוזיקה המקוון במילון אוקספורד מוזיקה המקוון (Oxford Music Online).
מילון אוקספורד למוזיקה המקוון
[עריכת קוד מקור | עריכה]במרץ 2008 הוצאת אוניברסיטת אוקספורד השיקה שירות מקוון חדש שנקרא אוקספורד מוזיקה המקוון (Oxford Music Online), שהחליף את גרוב מוזיקה המקוון. השירות החדש מתוכנן לספק "מבוא שיספק למשתמשים את היכולת, בפעם הראשונה מאז ומעולם, את הגישה לחיפוש צולב cross-search של משאבים נרחבים של ספרי העיון של מוזיקת אוקספורד באתר אחד."[3] בנוסף לכך שהיא מספקת ממשק משתמש חדש, השירות החדש משלב יחדיו את אנציקלופדיית הגרוב ביחד עם the Oxford Companion to Music, the Oxford Dictionary of Music, and the Encyclopedia of Popular Music. הוצאת אוניברסיטת אוקספורד מתכננת להמשיך ולהוסיף עבודות עיוניות אחרות לשירות, בכללן Oxford History of Western Music של ריצ'רד טארוסקין.
מילון גרוב, הנכלל כחלק ממוזיקת אוקספורד המקוון, ממשיך להיות מעודכן בהרחבה כפי שמלון מוזיקה גרוב המקוון היה, עדיין בניהולה של לורה מייסי, העורכת בפועל של מלוני גרוב.
מעמד
[עריכת קוד מקור | עריכה]מילון הגרוב החדש הוא תכופות מקור המידע הראשוני בו משתמשים מוזיקולוגים דוברי אנגלית להתחלת מחקריהם או לחיפוש מידע על רוב הנושאים המוזיקליים. היקפו והביבליוגרפיה הנרחבת שלו הופכים אותו למקור בעל ערך רב לכל חוקר.
המילון יצא לאור בהוצאת מקמילן (Macmillan Publishers) אולם נמכר ב-2004 להוצאת אוניברסיטת אוקספורד. מתחרהו העיקרי הוא Musik in Geschichte und Gegenwart" (MGG), המקיף כעת עשרה כרכים העוסקים בנושאים מוזיקליים ושבעה עשר כרכים של ביוגרפיות על מוזיקאים, הכתובים בשפה הגרמנית.
הסדרה בת ארבעת הכרכים, New Grove Dictionary of Opera, היא מקור המידע העיקרי בשפה האנגלית אודות האופרה.
תוכן
[עריכת קוד מקור | עריכה]מהדורת 2001 מכילה:
- 29,499 מאמרים בסך הכול.
- 5,623 מאמרים חדשים לחלוטין.
- 20,374 ביוגרפיות של מלחינים, מבצעים וכותבים על מוזיקה.
- 96 מאמרים על במאי תיאטרון.
- 1,465 מאמרים על סגנון, מונחים וסוגות.
- 283 מאמרים על רעיונות.
- 805 מאמרים על אזורים, ארצות וערים.
- 580 מאמרים על מוזיקה עתיקה ומוזיקה כנסייתית.
- 1,327 מאמרים על מוזיקה עולמית.
- 1,221 מאמרים על מוזיקה פופולרית, מוזיקה קלה וג'אז.
- 2,261 מאמרים על כלים ובוניהם, ומבצעים.
- 89 מאמרים על אקוסטיקה.
- 693 מאמרים על דפוס והוצאה לאור.
- 174 מאמרים על כתב התווים.
- 131 מאמרים על מקורות.
הומור
[עריכת קוד מקור | עריכה]שני ערכים על מלחינים שלא היו קיימים הופיעו במילון:
- דאג הנריק אסרום-הלרופ (Dag Henrik Esrum-Hellerup) היה מושא לערך בדוי במהדורת מילון גרוב החדש למוזיקה ומוזיקאים ב-1980. שם משפחתו של אסרום-הלרופ לקוח מכפר דני ופרוור בקופנהגן.[4] כותב הערך היה רוברט לייטון. אם כי הערך נכלל באנציקלופדיה, הוא הופיע במהדורה הראשונה בלבד. במהרה הדבר נחשף כמתיחה, הערך הוסר והחלל הריק מולא באיור.[5][6]
- גוליילמו באלדיני היה שמו של מלחין שלא היה קיים מעולם והיה מושא לערך בדוי במהדורת 1980. שלא כמו אסרום-הלרופ, הרי שבאלדיני לא היה המצאה מודרנית. שמו והביוגרפיה שלו נוצרו למעשה מאה שנים קודם לכן בידי המוזיקולוג הגרמני הנודע הוגו רימן. הערך בגרוב החדש נתמך בידי אסמכתה בדויה בצורת מאמר שלכאורה נכלל ב-'Archiv fur Freiburger Diozesan geschichte'. אף על פי שהערך הצליח להיכנס לאנציקלופדיה, הרי שבאלדיני נכלל בהדפסה הראשונה בלבד. הוא נחשף במהרה כמתיחה, והערך הוסר.[7]
שבעה ערכים פרודיים, נכתבו בידי כותבים עבור מהדורת 1980, והרבה משחקי מילים מוזיקליים ו-in-jokes dictionary, פורסמו במהדורת פברואר 1981 של The Musical Times (שאף הוא נערך בידי סטנלי סיידי באותה עת).[8]
ערכים אלה מעולם לא הופיעו במילון עצמו והם:
- בראון, 'האם' (מארי) (נולדה ב-1550, נפטרה ב-3 בינואר 1611 בוופינג (Wapping)
- Ear-flute
- Hameln (Hamelin)
- Khan't, Genghis (Tamburlaine) (b Ulan Bator, c1880; d New York, 22 Nov 1980)
- Stainglit (Nevers), Sait d'Ail (fl Middle Ages) – i.e. 'Stanley Sadie', following the example of Luis van Rooten
- Verdi, Lasagne ['Il Bolognese'] (b Bologna, 10 Oct 1813; d Naples, 15 March 1867)
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר האינטרנט הרשמי של מילון גרוב למוזיקה ומוזיקאים (באנגלית)
- Worldcat listings for Grove Dictionaries
- 'About the New Grove Dictionary', San Francisco Symphony Orchestra
- 'Grove Music Online ', Rutgers University Libraries (נדרש רישום עבור גישה)
- Greg Sandow and Anne Midgette, 'Grove sees trees but not forest', The Wall Street Journal, July 3, 2001
- Benjamin Ivry, 'You could look it up: The New Grove Dictionary of Music & Musicians' (Review), Commonweal, March 9, 2001
- Allen P. Britton, 'Review: The New Grove Dictionary of American Music', American Music, Vol. 5, No. 2 (Summer, 1987), pp. 194-203
- Fairtile, Linda B. (Fall 2003). "Reviewed work(s): The New Grove Dictionary of Music Online by Laura Macy". Journal of the American Musicological Society 56 (3): 748–754.).
- Phillip D. Crabtree, Donald H. Foster, 1993, Sourcebook for Research in Music, Bloomington: Indiana University Press, ISBN 0253213231
- Interview with Stanley Sadie by Bruce Duffie October 29, 1992
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Scott Kennedy, Reference Sources for Small and Medium-sized Libraries (1999) p. 216.
- ^ Grove Music Online - online version of the 2001 edition
- ^ "About Oxford Music Online".
- ^ Foreign-language webpage showing the original dictionary entry
- ^ Levison, Brian; Farrer, Frances (2007). "How the Danes Discovered a New Composer". Classical Music's Strangest Concerts: Extraordinary But True Stories From Over Five Centuries of Harmony and Discord. London: Robson Books. pp. 40–43. ISBN 978-1-86105-938-3.
- ^ Oestreich, James R. (21 January 2001). "Words on Music, 25 Million of Them". The New York Times.
- ^ Oestreich, James R. (21 January 2001). "Words on Music, 25 Million of Them". The New York Times.
- ^ [Stanley Sadie and others] 'The New Grove', in The Musical Times, Vol. 122, no. 1656 (February 1981), pp. 89-91